Et vidunderbarn, flere hjemmebane-håb og den mere ukendte: Her er de største favoritter og outsidere i PostNord Danmark Rundt

Tirsdag begynder årets største cykelløb på dansk grund. DR Sportens cykelekspert, Brian Nygaard, giver sit bud på, hvilke ryttere der vil dominere i årets løb.

Søren Kragh Andersen og Mads Pedersen (de to ryttere længst til venstre) er begge i spil til podiepladserne i dette års udgave af PostNord Danmark Rundt, mener DR Sportens cykelekspert, Brian Nygaard.

131 ryttere stiller tirsdag til start i en af årets helt store sportsbegivenheder i Danmark.

Efter et års fravær er cykelløbet PostNord Danmark Rundt nemlig tilbage, og i år er det 30. udgave af sin slags.

For de mange ryttere, der blandt andre tæller stjerner som Mark Cavendish, Mads Pedersen, Remco Evenepoel og Dylan Groenewegen, venter 783,3 kilometer fordelt på fem etaper rundt i det danske sommerland.

Løbets fem etaper bliver kørt fra 10.-14. august.

DR Sportens cykelekspert, Brian Nygaard, giver her sit bud på løbets største favoritter og outsidere.

Og vi skulle hilse og sige, at hvis du stadig har klaphatten godt placeret på hovedet efter fantastiske danske cykelpræstationer ved både Tour de France og OL, så kan du godt glæde dig til PostNord Danmark Rundt.

Herunder følger først Nygaards tre største favoritter og derefter de tre største outsidere.

1

Remco Evenepoel, Deceuninck - Quick Step

Remco Evenepoel blev nummer 49 i mændenes landevejs løb ved OL i Tokyo. (Foto: © CHRISTOPHER JUE, Ritzau Scanpix)

- Jeg ser ham som løbets absolut største favorit. Det er svært at finde ting, han ikke kan, for han er en komplet cykelrytter og et af cykelsportens mest interessante navne. Han er et vidunderbarn, som meget tidligt slog igennem og vandt, lige fra han blev professionel.

- Ruten i PostNord Danmark Rundt passer ham ikke helt ideelt, men der er en enkeltstart, hvor han isoleret set vil være favorit til at tage etapesejren, og alt afhængig af hvor meget tid han vil være i stand til at tage fra de direkte konkurrenter der, vil det også være med til at bekræfte hans favoritrolle.

- Den 21-årige belgier får ikke nogle problemer med 'kongeetapen', som jeg kalder etapen i Vejle, for han kan køre opad med de allerbedste, læse et cykelløb, og så har han et hold bag sig, der meget gerne vil hjælpe ham. Så får han placeret sig, så han ikke har tabt tid inden den sidste etape, så vil han meget vel selv kunne gøre det færdigt på enkeltstarten på Frederiksberg.

2

Søren Kragh Andersen, Team DSM

Søren Kragh Andersen måtte udgå af dette års Tour de France efter 13. etape. (Foto: © Claus Bonnerup, Ritzau Scanpix)

- Søren Kragh Andersen er meget ambitiøs i forhold til det her løb. Han vil gerne vise sit hjemmepublikum, at han er kommet sig ovenpå efter et meget skuffende Tour de France, hvor han udgik efter 13. etape, og så vil han gerne forsøge at genstarte sin sæson på en eller anden måde. Et godt resultat her vil være et meget fint udgangspunkt for ham for at komme godt ind i efterårssæsonen.

- Når han er i god form, kører han en rigtig fin enkeltstart, og samtidig er han en rytter, der vil kunne køre godt på Vejle-etapen, og det er de to etaper, jeg ser som de helt afgørende. 26-årige Kragh Andersen har helt sikkert de kvaliteter, der skal til, når han er på sit bedste niveau, men eftersom han ikke har kørt cykelløb siden 'Touren', så er det lidt svært at lave en status på det. Ofte når cykelryttere er udgået på den måde, som Søren Kragh Andersen gjorde det i Frankrig, så er det meget typisk for dem at ville komme tilbage og gøre det godt. Det er ikke sikkert, at det er nok til en sejr, men jeg forventer, at han laver en toppræstation.

