I dag rammer cykelfeltet ikonisk bakke i PostNord Danmark Rundt: Se tre store mestre erobre Kiddesvej

Feltet rammer den hårde stigning på Kiddesvej, hvor mange store navne har vundet etapen.

Ivan Basso, Michael Valgren og Jakob Fuglsang er blot nogle af de ryttere, som har formået at vinde på Kiddesvej. (Foto: SCANPIX © Scanpix)

Det kræver ikke et langt blik på resultatlisten på kongeetapen i PostNord Danmark Rundt siden 2004 for at finde ud af, at det meget ofte er de helt store navne, som slår til på denne etape.

Ivan Basso, Fabian Cancellara, Matti Breschel og Jakob Fuglsang for bare at nævne nogle af dem.

Øjnene er altid rettet mod Kiddesvejs høje stigningsprocenter i det danske etapeløb, og det er de selvfølgelig også i dag, når rytterne rammer stigningen. Ofte er PostNord Danmark Rundt blevet afgjort på netop den vej.

Tidligere har løbsdirektør Jesper Worre sagt om stigningen.

- Almindelige mennesker, der kommer derhen på en almindelig cykel, kan ikke køre op ad den. Det fortæller, hvor stejl den er.

Og måske bliver løbet afgjort i Vejle igen i år?

Vi har kigget lidt i arkiverne og fundet tre eksempler på, hvornår løbets afgørende momenter har været på Kiddesvej.

2005 – Ivan Bassos suverænitet

Der har næppe været en så suveræn vinder i PostNord Danmark Rundt, som Ivan Basso var i 2005. Han ikke bare vandt løbet samlet med knap to og et halvt minut. Han vandt også imponerende fire etapesejre. Den ene var netop på Kiddesvej, hvor han slog alt fast.

På daværende tidspunkt var Basso en helt i Danmark. Han var kaptajnen på Bjarne Riis’ Tour de France-hold og var netop kommet fra det franske land med en samlet andenplads efter Lance Armstrong. Og han modtog i høj grad folkets hyldest ved at køre alene over Kiddesvej gang på gang og komme i mål over et minut før den næste.

Ivan Basso var favoritten til Tour de France 2006, men han blevet flået ud af løbet inden starten for hans medvirken i dopingsagen Operation Puerto.

Herunder kan du se Ivan Basso drøne op ad Kiddesvej.

2009 – Jakob Fuglsang slår sit navn fast for alvor

Året forinden havde den talentfulde Jakob Fuglsang allerede chokeret alle, da han sammen med Team Designa Køkken vandt det daværende Post Danmark Rundt. Det var blandt andet med til at sikre ham en kontrakt hos Bjarne Riis’ Team Saxo Bank.

Men det var først året efter, at det for alvor blev bekræftet, hvilke evner Fuglsang havde. Danskeren kørte solo på næstsidste omgang og holdt konkurrenterne bag sig. Det var grundstenen for hans anden samlede sejr i løbet.

Se Jakob Fuglsangs flotte opkørsel herunder.

2016 – Michael Valgrens vilde antrit

Det er lidt den samme historie som Jakob Fuglsang. På daværende tidspunkt vidste man dog godt, at Michael Valgren havde noget særlig. Han havde allerede vundet løbet i 2014 samlet, men han havde ikke vundet på Kiddesvej.

Det gjorde han dog i 2016 på flotteste vis. Nogle måneder forinden havde Valgren forbavset mange ved at blive nummer to i Amstel Gold Race (som han vandt i 2018, red.), men for øjnene af de mange danske fans på Kiddesvejs beviste han, at der var gemt en eminent afslutter i ham. Han endte med at vinde løbet samlet igen.

Se Michael Valgren angribe på Kiddesvej herunder.

Fredag kommer PostNord Danmark Rundt igen forbi Kiddesvej i Vejle. Du kan se etapen direkte på DR1 fra klokken 12.25.