Nu skydes Danmark Rundt i gang: Her er syv ikoniske øjeblikke fra løbets historie

Det danske cykelløb har budt på mange uforglemmelige øjeblikke gennem årene.

Manuele Boaro jubler for tidligt under Danmark Rundt i 2014. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Den 29. udgave af PostNord Danmark Rundt bliver skudt i gang i dag, når feltet drager afsted fra Silkeborg.

Undervejs skal rytterne blandt andet forbi Vejle, der tidligere har lagt veje til nogle uforglemmelige øjeblikke i turen rundt i Danmark.

Det samme kan man sige om Frederiksberg i København, som vanen tro lukker PostNord Danmark Rundt ned på søndag, når femte og sidste etape køres.

DR Sporten har gravet i arkiverne og fundet syv ikoniske øjeblikke fra tidligere løb.

Dansk cykelikon startede den danske succes

12 danske vindere af Danmark Rundt har der været ud af de 28 gange, løbet er blevet kørt. Og den første mand til at slutte i gult på hjemmebane var Jesper Worre i løbets anden udgave i 1986.

Det var med meget lille margin, at Worre kunne lade sig hylde som den hurtigste til at komme Danmark Rundt, da han vandt en indlagt spurt på sidste etape og øgede forspringet til fire sekunder ned til Jørgen V. Pedersen på andenpladsen. Etapesejren kom hverken Worre eller Pedersen i nærheden af.

Jesper Worre spåede efter udgaven i 1986, at Danmark Rundt ville blive en stor succes, og selvom han og resten af de håbefulde danskere måtte erkende, at løbet røg af programmet i perioden 1989-1994, så er det nok retfærdigt at sige, at Worre fik ret.

Jesper Worre vandt i øvrigt ingen etaper, da han hjemtog den gule trøje i 1986.

Du kan se Worre køre sejren hjem, samt interviewet efter sidste etape i videoen ovenfor.

Bakkekongen Basso

Italienske Ivan Basso havde nærmest kun lige fået pulsen ned efter en drabelig duel om den gule trøje med Lance Armstrong under Tour de France, før han skulle på cyklen igen og køre Danmark Rundt i 2005.

Men tre uger på de franske landeveje og i de franske bjerge var ikke nok til at slå CSC-kaptajnen ud.

Basso var nemlig fuldstændig suveræn og vandt fire ud af seks etaper. Især turen til Vejle var en magtdemonstration af Basso, der kom først op ad de vejlensiske bakker, selvom han undervejs nåede at juble en omgang for tidligt.

Se Bassos imponerende tur til Vejle i videoen ovenfor.

Bøllerne fra CSC

Det danske hold Team CSC havde op gennem nullerne for vane at stille slagkraftigt op, og selvom det var til stor glæde for tilskuerne, så var det ikke altid, de andre ryttere var helt tilfredse med dominansen fra Bjarne Riis' mandskab.

Ikke nok med at Ivan Basso var fuldstændig suveræn i 2005 med fire ud af seks etapesejre, så gjorde CSC det også svært for lykkeridderne at komme afsted i udbrud på etaperne.

Det fik Glen Bak at føle flere gange i 2005-udgaven, og på vejen til Frederiksberg fik amatør-rytteren nok. Efter adskillige forgæves forsøg på at komme væk tog han sig en kammeratelig samtale med Ivan Basso, og så fik han endelig lov til at komme afsted.

Udbruddet holdt dog ikke hjem, og efter etapen kom frustrationerne i den grad til udtryk. Bak var mildest talt ikke glad for CSC-holdet, der fik nogle knap så pæne ord med på vejen.

Episoden kan ses i videoen ovenfor.

Den stakkels lille italiener

Spørger man den tidligere Tinkoff–Saxo-rytter Manuele Boaro, hvordan han husker tilbage på Danmark Rundt 2014, så vil det nok være et blandet svar, man får.

For selvom Boaro noterede sig for en etapesejr og tre dage i gult, så blæste vinden over de danske landeveje virkelig ikke hans vej.

