'Største overraskelse nogensinde': Norsk cykelsensation vinder 'hjernedødt' VM-guld

Den 25-årige cykelrytter Tobias Foss fra Norge vinder VM i enkeltstart.

Tobias Foss havde efter løbet svært ved at fatte, hvad han netop havde bedrevet. (Foto: © Simon Wilkinson/SWpix.com/Shutte, Copyright (c) 2022 Shutterstock. No use without permission.)

Tobias Foss trykkede ti fingre mod sin norske tinding og spredte dem langsomt for at illustrere, at hans hoved i samme øjeblik sprang i luften.

Det var tilsyneladende svært at fatte for den 25-årige cykelrytter, at han netop havde vundet VM i enkeltstart i Australien som den første nordmand nogensinde.

De norske medier tøver ikke med at kalde triumfen for sensationel og en norsk mærkedag. Selv har Tobias Foss svært ved at sætte ord på sin egen bedrift.

- Det er så unreal. Mine ben er rigtig gode, men det er mere, end jeg turde drømme om. Jeg skal lige fatte det, siger Jumbo-Visma-rytteren i vinderinterviewet efter løbet.

Tobias Foss var 40 minutter og to sekunder om at køre rutens 34 kilometer, da han henviste tempospecialister som schweizeren Stefan Küng og Remco Evenepoel fra Belgien til henholdsvis anden- og tredjepladsen.

Mikkel Bjerg var den bedste dansker som nummer 14.

Nordmanden fortæller, at en placering i top ti var målet, så han var overvældet over, at han fra nu af skal køre i den regnbuefarvede verdensmestertrikot. Han vil ære den så godt som muligt, understreger han.

- Kom og væk mig. Det er min klart bedste enkeltstart i karrieren. At det skulle blive til guld havde jeg ikke forestillet mig, siger Tobias Foss.

DR Sportens cykelkommentator, Tobias Hansen, kan ikke huske en større overraskelse i cykelsporten end sin norske navnebror. Det er fuldstændig uhørt, understreger han.

  • Tobias Foss rystede på hovedet, mens han tog sin egen præstation ind. (Foto: © Alex Whitehead/SWpix.com/Shutter, Copyright (c) 2022 Shutterstock. No use without permission.)
  • Tobias Foss har vundet det norske mesterskab i enkeltstart to gange. Han er dog ukendt på verdensplan, mener Tobias Hansen. (Foto: © Alex Broadway/SWpix.com/Shutters, Copyright (c) 2022 Shutterstock. No use without permission.)
1 / 2

Gå bare amok, Norge

Kurt Asle Arvesen, tidligere cykelrytter og nuværende sportschef for holdet Uno-X, fortalte til TV 2 Norge, at han havde tårer i øjnene efter Tobias Foss' bedrift. DR Sportens cykelkommentator kan sagtens forstå, hvis 'de går amok i Norge'.

- Tobias Foss var jo ikke engang nævnt blandt top ti, så det er fuldstændig hjernedødt. Det må være en af de største overraskelser i cykelsporten nogensinde, siger Tobias Hansen.

Nordmandens sejr kommer som et chok, for ingen havde spået ham nævneværdige chancer søndag morgen, uddyber Tobias Hansen.

- Der må sidde nogle enkelstartsspecialister og tænke, 'hvad fanden skete der lige dér?' Det er forventeligt, at du taber til en, som allerede har vist sit værd, men at tabe til en nordmand, som på dette niveau er ukendt, det må være hårdt at sluge, fortæller han.

Umiddelbart efter løbet kunne man da også se, at løbets nummer tre, Remco Evenepoel, spurgte, 'hvem er Foss?' i en artikel i mediet Sporza. Og det kan Tobias Hansen sagtens forstå.

Han er glad på Tobias Foss' vegne, men kan ikke lade være med at tænke på, hvad det kunne være blevet til, hvis de danske enkeltstartsspecialister Søren Kragh Andersen og Kasper Asgreen, som har meldt afbud til VM, var stillet op med friske ben.

- Hvis VM havde været deres sæsonmål, kunne det godt have været en dansker, som stod øverst og ikke Tobias Foss, siger Tobias Hansen.

- Søren og Kasper har vist, at de har niveauet til at ligge deroppe, så hvis en relativt ukendt nordmand kan vinde i dag, kunne vi også, hvis de to danskere havde været der.

Kasper Asgreen og Søren Kragh Andersen meldte begge fra til VM i Australien. (Foto: © Claus Bonnerup, 2020 Claus Bonnerup)

Umuligt at gemme sig

Tobias Foss vandt det norske mesterskab i enkeltstart i 2022 og 2021, men hans stjerne har ikke for alvor funklet før nu, siger Tobias Hansen.

I Norge regnes han måske som et stort talent, men på verdensplan har han været et ubeskrevet blad, mener cykeleksperten, der har svært ved at spå om, hvad den 25-årige cykelrytter kan drive karrieren til.

- Han har vist sig at være verdens bedste enkeltstartsrytter, så han kan aldrig mere gemme sig. De andre ved nu, at man skal køre fra Foss, så der bliver fokuseret massivt på ham. Men derfra og til at han kan blive en etapeløbsrytter, det tror jeg ikke på, siger Tobias Hansen.

Uden at vide det giver hovedpersonen, norske Tobias Foss, DR Sportens cykelkommentator ret.

- Jeg er ikke helt ukendt, men måske 50 procent ukendt. Jeg ved godt, at det er lidt af et chok og en overraskelse, siger Tobias Foss til TV 2 Norge.

I kvindernes enkeltstart var Emma Norsgaard den bedst placerede dansker. Hun blev nummer 14 og var knap tre minutter efter vinderen, Ellen van Dijk fra Holland.