Ung hollænder snød sprinterne og snuppede sejren på 1. etape af Danmark Rundt

20-årige Olav Kooij fra Team Jumbo-Visma kører sig også i løbets blå førertrøje.

Olav Kooij kører her først over målstregen i Køge. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

De store sprinterhold misser sjældent en mulighed for en massespurt, og tirsdagens første etape af PostNord Danmark rundt var ingen undtagelse.

Danske Michael Mørkøv og Quickstep kiksede deres spurt, og det gav mulighed for en ung hollænder at træde ind på scenen.

Sådan forløb etapen

På regnvåde veje i Nordsjællandske Allerød trillede feltets 147 ryttere ud på den første etape af PostNord Danmark Rundt, hvor flere danskere havde udset sig de 222 kilometer som perfekte til en udbrudssejr.

Mads Østergaard (ColoQuick), Rasmus Bøgh Wallin (Restaurant Suri – Carl Ras), Nicklas Amdi Pedersen (Landsholdet) og polakken Adrian Banaszek (HRE) angreb fra etapens start.

Flere af de danske hold var utilfredse med ikke at have fået en rytter med i udbruddet. Specielt BHS-PL Beton Bornholm rørte på sig. Det endte dog med, at endnu en Restaurant Suri – Carl Ras-rytter i form af Sebastian Nielsen angreb sammen med norske Eirik Lunder (Coop).

De to lykkeriddere kom op til udbruddet, og flere kom der ikke til, mens der faldt ro over feltet.

Dagens seks udbrydere. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

Massestyrt gav kundstigt åndedræt

De seks ryttere trampede alt, hvad de kunne i pedalerne, men forspringet til feltet blev aldrig større end to minutter og 30 sekunder. Sprinterholdene havde fra start besluttet, at den her etape skulle afgøres på målstregen.

Det skulle dog ikke forhindre udbryderne i at køre deres chance. Med 61 kilometer til mål angreb Mads Østergaard og Rasmus Bøgh Wallin i udbruddet. Niklas Amdi Pedersen og Sebastian Nielsen hang på, mens polakken Banaszek og nordmanden Lunder gav op. Dermed var der danskerparade mod mål.

Men bag udbryderne var der et pulserende felt jagtende – måske endda lidt for pulserende.

For næsten samtidig med Østergaards og Wallins angreb opstod der massestyrt i feltet. Mere end halvdelen af rytterne røg enten i asfalten eller blev fanget bag de væltede ryttere.

Feltets 60 forreste undgik dog uheldet, men efter kort tid sænkede de farten, så de styrtede ryttere kunne komme op igen. Til stor tilfredshed for udbruddet, der på den baggrund fik et forspring på to minutter igen. Forspringet havde været nede og runde de 30 sekunder.

Feltets allerstørste stjerne, Egan Bernal, kom sikkert i mål på 1. etape. Det er colombianerens første løb i denne sæson, efter han var ude for et alvorligt styrt tilbage i januar. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

Den flyvende hollænder

Men næsten ethvert forspring er ligegyldigt, når det er Quickstep, Jumbo-Visma og Alpecin, der jagter forrest i feltet.

Med 12 kilometer tilbage måtte udbruddet give op og lade sig blive opslugt af feltet. Massespurten var undgåelig. Rasmus Bøgh Wallin kan dog glæde sig over, at han på onsdagens anden etape skal køre i løbets bakketrøje, da han vandt begge bakkespurter tirsdag.

I massespurten var storfavoritten Jasper Philipsen klar, og han lignede længe vinderen. Men i belgierens baghjul lå den kun 20-årige hollænder Olav Kooij fra Team Jumbo-Visma. På de sidste meter overhalede den unge sprinter Philipsen og tog etapesejren. En imponerende bedrift, når man tager i betragtning, at Philipsen tog sejren på Champs-Élysées i årets Tour de France.

Unge Olav Kooij var efterfølgende flere gange på podiet, da han udover etapesejren også indtager løbets blå førertrøje, ungdomstrøjen og den grønne pointtrøje.

Du kan se et sammenklips af løbet herunder.