Danmark Rundt leder efter ny 2020-dato: Risikerer parløb med Tour de France

PostNord Danmark Rundt bliver ikke kørt fra den 11. august som planlagt, men organsationen bag har ikke opgivet at køre cykelløbet i 2020.

Cykelløbet PostNord Danmark Rundt skal ikke som planlagt køres i august, og 2020-udgaven af etapeløbet er i første omgang udskudt, men ikke aflyst. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Cykelløbet PostNord Danmark Rundt skal ikke som planlagt køres i august, og 2020-udgaven af etapeløbet er i første omgang udskudt, men ikke aflyst.

Arrangøren leder efter en ny dato senere på året, oplyser Danmarks Cykle Union (DCU) i en pressemeddelelse.

Som følge af udbruddet af coronavirus vil det inden 1. september ikke være tilladt at samle mere end 500 mennesker i Danmark. Det er med til at spænde ben for, at Danmark Rundt kan afvikles i den planlagte periode 11.-15. august.

Det siger DCU-formand Henrik Jess Jensen.

- Både vi og hele cykeldanmark sukker efter cykelløb, men samfundshensyn vil naturligvis altid have førsteprioritet.

- Selv om PostNord Danmark Rundt har enorm betydning for dansk cykelsport, og det har store økonomiske konsekvenser at udskyde løbet, hverken kan eller vil vi gå på kompromis med sikkerheden eller myndighedernes anbefalinger, for vi er alle forpligtet til at passe endnu bedre på hinanden i denne tid, siger han.

Feltet i cykelløbet PostNord Danmark Rundt kommer ikke på vejene til august som planlagt. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

DCU undersøger nu mulighederne for at finde en anden dato, som både imødekommer de danske sundhedsmyndigheders påbud og anbefalinger og tager hensyn til Den Internationale Cykelunions (UCI) løbskalender.

UCI har endnu ikke præsenteret sin efterårskalender, men tidligere meldinger om løbsudsættelser peger i retning af en fyldt kalender.

Rytterne får travlt på landevejene, hvis den nuværende plan med blandt andet at køre Tour de France, VM, Giro d'Italia, Vuelta a Espana og fem forårsklassikere i efteråret står ved magt.

Stadig optimisme

Løbsdirektør Jesper Worre er dog optimist og regner fortsat med, at 2020-udgaven af PostNord Danmark bliver afviklet.

Der ser ud til at være plads i den Den Internationale Cykelunions (UCI) kalender i begyndelsen af september, siger løbsdirektøren.

- Der er gode muligheder for at finde en dato senere i år. Spørgsmålet er, hvor optimal den dato, vi vil blive foreslået, er for os. Vi ved, at vi ikke skal for langt ind i september, før det danske vejr ikke er så rart.

- Det foreløbige udkast fra UCI er, at der bliver travlt senere på året, men i begyndelsen af september ser det egentlig fornuftigt ud. Det er drømmen at køre der.

Danmarks største cykelløb risikerer, at ligge samtidig som Tour de France i år. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)

Bliver løbet rykket til starten af september, kan det dog komme til at ligge oven i det udskudte Tour de France, der forventes at gå i gang 29. august og varer tre uger.

Det kan give mindre opmærksomhed, et svagere felt og potentielt færre indtægter til det danske etapeløb.

- Jo, vi kan godt risikere, at det ikke bliver under samme bevågenhed, hvis det bliver samtidig med Tour de France. Men det er hypotetisk, og normalt ville vi jo aldrig tænke tanken om at ligge samtidig med Tour de France, for det er ikke optimalt.

- Der er også andre end mig, som er inde over den beslutning, hvis det er der, vi kan køre. Vi er jo et lille land i forhold til, hvis der skulle være to store cykelløb på tv samtidig, siger Jesper Worre.

Mister fantastisk plads

Han vil gerne have nye datoer på plads for cykelløbet omkring udgangen af maj.

- Vi håber at kunne komme med nye datoer inden for fire uger. På et tidspunkt bliver vi nødt til at kunne færdiggøre planlægningen.

- Vi følger og afventer myndighedernes udmeldinger. Det samme gør UCI, men de følger alle landes udmeldinger, så de kan lave en realistisk kalender, siger løbsdirektøren.

Selv om han er optimistisk ærgrer han sig over, at forbuddet mod offentlige forsamlinger på over 500 personer tidligst kan ophæves 1. september, så Danmark Rundt ikke kan køres som planlagt 11.-15. august.

- Vi havde en fantastisk plads i kalenderen, hvis vi havde kunnet køre i ugen inden de nationale mesterskaber og to uger inden Tour de France. Det var nogle fantastiske datoer, og det havde nogle af de helt store hold også meddelt os, siger han.

Stor cykelhistorie

PostNord Danmark Rundt blev kørt for første gang i 1985. I perioden 1989-1994 blev løbet ikke kørt, men har været afviklet hvert år siden 1995, hvor det nationale postvæsen trådte ind som løbssponsor.

Gennem årene har store danske navne som Bjarne Riis, Rolf Sørensen og Jakob Fuglsang vundet løbet, mens internationale profiler som Tyler Hamilton, Ivan Basso og Fabian Cancellara også har triumferet på de danske landeveje.

Niklas Larsen vandt 2019-udgaven af etapeløbet.

/ritzau/