GRAFIK Kongestigningen i Danmark Rundt: 'Almindelige mennesker kan ikke køre op ad den'

Kiddesvej i Vejle er med sin stigningsprocent på op til 19 endnu en gang en vigtig del af kongeetapen i PostNord Danmark Rundt.

Michael Rasmussen har Matti Breschel på hjul under 3. etape af cykelløbet Post Danmark Rundt i 2011. Etapen sluttede på Kiddesvej. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

I cykelverdenen forbinder de flest nok stejle stigninger med store etapeløb som Tour de France og Giro d'Italia, men Danmarks største etapeløb kan faktisk sagtens konkurrere, når det handler om stigningsprocenter.

For på anden etape, som også er løbets kongeetape, skal rytterne fire gange henover stigningen på Kiddesvej i Vejle, der nogle steder stiger med hele 19 procent.

Til sammenligning stiger det legendariske Tour de France-bjerg Col du Tourmalet med 7,3 procent i gennemsnit, omend det selvfølgelig strækker sig over en væsentlig længere distance.

Kiddesvej er med andre ord så stejl, at den på trods af sine kun lidt over 300 meter sagtens kan splitte et felt, ligesom store stigninger i udlandet kan det.

Det fortæller Jesper Worre, der er løbsdirektør i PostNord Danmark Rundt.

- Almindelige mennesker, der kommer derhen på en almindelig cykel, kan ikke køre op ad den. Det fortæller, hvor stejl den er, siger han.

Sprænger det hele til atomer

Dertil kommer, at rytterne allerede har kørt over 150 kilometer i udfordrende terræn, inden de rammer Kiddesvej.

Samtidig starter stigningen lige efter et mere end 90 graders sving, som gør, at rytterne starter stigningen uden fart, hvorefter de bedste ryttere vil forsøge at sætte et hårdt tempo.

- Farten opad gør, at det hele bliver sprængt til atomer, og det skal du så kunne holde til fire gange for at være med helt fremme i klassementet, siger løbsdirektør Jesper Worre.

Også landstræner Anders Lund, der har holdet Team PostNord Danmark med i løbet, understreger, hvor svær Kiddesvej er.

- Det er en afslutning, der virkelig skiller fårene fra bukkene, og hvor man ser, hvem der er stærkest i løbet. Hvis man ikke er i form, så er det der, det bliver afsløret.

De største lykkes på Kiddesvej

Kiddesvej har været en del af PostNord Danmark Rundt-ruten hvert år siden 2004 og har haft vindere som Ivan Basso, Fabian Cancellara, Jakob Fuglsang og Michael Valgren.

Stigningen er en del af den afsluttende rundstrækning, og etapen slutter fjerde gang, rytterne passerer toppen.

Den er et af de helt afgørende momenter i løbet, hvis man vil tage den samlede sejr, fortæller løbsdirektør Jesper Worre.

- Folk kører alene hjem, og der er udskilning, udskilning og udskilning hele vejen. Det er spektakulært, at det er muligt at have et opløb i nærheden af den, og det er det, der gør den så fantastisk.

De mest mindeværdige øjeblikke fra Kiddesvej er, når danskerne indtager hovedrollerne.

- Hvert år er det fantastisk, når der er en dansker, som kører alene afsted, og for de største lykkes det også at vinde, siger Jesper Worre.

PostNord Danmark Rundt afholdes fra den 1. til den 5. august. Alle etaper kan ses fra start til slut på DR 1.