Tempotalent er nu kun overgået af Wiggins' timerekord: ’Havde øvet mig i næsten at dø’

19-årige Mikkel Bjerg tilbagelagde torsdag – om end uofficielt – historiens næstlængste distance på en cykel på en time.

Mikkel Bjerg er et af dansk cykelsports største talenter. (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)

Tænk lige et sekund over, hvor langt du mon kan køre på din cykel på en time.

Med mindre du er helt tosset med den tohjulede, vil du selv i et best-case-scenario med solskin, medvind og en bakke i dit favør være blevet sat til vægs af bare 19-årige Mikkel Bjerg, før du kunne stave til fantomdragt.

Verdensrekorden er inde for rækkevidde inden for de næste to til tre år.

Mikkel Bjerg

Tempotalentet slog i går den danske timerekord, da han tilbagelagde 53 kilometer og 730 meter på 60 minutter. En distance, der – om end uofficielt – er det næstlængste i verdenshistorien. Kun Bradley Wiggins verdensrekord fra 2015 på 54 kilometer og 526 meter er bedre end Bjergs præstation.

Det lå dog ikke i kortene under hele Bjergs attentat på den danske timerekord, at han skulle lykkes med sit foretagende på Odense cykelbane. Undervejs så Bjerg nemlig ud til at slide mere end almindeligt i det, og efter flere ’langsomme’ omgangstider lød prognosen ikke på en ny dansk rekord.

Men han kom tilbage. Ikke mindst takket være sin træning på enkeltstartscyklen.

- Når man træner det her, øver man sig i at næsten dø for så at komme tilbage igen. Jeg får kørt nogle halvlangsomme omgange, men får det så alligevel vendt – jeg får pusten på de omgange, hvor jeg ikke kører helt hurtigt, siger Mikkel Bjerg og tilføjer:

- Jeg lægger en god strategi, som virker perfekt i dag. Jeg skulle grave dybt de sidste tyve minutter, men da der så manglede ti minutter, vidste jeg, at jeg havde mere at skyde med.

Den imponerende rekord kommer bare ugen efter, at Bjerg for andet år i træk vandt verdensmesterskabet i enkeltstart for U23-ryttere.

Men selvom han mestrer både at køre på bane og asfalt, er udfordringen bestemt ikke den samme.

- Det gør fandeme ondt på den, man sidder på. Jeg vænner mig aldrig rigtig til at køre herinde på banen, fordi centrifugalkraften trykker én ned i sadlen.

Verdensrekord er inden for rækkevidde

Bjerg forbedrede Martin Toft Madsens hidtige danske rekord med 111 meter.

Men hvor Martin Toft Madsen under stor mediebevågenhed henlagde sit rekordforsøg til højderne i Mexico, hvor det skulle være lettere at bryde luften og dermed give ideelle forhold for hurtige tider, var der ikke så meget ståhej omkring Bjergs rekordforsøg, der selv havde sørget for et meget spartansk setup på Odense cykelbane. Alligevel formåede han altså at sætte dansk rekord.

Mikkel Bjerg vandt VM i enkeltstart for U23-ryttere sidste weekend i Østrig. (Foto: DANIEL KOPATSCH © Scanpix)

Nu vil han ikke afvise, at han kan finde på at gå i Martin Toft Madsens fodspor og jagte de helt ideelle forhold for i fremtiden at kunne slå Wiggins’ verdensrekord.

- Verdensrekorden er inde for rækkevidde inden for de næste to til tre år. Jeg skal dog arbejde sindssygt hårdt, før jeg står med verdensrekorden. Som cykelrytter topper man måske som 30-årig, så jeg har ti år til at få udnyttet mit fulde potentiale.

Mikkel Bjergs danske rekord er kun uofficielt den næst hurtigste tid i verden, fordi Den Internationale Cykelunion ikke var til stede i Odense og kunne bekræfte danskerens rekordforsøg.