Rapport: Korrekt at fyre Rasmussen

Rabobank burde aldrig have udtaget Michael Rasmussen til Tour de France. Det konkluderer en uvildig rapport, der kritiserer cykelholdets ledelse.

Michael Rasmussen får ikke medhold i den uvildige undersøgelse af sommerens forløb. (Foto: Franck Fife © Scanpix)

Michael Rasmussen skulle aldrig have haft lov til at køre med i Tour de France i år.

Det konkluderer den såkaldte Vogelzang-rapport, der blev præsenteret på et pressemøde i Utrecht i dag. Rapporten klandrer dog kun Rabobank-mandskabet for at have udtaget Rasmussen til Touren. Selve fyringen af den danske rytter var ifølge rapporten helt OK.

Rapporten er lavet af en komité, som finansselskabet Rabobank har nedsat for at undersøge hele sagen om Michael Rasmussens dramatisk exit fra Touren og den fyreseddel, som han senere fik af Rabobank.

Kendte til hans whereaboutsRapporten kritiserer Rabobank-ledelsen for ikke at reageret den 29. juni. Her modtog cykelholdet en meddelelse fra Den Internationale Cykelunion (UCI) om, at de havde ledt efter Michael Rasmussen i Mexico for at teste ham. Da det ikke var lykkedes at finde ham, havde danskeren fået en advarsel.

Her burde holdledelsen have opdaget, at der var noget galt - og fundet ud af, at danskeren havde løjet overfor UCI.

- Komitéen konkluderer, at bestyrelsen og især formand Theo de Rooij ikke tog de mange signaler om Rasmussens færden før Touren alvorligt nok, står der i rapporten.

Rabobank ventede helt indtil fire dage før Tourens afslutning med at trække Michael Rasmussen ud af Touren. Fyresedlen blev forklaret med, at Rasmussen ikke havde været i Mexico og træne, som han hidtil havde hævdet.

Men det vidste Rabobank-ledelsen altså tilsyneladende allerede på det tidspunkt, da sportschef Erik Breukink havde holdt et møde med Rasmussen den 7. juni i Bergamo. Holdet havde også bestilt nogle flybilletter til danskeren, der fløj til Pyrenæerne den 25. juni for at træne i bjergene.

Billetterne er nævnt i rapporten, hvor man refererer til en mail mellem Rasmussen og Erik Breukink. Helt tilbage i april måned skriver Rasmussen, at han håber på, at de kan holde det lidt stille, for han skulle rigtigt opholde sig i Mexico. Den mail bliver videresendt til daværende manager Theo de Rooij, som svarer Rasmussen:

- Som din arbejdsgiver skal jeg opfodre dig til at give de kontrollerende myndigheder de korrekte oplysninger om dine whereabouts. Vil du træne i Mexico, så gør det. Men det er udelukket, at din arbejdsgiver kan samarbejde om en eller anden dækhistorie. Ansvaret for det er dit alene.

Men ifølge rapporten fik Rabobank-mandskabet altså først i slutningen af juni måned vished for, at Rasmussen havde valgt at snyde med sine whereabouts - da man modtog brevet fra UCI.

Utroværdig forklaringSpørgsmålet er fortsat, hvorfor Michael Rasmussen valgte at lyve om sin tur til Mexico. Han forklarer det selv med, at han gjorde det af 'private årsager.' Det konkluderer komitéen er en utroværdig forklaring.

Vogelzang-rapporten fastslår, at man ikke kan sige noget om, hvorvidt Michael Rasmussen har benyttet doping. Men han har gjort sig selv sårbar.

- Når en atlet med vilje ikke er til at finde for doping-myndighederne i en periode før Tour de France og ikke kommer med en troværdig forklaring, skaber det grobund for en stærk mistanke om, at han kan være dopet. Men det beviser ingenting, skriver komitéen i rapporten.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk