Afblæst etape giver Tour-flashback til dengang Riis tog den gule trøje i 1996

Udviklingen på 19. etape var vildere, end dengang Bjarne Riis måtte fragtes gennem snevejret i 1996, mener cykelekspert, Dan Frost.

Bjarne Riis iført den gule trøje, som han vandt i Tour de France 1996. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Der er Tour de France-momenter, man aldrig glemmer.

Fredagens 19. etape i årets udgave af det franske cykelløb ender uomtvisteligt i den kategori.

For mens Tour-favoritterne med savklinger på albuerne udkæmpede et slag om podiepladser på nedkørslen fra Col de I'Iseran, blev løbet neutraliseret.

Kraftigt haglvejr og et mudderskred længere nede ad bjerget umuliggjorde en videre afvikling af etapen. Det var simpelthen for farligt - både for ryttere og tilskuere.

I 1996 var der en lignende episode, da danske Bjarne Riis vandt Tour de France.

Og den sprang da også straks frem på lystavlen, da DR Sportens cykelekspert, Dan Frost, sad og så fredagens Tour-etape.

- Dengang sad jeg nede i Sydfrankrig på træningslejr som landstræner for Danmarks Cykle Union. Det var 35 grader, og vi sad og kiggede på billeder, hvor de kørte i biler i snevejr oppe ved Sestriere, fortæller Dan Frost om 9. etape af Tour de France i 1996.

Se billeder fra dengang Col de l'Iseran blev ramt af snevejr i Tour de France 1996.

Her måtte løbsarrangere afkorte ruten på grund af snevejr og stærk vind. Derfor blev de ikke farbare stigninger sløjfet, rytterne fragtet frem til et punkt 46 kilometer fra den planlagte målstreg og sendt afsted.

Herfra stak Bjarne Riis afsted med det samme, vandt etapen og kørte sig i den gule trøje.

- Jeg havde det på samme måde i dag (under fredagens etape, red.). Det kunne bare ikke passe. De havde kørt de sidste dage med hedebølge og lige pludselig måtte de aflyse, fordi der var hagl, sne og mudder på vejene. Det virkede helt urealistisk.

Selvom dagens afblæste etape giver flashback til 1996, er der ingen tvivl hos Dan Frost om, hvorvidt nutiden slår fortiden.

- Det, vi så i dag, er det vildeste, jeg har set i Tour de France - også vildere end i 1996, lyder det fra cykeleksperten.

- Dengang var det ”kun” sne. Det var ikke noget, folk løb væk fra. Folk stod jo op på Galibier, da Bjarne blev kørt op over i bil. De kunne bare ikke køre der på cykler. I dag så man jo billeder af folk, der løb væk fra det mudder, der skred ned.

Bjarne Riis indrømmede i 2007, at han havde benyttet doping til at vinde Tour de France i 1996.

Stor forvirring i feltet

Dan Frost var i perioden fra 2006 til 2013 sportsdirektør på Team CSC (senere Team Saxo-Bank og Team Saxo-Tinkoff, red.), før han i 2014 blev sportsdirektør hos Team Sky.

Derfor kender han alt til, hvordan pulsen reagerer i et Tour de France-felt, når kaos bryder ud.

Det fremgik også tydeligt af tv-billederne, at rytterne var meget i tvivl om, hvad der foregik i minutterne under og efter aflysningen af fredagens etape.

- Det har været ligeså forvirrende for ryttere og holdbiler som for tv-seerne. Jeg er lige ved at sige, at end ikke Christian Prudhomme (løbsdirektør, red.) i sin røde bil har haft overblik over noget som helst, fordi det kom så pludseligt, siger Dan Frost.

Se referat af 19. etape.

Som løsning efter etapeafblæsningen valgte Tour-ledelsen at notere de tider, rytterne havde, da de krydsede toppen af Col de I'Iseran. En beslutning, der ikke har gjort alle i feltet lige tilfredse. Det er imidlertid også en umulighed, mener DR Sportens cykelekspert.

- Der er altid vindere og tabere alt efter, hvordan man ser på det. Det er nu engang præmissen. De kunne jo så have valgt at annullere etapen helt, men det tror jeg havde været noget rigtig møg.

Tiderne på Col de I'Iseran betyder, at Egan Bernal (Ineos) er ny mand i gult, mens Julian Alaphilippe (Quick Step) indtager andenpladsen 48 sekunder efter colombianeren. Bernals holdkammerat, sidste års vinder Geraint Thomas, ligger nummer tre.

- Når ret skal være ret, tror jeg, at det er et retvisende billede af, hvordan det også havde set ud i mål. Det kan godt være, at afstandene havde været anderledes, men jeg tror, det er et billede af, hvordan det havde tegnet sig senere i løbet også, siger Dan Frost.

Det er kun sket én gang tidligere, at Tour de France har aflyst en etape. Det var i 1982, før holdtidskørslen på 5. etape, da strejkende arbejdere blokerede vejen og forhindrede etapen i at blive afviklet.