Bernal skriver colombiansk cykelhistorie: 'Stor ære at være den første som vinder Touren'

Colombianeren Egan Bernal bliver den første sydamerikanske Tour de France-vinder, når han kører over målstregen i Paris i morgen.

Både i Frankrig og i Colombia bliver der jublet over den kommende Tour-sejr til Egan Bernal. (Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT © Scanpix)

Colombia har længe været kendt som et land, der fostrer store bjergryttere.

Det er blevet til etapesejre i Tour de France til flere af dem, som Rigoberto Urán og Nairo Quintana. Sidstnævnte viste blandt andet prøver på sine evner i højderne, da han kørte solo på Col du Galibier på 18. etape og vandt årets kongeetape.

Quintana og Urán har også sendt det bjergrige sydamerikanske land på Tour-podiet fire gange de seneste seks år, men aldrig op på det øverste trin.

Nu er de blevet overhalet af deres unge landsmand Egan Bernal. Cykelkometen står til at gøre, hvad ingen andre colombianske ryttere har formået før – vinde Tour de France.

  • En lille dreng fra Egan Bernals hjemby, Zipaquira, i Colombia græder af glæde efter at have set helten vinde Tour de France. (Foto: JUAN BARRETO © Scanpix)
  • Colombianere fra Bernals hjemby ser med på storskærm og jubler over den kommende Tour-sejr. (Foto: JUAN BARRETO © Scanpix)
  • (Foto: JUAN BARRETO © Scanpix)
1 / 3

Det 22-årige cykelfænomen mangler blot søndagens traditionelle paradekørsel til Paris, før han kan iklæde sig den gule trøje på podiet i den franske hovedstad og modtage en hyldest som den første colombianske Tour-vinder nogensinde – kun et styrt kan komme i vejen for det.

- Det er utroligt, og jeg har næsten vundet Tour de France. Nu vil jeg bare krydse målstregen i Paris, så jeg kan slappe af, siger Egan Bernal.

Den unge Team Ineos-rytter kunne ikke holde følelserne tilbage i går, da han tog den gule førertrøje fra franske Julian Alaphilippe. Det kan meget vel blive tilfældet igen søndag, når han stiller sig op på podiet på Champs Élysées og med stor national stolthed tager den gule trøje på en sidste gang som dette års vinder af verdens største cykelløb.

- Vi er ved at vinde vores første Tour de France i Colombia. Det gør mig virkelig glad, for den her sejr er ikke kun min, men hele Colombias.

Se dette indslag om den colombianske cykelfest i Frankrig

- Vi har vundet en Giro d’Italia og en Vuelta a España, men vi mangler Touren, og det vil være en stor ære for mig at være den første colombianer, som vinder Touren, siger han.

Det er ikke kun Bernal selv som er utrolig stolt over den skælsættende sejr i colombiansk cykelhistorie. Det er hans far i den grad også.

Hvad sagde din far til dig efter etapen?

- Lige da jeg så ham, kunne han ikke få et ord ud. Men i tredje forsøg fik han så fremstammet et tillykke til mig. Han var lige ved at græde. Det er som en drøm for os, forklare Egan Bernal.

- Det er ikke mange år siden, at vi sammen så Tour de France sammen og snakkede om, hvor fedt det kunne være at vinde. Men den drøm virkede meget fjern, men nu er vi tæt på, så det var et følelsesladet øjeblik at støde ind i min far.

Egan Bernal bliver ikke bare den første fra Colombia til at vinde Tour de France. Når han krydser målstregen i Paris vil han også være den første sydamerikaner, der vinder verdens største cykelløb.