3

Yves Lampaert, Deceuninck - Quick Step

Belgiske Yves Lampaert fotograferet under hold-præsentationen inden Tour de France i 2018. (Foto: © BENOIT TESSIER, Ritzau Scanpix)

- Hvis det bliver sådan et lidt hårdt cykelløb, og hvis vejr og vind ikke er så rart ved rytterne, så vil han være en, der uden tvivl kan finde sig i det. Endnu mere end Remco Evenepoel. 30-årige Lampaert kører en rigtig fin enkeltstart og slog faktisk Evenepoel på enkeltstarten i det belgiske mesterskab. Så Deceuninck Quick – Step har to rigtig gode kort at spille på.

4

Mads Pedersen, Trek – Segafredo

Mads Pedersen på cyklen på 20. etape under Tour de France i 2020. (Foto: © Stephane Mahe, Ritzau Scanpix)

- Han er et rigtig godt bud på en outsider, men meget vil afhænge af, hvor godt han kommer gennem Vejle-etapen. Den tekniske, korte enkeltstart passer ham fint, og så tror jeg også, at han har store ambitioner om at vinde etapen, der bliver kørt i hans lokalområde, som starter i Holbæk og slutter i Kalundborg. Det er veje, han kender. Han kan nærmest køre dem med bind for øjnene. Hvis der er bonussekunder hist og her, så er han bestemt også en mand for det.

- Det hører med til danskerens muligheder, at han nok ikke vil kunne basere sin sejr på at vinde etaper, for der er for mange gode sprintere, der vil kunne tage vigtige bonussekunder på målstregen.

- Men jeg tror lidt ligesom med Søren Kragh, selvom de havde et noget forskelligt Tour de France, så var Mads Pedersen heller ikke specielt tilfreds med sin Tour. Så jeg tror også, at han meget gerne vil bruge det her cykelløb til at komme godt i gang med den næste del af sæsonen. Der venter nogle meget vigtige opgaver til den 25-årige rytter i form af VM og Paris-Roubaix, så hvorfor ikke starte med et lave et godt resultat her.

- Der er andre cykelryttere, der har større reelle vinderchancer, men jeg tror på, at han kommer for at lave et godt resultat.

5

Mike Teunissen, Team Jumbo-Visma

Hollandske Mike Teunissen under årets Tour de France, hvor han sluttede som nummer 76. (Foto: © BENOIT TESSIER, Ritzau Scanpix)

- Han er meget mere end bare en god sprinter, han kan også køre en god enkeltstart, og han er Jumbo-Vismas rytter til klassementet.

- Hollandske Teunissen er en rytter, der godt kan sidde med på Vejle-etapen, og som også kan hente et par bonussekunder der. Han er også en rytter, der ikke har de store problemer med sidevind og dårligt vejr, hvilket er en fordel, når man kører cykelløb i Danmark i august.

6

Mattias Skjelmose, Trek - Segafredo

Mattias Skjelmose under enkeltstarten ved DM i landevejscykling i 2019. (Foto: © Claus Bonnerup, Claus Bonnerup)

- Han er en lidt ukendt rytter for mange danskere, men kommer fra et af et mindre etapeløb i Frankrig i rigtig god form. Han satsede meget tidligt på PostNord Danmark Rundt og vil gerne lave et resultat her.

- Han er kun 20 år, men har allerede vist sig at være utrolig holdbar i flere af de gode cykelløb, og han kan også køre en fornuftig enkeltstart. Han imponerede stort set hele året som debutant for Trek – Segafredo, og han nævnte i sidste uge, at han meget gerne vil være med langt fremme i PostNord Danmark Rundt.

- Om det er nok til et podie, vil tiden vise, men jeg ser ham i hvert fald som en rytter, der godt kan lave en minimum top fem, og så er man jo god nok til at være outsider.

Husk, at du kan se alle etaper af dette års PostNord Danmark Rundt på DR1. Første etaper er tirsdag d. 10/8 fra kl. 13.30.