Tidligere sportsdirektør: Tinkov når ikke Riis til sokkeholderne

Det ene øjeblik er han cykelinteresseret, det næste tænker han på alt mulig andet, siger Dan Frost om Oleg Tinkov, som han mener cykelfagligt ikke når Bjarne Riis til sokkeholderne.

Dan Frost har arbejdet sammen med Bjarne Riis og Oleg Tinkov. (Foto: DR Sporten © DR)

Den tidligere sportsdirektør på Bjarne Riis' hold i Saxo-Tinkoff-dagene, Dan Frost, har på nærmeste hold oplevet Oleg Tinkov. Og russeren er en person, der tillader sig at fylde mere end de fleste, når han smider sponsorpenge i et cykelhold.

I halvandet år arbejdede Dan Frost på det danske mandskab, mens Oleg Tinkov var sponsor, og han stoppede, da russeren købte holdet af Bjarne Riis i slutningen af 2013.

At den russiske rigmand har et hjerte, der banker for cykelsporten, var han ikke i tvivl om, men det kom ofte til udtryk på en anmassende facon.

- Når han var sammen med holdet, kunne man mærke det, for det var faktisk som at have en niende eller 10. rytter med, for han kan godt selv lide at køre på cykel. Og så havde han utroligt mange kommentarer til alt, også det sportslige.

- Han koncentrerede sig om alt, ikke kun det økonomiske, og han var også meget ude i felten, hvor han kørte med rytterne på hviledage. Vi havde ham med i Giro d'Italia i 2013, hvor han valgte at køre de 10 etaper fra start til mål, og det er altså lidt besværligt at have sådan en rytter med på fløjen, der også skulle i bad i bussen og have alle sine remedier med. Så han stiller op med nogle atypiske krav i forhold til andre sponsorer, siger han.   

Når ikke Riis til sokkeholderne

Selvom den Dan Frost stoppede som sportsdirektør samtidig med at Oleg Tinkov blev holdejer, så har han hørt historier om, at han fra det øjeblik begyndte at fylde endnu mere i dagligdagen.

- Han blev endnu mere markant i sine holdninger og i, hvad han ønskede for holdet i den sportslige sektor.

Selvom Oleg Tinkov har kørt som amatør og haft et Pro Continental-hold i 1990erne er han alligevel ikke en kapacitet på området, vurderer Dan Frost.

- Sammenligner man ham med Bjarne (Riis, red.), så når han ham ikke til sokkeholderne, og han ved selvfølgelig ikke nok til at styre et hold alene. Han er meget svingende i sine holdninger, og det er svært for både ryttere og sportsdirektører at følge med i den hæsblæsende verden, han befinder sig i, siger den danske sportsdirektør.

Ø til salg

Særligt en episode fra Giro d'Italia i 2013 husker Dan Frost.

- Han havde fokus på starten af etapen, men da vi kom ned langs Amalfi-kysten, hvor der var en ø til salg, så var det pludselig mere det, han fokuserede på end rytterne og det, der skete foran. Og så kan det godt være svært at gøre sit arbejde som sportsdirektør, når man har sådan en som ham siddende i bilen.

Også for rytterne kan Oleg Tinkovs tilstedeværelse og mange krav til holdet have stor betydning. Magtforholdet er simpelthen skævt, og det smitter af alle omkring ham, mener Dan Frost.

- Jeg tror hellere, de så, at han ikke var der så meget. De griner lidt, når han fyrer jokes af, selvom de inderst inde nok også er lidt nervøse for, hvem der står for skud, næste gang han flegner ud, fordi et resultat ikke er blevet, som det skulle være. Det er et usikkert forhold, og det baseret meget på frygt, tror jeg.

Tinkoff-Saxo har i dag bekræftet, at Bjarne Riis er blevet suspenderet.

Facebook
Twitter