Riis: Jeg har taget doping

Bjarne Riis erkendte på et pressemøde fredag eftermiddag for første gang, at han har taget doping i perioden 1993-1998 - nærmere betegnet epo, Cortison og væksthormoner.

Bjarne Riis på pressemødet, hvor han for første gang indrømmede at have brugt doping. (Foto: © DR Sporten, DR Sporten)

En følelsesladet Bjarne Riis erkendte på et pressemøde fredag eftermiddag for første gang, at han har taget doping fra 1993 til 1998 - nærmere betegnet epo, Cortison og væksthormoner.

- Jeg har taget doping og epo, og det var en del af min hverdag. Det tager jeg det fulde ansvar for. Jeg har selv købt og indtaget det. Ligesom alle andre har jeg gjort fejl i mit liv. Jeg har gjort ting, som jeg ikke burde, men det har været mine valg og mine fejl, sagde Bjarne Riis i en indledende statement.

Den tidligere Tour de France-vinder undskyldte. Han har aldrig har haft et behov for at træde frem og sige sandheden, men har nu gjort det for holdets skyld. Ifølge Riis har forholdene ændret sig radikalt siden den gang.

- Jeg vil gerne sige undskyld, men håber alligevel, at folk har fået en god oplevelse, fortsatte Riis, der efter enetalen tog sig god tid til at svare åbent på spørgsmålene fra det store opbud fra pressen.

Stolt af resultaterne

På et spørgsmål fra salen erkendte han, at en værdig Tour de France-vinder ikke er dopet. De nærmeste omkring ham har altid vidst det, sagde Riis. Han sagde også, at sponsoren bag Team CSC - it-virksomheden CSC - bakker ham op.

Han føler fortsat, at han kan se tilbage på fejringen af Tour de France-sejren på rådhuspladsen i København i 1996 med glæde.

- Jeg er stolt af mine resultater, som jeg har kæmpet hårdt for. Om jeg var en værdig vinder? Det var jeg nok ikke. Min trøje ligger i en papkasse hjemme i garagen, og I er velkommen til at hente den. Den betyder ingenting for mig, sagde Bjarne Riis.

Den tidligere cykelrytter mente dog ikke, at han kunne have opnået de store resultater uden, at han var god til at køre på cykel.

- Jeg gjorde det for at køre stærkere på cykel. Min holdning er dog, at man kan dope sig ligeså meget, man har lyst til, men hvis man ikke er en god sportsmand, så hjælper det ikke, sagde Bjarne Riis, der selv tvivler på, at han kunne have vundet Touren i 1996 uden at have sprøjtet sig med epo.

- Sandsynligvis ikke. Men det kan jeg jo ikke vide, sagde Riis.

Aldrig været stiv af doping

Den daværende Team Telekom-soigneur Jef d'Hont, udgav i april bogen "En cykelmassørs bekendelser", hvori den pensionerede belgier beskriver Bjarne Riis som en verdensmester i at dosere sig selv med epo. Blandt andet beskrev Jef d'Hont en scene, hvor danskeren var begejstret for, at han havde opnået en blodprocent på 64. Fredag tog Bjarne Riis kraftigt afstand fra folk, der prøver at score penge på at sælge gode historier om fortiden. Samtidig tilbageviste han Jef d'Honts påstand.

- Jeg har aldrig haft en hæmatokritværdi på 64. Jeg har aldrig haft gigt eller været stiv af doping. Jef d'Hont var den første, der introducerede mig for en sprøjte. Jeg ville ikke tage den, og han blev sur og trykkede indholdet ud i vasken. Jeg fik aldrig den sprøjte, og måske derfor er jeg kommet på hans sorte liste, forklarede Bjarne Riis.

 

 

 

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53283e56a11f9d0c6c2a7b07