Protokol skal sikre cykelrytternes hoveder: Noget er vigtigere end at gennemføre et cykelløb

Det internationale cykelforbund, UCI, har udformet en protokol, der skal håndtere hjernerystelser i feltet.

(Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT © Scanpix)

Midt på 13. etape af dette års Tour de France styrtede den franske AG2R-cykelrytter Romain Bardet og efter at være kommet til sig selv på vejen, cyklede han etapen færdig.

Om aftenen var meldingen klar. Franskmanden havde cyklet resten af de 90 kilometer af etapen med en hjernerystelse. Den var så alvorlig, at holdets læger var nødsaget til at sende ham til hjernescanning samme aften.

For i fremtiden at forebygge situationer som disse, har det internationale cykelforbund, UCI, nu udarbejdet en protokol, som på en række områder skal forhindre, at rytterne cykler med hovedskader.

Det skriver forbundet i en pressemeddelelse.

Den franske rytter Romain Bardet, da han med en hjernerystelse kom i mål på 13. etape af dette års Tour de France. (Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT © Scanpix)

De to væsentligste retningslinjer foreskriver træning af ikke i forvejen lægefagligt personale som sportsdirektører, mekanikere og feltets andre ryttere i at identificere hjernerystelser samt anbefalinger til eftervurderinger af rytterne, hvis skaden sker.

Den medicinske direktør i UCI, Xavier Bigard, udtaler i pressemeddelelsen, at det har været et fokus for ham, siden han kom til UCI i 2018.

- Problematikken med sportsrelateret hjernerystelse var en af mine prioriteter sammen med misbrug af tramadol (smertestillende lægemiddel, red.), da jeg ankom til UCI i 2018.

- Nu har cykling fået nogle retningslinjer, der beskriver de forskellige faser involveret i håndteringen af sportsrelateret hjernerystelse. Det vil gøre det lettere at spore individuelle hjernerystelsessager og til bedre at forstå deres plads i cykeltraumalogi, udtaler Xavier Bigard.

Ros til UCI

Som Xavier Bigard pointerer, så har retningslinjerne været undervejs i noget tid, og det glæder cykelekspert Brian Nygaard, at der nu er udarbejdet en decideret protokol.

- Det er på høje tid, at den her protokol kommer, og det skal UCI have ros for. Man kan også se, at det panel af folk, som de har nedsat, både arbejder i sporten og har en meget specifik og videnskabelig baggrund i forhold til det her.

- Der er noget, der er vigtigere end at gennemføre et cykelløb, siger Brian Nygaard. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

- Det er jo bare sådan med cykelsport, at der, fordi der kan være styrt flere forskellige steder, ikke altid er en løbslæge i nærheden af et styrt. Derfor handler det om at give alt det personale, der er i nærheden af feltet, redskaber til i hvert fald at vurdere de tilfælde, der er graverende, og hvor der ikke er tvivl, om rytteren kan fortsætte, siger Brian Nygaard.

Modsat sportsgrene som fodbold og håndbold, hvor dommeren har mulighed for at stoppe spillet, hvis en spiller har en formodet hovedskade, så er der ikke den samme mulighed i cykling, fordi resten af feltet cykler videre.

- Der er jo altid det problem, at cykelløbet fortsætter, selvom der er et styrt. Så er det jo vigtigt, at man ikke har for travlt med at få folk tilbage, fordi det ville være for svært at komme tilbage i feltet, siger Brian Nygaard, der samtidig tilføjer, at rytterne ikke skal genoptage løbet for enhver pris.

- Der er noget, der er vigtigere end at gennemføre et cykelløb.

- Det her breder jo perspektivet ud på det, der er vigtigst nemlig deres sundhed, og at de udover at være ryttere har andre ting i livet, de skal.

I protokollen er der også angivet anbefalinger for en rytters tilbagevenden til konkurrence. En rytter med hjernerystelse skal have en periode med fuld hvile på mellem 24 og 48 timer, og må ikke vende tilbage til konkurrence i minimum en uge, efter at symptomerne er forsvundet.

- Det er også vigtigt. Det er jo holdenes lægers ansvar uanset hvad, men nu har UCI ligesom standardiseret det, og det er rigtig godt.

Retningslinjerne i protokollen gælder for alle konkurrencer under UCI, hvilket inkluderer landevejs- og banecykling, mountainbike, BMX, trials, cykelcross og indendørscykling.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk