14. etape: Tourens tredje mur vil påvirke klassementet

I dag venter der en utrolig spændende afslutning, når rytterne kommer til den franske by Mendez.

Afslutningen på 14. etape burde være guf for en rytter som Alejandro Valverde (i midten). (Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

De der flade etaper med en forudsigelig massespurt får godt nok ikke meget opmærksomhed på årets ruteplan i Tour de France, og heller ikke i dag er der noget at se frem til for sprinterne. Tværtimod.

De sidste fire kilometer er nemlig modbydeligt stejle, og dermed bliver det en sand lækkerbisken for den dobbelte etapevinder Joaquim Rodriguez (Katusha), der normalt er meget skarp med høje stigningsprocenter. Han vandt også i målbyen Mende tilbage i 2010.

Etapen er lidt kortere end den normale etapelængde med 178 kilometer, men det betyder ikke, at den er nem. Vi fortsætter i det kuperede terræn med fire kategoriserede stigninger, hvoraf to af dem er andenkategori. Den sidste toer slutter kun en kilometer fra målstregen.

Uforudsigelig etape

Det er næsten umuligt at forudse, hvordan etapen vil udvikle sig. Der kommer selvfølgelig et udbrud afsted som på gårsdagens etape, men de kan godt få det svært, fordi der er mange hold, som har en interesse i at få det hele samlet til sidst.

Fordi det er langt fra kun Rodriguez, der har mulighed for en etapesejr i dag. Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Alexis Vuillermoz (AG2R) og gårsdagens vinder Greg Van Avermaet (BMC) er ligeledes gode bud på en sejr.

Men måske ser nogle af klassementsholdene også deres mulighed for at teste den tre kilometer lange stigning med en gennemsnitlig stigningsprocent på over 10. Et hold som Movistar Team løber snart tør for muligheder, og en rytter som Alejandro Valverde er ekspert i disse afslutninger.

Muligheden for de helt store huller er dog ikke realistisk. Den sidste kilometer er nemlig helt flad, så selvom man har det eksplosive antrit som eksempelvis Rodriguez, så er der en hel kilometer til at blive hentet på igen. En mindre gruppe, som spurter om sejren, er det mest realistiske.

Hvad med Fuglsang?

Det har været ret svært at regne den danske stjernerytter ud i årets Tour de France. I går tabte han bevist tid for at spare kræfter og få større chance for at komme væk en af de kommende dage, og det kunne sagtens være i dag.

I gårsdagens AftenTour var han ikke helt afvisende over for at jagte en etapesejr på dagens etape, men han sagde samtidig, at han ikke ville køre med på alle angreb. Det kunne dog være spændende at se Astana-danskeren i udbrud igen.

I samme ombæring sagde han også, at han godt kunne finde på at jagte bjergtrøjen. Det er etapen i dag ikke oplagt til, men vi skal dog lige have med, at hvis han vinder alle bjergspurter i dag, så er det med stor sandsynlighed Fuglsang, der har trøjen i morgen.

Han er godt nok ikke foran Chris Froome, men han overhaler Joaquim Rodriguez (hvis han ikke får nogle point), og da Froome kører i gult, så kører Fuglsang i prikker. Det er en spændende tanke.