'Den nye Fuglsang'? Danmarks nye klassementshåb skal lære at håndtere presset

22-årige, lovpriste Jonas Vingegaard klatrer stille og roligt mod World Tourens tinder.

Jonas Vingegaard på podiet under Polen Rundt. Den 22-årige dansker har et stort potentiale, mener flere cykeleksperter. (Foto: Grzegorz Momot © Scanpix)

For tolv dage siden trådte en 22-årig dansker op på podiet i det sydlige Polen.

Med armene i vejret blev Jonas Vingegaard hyldet som vinder af 6. etape i Polen Rundt og fik oven i hatten æren af at gå ind til løbets sidste etape som den førende rytter.

Etapesejren var den hidtil største sejr for Vingegaard, der for blot et halvt år siden skiftede til World Tour-holdet Jumbo-Visma.

Og på trods af at han lige nu har fuld fokus på PostNord Danmark rundt, har Vingegaard da heller ikke for alvor nået at få armene ned.

- Det var fuldstændig fantastisk. Det havde jeg på ingen måde forventet inden løbet, hvor jeg jo egentlig bare skulle være hjælperytter.

Og skal man tro én af de konkurrerende sportsdirektører, Deceuninck-Quicksteps Brian Holm, så bliver det langt fra den sidste triumf.

- Når du går ned og gør det, som Jonas gør i Polen, så er du bare god. Altså den etape var en af de hårdeste, jeg har set i lang tid. Det var ganske imponerende.

Tegn på at man har leveret

Danskerens tidligere sportsdirektør hos ColoQuick, Christian Andersen, har tidligere omtalt Vingegaard som 'den nye Jakob Fuglsang'. Ifølge ham har det nye klassementshåb rig mulighed for at udvikle sit talent på World Tour-holdet Jumbo-Visma.

- Jeg ved, at de ser et meget stort potentiale i ham. Han er ikke den rytter, der har trænet allermest, og derfor er der stadig meget at bygge på. Så det er fedt, når der kommer et professionelt hold, der kan begynde at forme ham.

Vingegaard selv nævner også klassementerne på World Touren som sit store mål, omend han ved, at det kræver hårdt arbejde.

- Jeg synes, det er dejligt at blive kaldt det nye, store håb. Det er tegn på, at jeg har leveret noget allerede. Jeg vil også gerne kunne køre med i Ardennerklassikerne, men det er klassementet, der fascinerer mig, og der jeg håber på at udvikle mig.

Og ifølge DR's cykelekspert Dan Frost er prædikatet som klassementshåb ikke helt ved siden af.

Der er dog stadig masser, der skal arbejdes med, og især én disciplin skal Vingegaard forbedre sig i, hvis han for alvor skal begynde at blande sig i klassementet.

- Ligesom mange andre bjergryttere har han sine begrænsninger på enkeltstarten. Den er svær for bjergrytterne, fordi de er så spinkle. Det er en svær kombination, fordi han skal tage noget mere muskelmasse på for at køre en bedre enkelstart, men på den måde risikerer han at miste sine evner op ad, fordi han bliver tungere.

Svært at være favorit

Dagen efter sin hidtil største sejr kom Vingegaard ned på jorden igen, da han mistede over fjorten minutter til etapevinderen.

Ifølge Christian Andersen hænger det sammen med det pres, der pludselig var på den unge dansker.

- Han er endnu ikke så god til at håndtere det store pres, der er, når han er favorit. Så jeg havde det faktisk lidt på fornemmelsen (at han ville tabe tid red.). Men det er noget, han skal arbejde med.

Selv tog hovedpersonen det store tab på sidste etape som dyre lærepenge.

- Hvis man skal køre et klassement, skal man køre stærkt mange dage i træk. I Polen skulle jeg jo sådan set bare køre to dage, men det skal man jo lære. Lige nu er jeg bare stolt over at have vundet den etape.

Jonas Vingegaard leverede sin hidtil største sejr, da han på Polen Runds 6. etape krydsede målstregen først, og tilmed kørte sig i den gule trøje. EPA/GRZEGORZ MOMOT POLAND OUT (Foto: Grzegorz Momot © Scanpix)

Havnet det rigtige sted

På ColoQuick havde Christian Andersen et tæt samarbejde med Vingegaard igennem de tre år, han kørte på det danske hold.

Derfor holder han også stadig tæt kontakt med Vingegaards nye arbejdsgiver, hollandske Jumbo-Visma, hvor udviklingen forhåbentligt fortsætter.

- Jeg er sikker på, at han er i de rigtige hænder. Der bliver ikke drevet rovdrift på ham. Han har endda kørt et skåneprogram i år, fordi han ikke er vant til at køre så meget, så han får bygget stille og roligt på.

Men nerverne er noget, der skal arbejdes med, og det kan ske allerede de næste dage, hvor Jonas Vingegaard altså befinder sig i Danmark.

Her skal han sammen med sit hold forsøge at vinde PostNord Danmark Rundt.

Det betyder, at Vingegaard skal op mod sine tidligere holdkammerater på ColoQuick. Men om det bliver som kaptajn eller hjælperytter ligger endnu ikke fast for unge Vingegaard.

- Det kommer an på, hvor god en enkelstart jeg kører, og ikke mindst hvor god en enkelstart mine holdkammerater kører. Vi ligger planen efter det, og så må vi se, hvordan det går.

Alle etaper af Post Nord Danmark Rundt kan følges direkte på DR1.