13. etape: Ulykkestallet kan blive et dansk lykketal

Rytterne sniger sig i dag væk fra Pyrenæerne, men manges øjne er rettet mod danske Lars Bak.

I AftenTour i går aftes gennemgik vi etapeprofilen.

Den danske etapesejr var så tæt på i går. Jakob Fuglsang kørte ind på andenpladsen, så Nicki Sørensens etapesejr i 2009 er stadig den seneste fra de danske ryttere. Kigger man lidt nærmere på historien og på Lars Baks udtalelser, så kan der dog komme en ny mulighed i dag.

Danskerne er nemlig gode til at vinde på netop 13. etape. Tilbage i 1994 vandt Bjarne Riis i Albi. En by som dagens rute faktisk kører lige forbi. Og i 1996 vandt Rolf Sørensen på en kuperet rute til Super Besse.

Kuperet er ruten også i dag, og den er derfor ikke dårlig for Lars Bak, der har vist helt fantastisk form i årets Tour de France. Han sagde også selv i AftenTour tidligere i løbet, at netop 13. etape kunne være en mulighed for ham.

Fridag til favoritterne

De knap 200 kilometer byder tre milde stigninger. En enkelt kategori-tre-stigning og to gange firer. Det er specielt det sidste stykke af etapen, der går meget op og ned, men som man har set Lars Bak køre indtil videre i Touren, så burde det ikke blive noget problem for Lotto-Soudal-rytteren.

Etapeprofil for dagens etape. (Foto: ASO © ASO)

Det er i hvert fald sikkert, at hvis han først bliver en del af udbruddet, så er der ikke mange hold, som ønsker at jagte det. Ruten er nemlig umiddelbart for hård til sprinterne, og der er ingen tvivl om, at klassementsrytterne satser på at få en halv hviledag.

Denne etape kan man hurtigt smide i kassen ”transportetape”, selvom der nok ikke er mange ryttere i feltet, der ser den sådan. Det er dog ikke nogen hemmelighed, at chancen for dramatik er på sit laveste.

Lars Baks konkurrenter

Hvis nu det skulle lykkes Lars Bak at komme i udbrud, så er der ingen tvivl om, at han kommer til at kæmpe hårdt for en etapesejr, fordi han er ikke den eneste i feltet, som har sat en kryds ud for i dag.

Hold som Cannondale-Garmin, Lampre-Merida og Trek har ikke haft den Tour, som de måske havde håbet på, og derfor er etapen oplagt til at komme i gang på. Hvem, der så lige bliver sendt af sted, er næsten umuligt at svare på.

Det er selvfølgelig sikkert, at der sniger sig mindst en enkelt franskmand af sted. Her kan Thomas Voeckler godt være mand for at snige sig med. Han har vist gode ben, og undviger ikke en mulighed for etapesejr. Jérémy Roy plejer også altid at være mand for at snige sig med på disse etaper.

Alle ved, at denne etape bliver vundet af en udbryder, så det kan derfor også blive helt umuligt at komme væk i starten. Der vil blive kørt i højt tempo de første mange kilometer, indtil nok hold er tilfreds med den gruppe, som er ude foran. Så må man bare krydse fingre for, at den gruppe indeholder Lars Bak.