PostNord Danmark Rundt bliver 'ekstremt stjernespækket' efter endnu en Tour-vinder har meldt sin ankomst

For otte måneder siden var Egan Bernal tæt på karrierestop efter et styrt.

Som bare 22-årig vandt Egan Bernal Tour de France i 2019. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Ritzau Scanpix)

20 brækkede knogler, to kollapsede lunger, brud på rygsøjlen og 95 procents risiko for at blive lam i begge ben.

Det var den fysiske regning, som cykelrytteren Egan Bernal stod med efter et voldsomt styrt tilbage i januar. På en træningstur i hjemlandet Colombia kørte den tidligere Tour de France- og Giro d'Italia-vinder ind i bagenden på en parkeret bus. Det kvæstede Bernal alvorligt.

Men på nærmest mirakuløs vis er bjergrytteren tilbage i sadlen og klar til at køre cykelløb igen. Colombianeren har meldt sig klar til starten af PostNord Danmark rundt, der begynder tirsdag. En helt utrolig bedrift, mener DR Sportens cykelekspert, Brian Nygaard.

- Det er i sig selv dybt imponerende, at han allerede kan køre cykelløb i år. Styrtet kunne lige så godt have være endestationen på hans karriere. Men han er en ambitiøs rytter, og han har arbejdet benhårdt på på sit comeback.

Dermed bliver det danske etapeløb også Egan Bernals første cykelløb i denne sæson. Måske en tilfældighed, at genoptræningen akkurat endte her ved Danmark Rundts start, men ikke desto mindre er det en af sportens allerbedste, som arrangørerne kan glæde sig over at have i feltet.

- Det er et kæmpe scoop. Det er en af cykelsportens allerstørste stjerner, som stiller til start, siger Brian Nygaard og fortsætter:

- Nu bliver det også en anden begivenhed i forhold til den internationale bevågenhed. Det er i forvejen et stærkt besat felt, men Bernals tilføjelse er en begivenhed i sig selv.

- Vi taler om en tidligere Tour og Giro-vinder. En af sportens allerstørste talenter og forhåbentlig en, vi kommer til at se duellere med Pogacar og Vingegaard ved næste års Tour de France. Det er en meget markant 'last minute entry', siger Brian Nygaard.

Den mest stjernespækkede Danmark Rundt nogensinde

Egan Bernal er dog ikke den eneste Grand Tour-vinder, som man kan opleve til PostNord Danmark rundt.

Colombianeren kører selv på hold med Geraint Thomas, der også har vundet Tour de France og blev nummer tre i årets udgave efter Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar.

Derfor bliver der masser af seværdigt cykelløb og god mulighed for de danske cykelryttere at måle sig med nogle af de bedste i verden.

- Det er ubetinget den mest stjernespækkede PostNord Danmark Rundt, jeg har oplevet. Vi har to tidligere vinder af Touren og en tidligere vinder af Giroen. Det er ekstremt stjernespækket. Nogle af dem kører også for at vinde, det kan jeg ikke forestille mig andet.

- Der er ekstremt langt fra de danske talenter til til to Tour-vindere, men det er fantastisk, at vi har dem i samme felt. Det bliver stort for danskerne at sidde skulder ved skulder med verdensstjernerne, som de har set op til, siger DR Sportens cykelekspert.

Geraint Thomas (th) var kun 1 minut og 11 sekunder efter Egan Bernal ved Tour de France i 2019. De to holdkammerater kørte nærmest parløb hele vejen til Paris, og nu kan de gøre det samme i det danske etapeløb. (Foto: GONZALO FUENTES © Ritzau Scanpix)

Så er spørgsmålet bare, hvilken udgave af Egan Bernal, som de danske talenter kommer til ræse mod. En colombianer, der bruger de danske landeveje til som træning, eller en stjerne, der vil vise dem alle sammen, hvordan den stejle Kiddesvej i Vejle skal skæres.

Den colombianske stjerne var rygtet til at køre Vuelta a España, som begynder på fredag. Men med mandagens tilmeldelse til det danske løb er det os, der får den nye udgave af Bernal at se.

- Det er svært at vurdere, hvor han står. Hans genoptræning er gået hurtigere, end de fleste havde turdet håbe på. Han er virkelig benhård og ambitiøs. Men er kroppen klar til det?

- Der er Danmark Rundt et godt løb. Det er kompakt, så han kan få fornemmelsen for løbsrytme igen. Jeg tænker, at han har et ønske om at køre cykelløb igen, og det kan han så i Danmark. Man kan træne meget, men man kan ikke simulere det at sidde i et felt, fortæller Brian Nygaard.

Du kan følge PostNord Danmark Rundt på DR 1 fra klokken 12.15 tirsdag.