Masser af højdemeter i PostNord Danmark Rundt: 'Det skal nok overraske'

Onsdag lyder startskuddet til årets udgave af Danmarks største etapeløb.

Der er vendt en smule op og ned på den normale PostNord Danmark Rundt-dramaturgi ved, at enkeltstarten er rykket frem og allerede køres på 2. etape

Der venter 727 kilometer med dansk asfalt under hjulene, når 29. udgave af PostNord Danmark Rundt ruller ud i landskabet og over tv-skærmen på DR1, hvor du 21.-25. august kan følge alle fem etaper af Danmarks største etapeløb direkte fra start til slut.

Der bliver blandt andet et gensyn med gamle kendinge som Kiddesvejs mælkesyreindbydende stigningsprocenter og den tempofyldte afslutning på Frederiksberg Allé.

- Man har lavet en ruteprofil, der kører over så mange højdemeter, det er muligt i Danmark, og med mange af de skrappeste stigninger, vi har. Nu er landets beskaffenhed jo derefter, men man har hostet op med noget af det bedste, vurderer DR Sportens cykelekspert, Dan Frost.

- Det skal nok overraske nogle af de udenlandske ryttere, som kommer og tror, at Danmark er fladt som en pandekage– for det er det jo ikke, siger han.

Tidlig enkeltstart kan låse løbet

Danmarks Cykle Union og løbsdirektør Jesper Worre har også fundet plads til at ryste posen.

Der er nemlig vendt en smule op og ned på den normale PostNord Danmark Rundt-dramaturgi ved, at enkeltstarten er rykket frem og allerede køres på 2. etape, hvor den tidligere har været placeret næstsidst i rutebeskrivelserne.

- Det er måske noget, som kan få løbet til at blive mere uinteressant. Den kan godt låse løbet i én eller anden grad, hvis flere af de favoritter, der også kører til på 3. etape i Vejle, ligger helt fremme, siger Dan Frost.

For hvor Vejle og især Kiddesvej tidligere har været springbræt til ændringer i klassementet, bliver enkeltstarten nu første vigtige udskillelsesløb.

- Den sene enkeltstart har tidligere været den uvisse faktor og jokeren for holdene. Den uvished bliver nu elimineret allerede på 2. etape, og det bliver tidligt specificeret, hvem de enkelte hold skal passe på, mener DR Sportens cykelekspert.

Kiddesvej trækker tænder ud

Løbets første etape, 170 kilometer med start og mål i Silkeborg, sluttes med en rundstrækning, hvor 1.000 meter lange Hvinningsdal passeres tre gange. Vi skal dog længere frem i løbet, før favoritterne for alvor måler dæk, siger Dan Frost.

Cykeleksperten vurderer, at det i vanlig stil, kunne man fristes til at sige, bliver kongeetapen i Vejle, som skiller fårene fra bukkene.

  • Belgiske Wout van Aert viste storform, da han i 2018 slog til på Kiddesvej og tog etapesejren. (Foto: THOMAS SJØRUP © Photo:Thomas Sjørup)
  • Efter sin etapesejr i Vejle formåede Wout van Aert at fastholde den samlede føring hele vejen til Frederiksberg. (Foto: Thomas Sjoerup)
1 / 2

- De kører opad og rammer et skarpt sving, hvor det igen går opad, og det er sammensætningen af de to ting, der gør, at feltet bliver trukket ud, og at dem nede bagved sidder på elastikken og har det svært.

- Det er derfor, at der ofte bliver skabt lidt større huller på Kiddesvej. Ramte de stigningen rent uden et sving, var det nemmere for dem, siger Dan Frost.

Turen op ad Kiddesvej sender rytterne ud på cirka 50 højdemeter.

Da Valgren tog fusen på feltet

På løbets næstsidste dag kører feltet fra Korsør til Asnæs med opløb opad, og den rute kan godt blive et taktisk spil mellem holdene.

- 4. etape er også skrap, dog ikke helt i kategori med bakkerne i Vejle. Det er primært i finalen de sidste fire kilometer, hvor favoritterne kan nå at hente den tid, de eventuelt skulle have sat til på enkeltstarten, siger Dan Frost.

- Ruten kører tæt på kysten, og står vinden rigtigt og stærkt nok, kan det godt blive spændende og intenst i slåskampen om positionerne i feltet.

Sidst, men ikke mindst, slutter PostNord Danmark Rundt traditionen tro med opløb på Frederiksberg Allé. Det lugter langt væk af et sprinteropgør, men etapen har også tidligere vist sig at være scene for de helt store overraskelser.

Det var netop tilfældet i 2014, da danske Michael Valgren ramte det helt rigtige udbrud og snuppede den samlede PostNord Danmark Rundt-sejr fra holdkammeraten Manuele Boaro på løbets 5. og sidste etape.

Du kan gense, da Michael Valgren på Frederiksberg Allé stjal sejren i 2014 herunder.

- Der kan godt blive nogle interne slag ude på etapen. Vi har tidligere set både trøjer og klassementer, som skulle afgøres med få point og sekunder. Hvis afstandene er få sekunder, er der nogle bonusspurter, som måske kan komme i spil. Det kan i den grad give et spændende løb, siger Dan Frost.

Da Valgren lavede sit udbrudsnummer i 2014, kørte danskeren på et stærkt Tinkoff-Saxo-hold. En sådan dominerende faktor, vurderer Dan Frost ikke, at vi får at se i årets etapeløb.

- Det kan nogle gange gøre løbet endnu mere spændende, når hierakiet er mere lige.

PostNord Danmark Rundt køres fra 21.-25. august. Alle fem etaper af Danmarks største etape kan følges direkte fra start til slut på DR1.

Facebook
Twitter