På anden etape gjorde han det samme, som Ivan Basso havde gjort ni år forinden - nemlig at fejre en sejr en omgang for tidligt. Modsat landsmanden Basso havde Boaro ikke mere at skyde med, og etapen gik i stedet til en anden italiener, nemlig Astanas Andrea Guardini.

En situation, der fik holdkammeraten Christopher Juul Jensen til at kalde Boaro for "den stakkels lille italiener".

Og det skulle blive værre for Boaro, hvilket følger i næste afsnit.

Du kan se den uheldige episode i videoen ovenfor.

Valgrens kup

Manuele Boaro lå nemlig lunt i svinget til at vinde Danmark Rundt. Italieneren tog som nævnt revanche og vandt tredje etape med slut i Vejle, hvilket sikrede ham den gule trøje.

Da rytterne trillede ud på sidste etape, skulle Boaro bare sørge for, at det hele ville blive afgjort i en massespurt. Men sådan gik det ikke.

Et udbrud med holdkammeraten Michael Valgren, som inden etapen var 27 sekunder efter Boaro, fik nemlig meget lang snor, og da ingen andre hold havde planer om at køre det ind, var Boaro pludselig i en pikant situation.

Det samme var Michael Valgren for den sags skyld også, men da medudbryderen Lars Bak, som var 40 sekunder efter Boaro, blev ved med at angribe, så blev Valgren nødt til at sætte tempoet op.

Ikke mange kilometer før mål var en katastrofe under opsejling for CSC, da Valgren punkterede. Den dengang 22-årige dansker fik dog vist prøver på sit kæmpe talent, og han kæmpede sig tilbage og kørte sig i gult, mens Boaro dumpede ned på podiets nederste trin med Lars Bak som nummer to.

Du kan se Valgrens kup i videoen ovenfor.

Michaels og Mattis mesterstykke

Spørger man langt de fleste sportsfolk, om de nogensinde bliver trætte af at vinde, vil svaret nok være "nej". Men ikke for Matti Breschel.

Inden sjette og sidste etape i 2015 på den danske version af Champs-Élysée, nemlig Frederiksberg Allé, havde den mest vindende rytter i Danmark Rundt allerede vundet to etaper.

Han var også i sikker stil på vej mod alle gode gange tre i sprinten på Frederiksberg, men omkring 100 meter fra mål så han, at ingen var fulgt med ham og holdkammeraten Michael Mørkøv, som havde kørt lead out for Breschel gennem hele løbet.

Som tak for Mørkøvs hårde arbejde stoppede Breschel op og lod Mørkøv tage sejren, mens de fejrede i fællesskab.

Breschels pointtrøje var ikke i fare, så han fik alligevel en tur på podiet i Frederiksberg.

Se Breschels og Mørkøvs parløb i videoen ovenfor.

Efterårsvejret ødelagde festen

I 2017 mærkede Danmark Rundt for alvor, hvordan det ustadige danske vejr kan give anledning til frustrationer.

Ikke nok med at 2017-udgaven var præget af ryttere, der kørte forkert, så blev anden etape et lavpunkt i Danmark Rundt-historien.

På vejen fra Svendborg til Odense sørgede en voldsom regn og blæst for, at dele af etapen først måtte skæres fra, og efterfølgende blev etapen helt aflyst.

Det irriterede flere af rytterne og især Michael Valgren, der efterfølgende kaldte beslutnigen for amatør-agtig. For enten kører man, eller også gør man ikke, og 2. etape blev en uheldig mellemting.

Se vejret gøre det surt for feltet tilbage i 2017 i videoen ovenfor.

PostNord Danmark Rundt løber fra onsdag den 21. august til søndag den 25. august og kan ses direkte på DR1.

Ruten i Post Nord Danmark Rundt

  • 1. etape: Silkeborg - Silkeborg 170 km.

  • 2. etape: Grindsted - enkeltstart 17 km.

  • 3. etape: Holstebro - Vejle 200 km.

  • 4. etape: Korsør - Asnæs Indelukke 175 km.

  • 5. etape: Roskilde - Frederiksberg 165 km.