Bliv Tour-klar på 5 minutter: 10 facts, der kan få dig til at lyde som en cykelekspert

DR Sporten giver dig her muligheden for at kunne imponere Tour-kammeraterne.

(Foto: Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Vi kender alle typen, der skal kloge sig på en eller anden sportsgren.

Hvis du for en gangs skyld gerne vil lukke munden på vedkommende, får du her værktøjer til at gøre det. For det er ikke sikkert, at Kloge Åge er klar over, hvor Tourens højeste punkt er, eller hvor tæt feltet kommer på den danske Tour-rytter Mads Pedersens bopæl.

Dyk ned i de 10 udvalgte informationer, der kan få dig til at lyde som en Tour de France-ekspert, herunder:

1

Hvor langt skal rytterne køre?

Rytterne skal ud på en cykeltur på i alt 3.350 kilometer fordelt på 21 etaper. Den lange distance dækker over seks flade etaper, syv bakkede etaper, seks bjergetaper og to enkeltstarter.

Ved sidste års Tour de France kørte feltet 65 kilometer mere.

2

Hvor mange lande skal Tour-feltet besøge?

Frankrig er selvskreven. Det er jo Tour de France. Derudover kommer feltet igennem Danmark, hvor de tre første etaper køres.

Men Tour-feltet stopper ikke der, for det kommer til at krydse grænsen til yderligere to lande. På 6. etape kører feltet ind i Belgien, og på 8. og 9. etape kommer rytterne til henholdsvis at slutte og starte etapen på schweizisk jord.

3

Hvad er det højeste punkt i årets Tour?

Når Tour-feltet kører gennem Danmark, er det begrænset, hvor mange bjergpoint der er på spil.

Når rytterne til gengæld rammer Alperne, begynder det for alvor at gå opad. Det højeste punkt i årets Tour de France ligger på Col du Galibier i 2.642 meters højde, som feltet skal bestige på 11. etape.

4

Hvor mange indlagte spurter og bjergpoint i Danmark?

På løbets anden og tredje etape har rytterne mulighed for at køre for point til den grønne pointtrøje og den prikkede bjergtrøje.

På anden etape køres der om tre bjergpoint fordelt på kategori 4-stigninger. Første mand over henholdsvis Côte d’Asnæs Indelukke, Côte d’Høve Stræde og Côte de Kårup Strandbakke - mundrette stednavne - får et enkelt point til bjergkonkurrencen. Derudover er der lagt en enkelt pointspurt ind i Kalundborg.

På tredje etape mellem Vejle og Sønderborg er der igen tre bjergpoint på spil fordelt på tre stigninger; Côte de Koldingvej, Côte de Hejlsminde Strand og Côte de Genner Strand. Midtvejs på etapen er der indlagt en pointspurt i Christiansfeld.

5

Hvor tæt kommer feltet på Mads Pedersens hjem?

Når den tidligere danske verdensmester Mads Pedersen taler om at skulle køre Tour de France på hjemmebane, er der noget om det.

For på anden etape kommer feltet utroligt tæt på den danske Trek-Segafredo-rytters hjem i Holbæk.

- Vi kommer vitterligt 150 meter fra, hvor jeg bor. At køre cykelløb med alle de store stjerner, man bokser med i dagligdagen på ens træningsveje, bliver rigtig fedt, siger han.

6

Hvem er hjernen bag de danske Tour-etaper?

Den tidligere danske cykelrytter Jesper Worre var ruteansvarlig for de tre danske etaper indtil februar måned. Han har planlagt ruterne og prøvekørt dem nøje.

Han har efter ønske fra arrangørerne sørget for, at rytterne på fredagens enkeltstart skal forlade Københavns brede gader for at krydse Den Lille Havfrue og Gefionspringvandet.

- ASO ønskede selv den her sektion, som er rigtig vanskelig. De vil gerne have noget teknisk ind på ruten. Her ville jeg stille mig, hvis jeg selv kunne vælge. Det bliver et vildt sted at køre på en enkeltstartscykel, siger Jesper Worre.

Jesper Worre har erfaring som løbdirektør for PostNord Danmark Rundt, som han stod i spidsen for fra 1997 til 2019.

7

Hvordan må du parkere langs ruten?

Hvis du tager bilen for at opleve en af etaperne på dansk jord, er det godt lige at tjekke op på reglerne inden.

Mange kommuner har parkeringspladser, der på forhånd kan bookes, men nogle steder er det også muligt at parkere langs vejen.

Her må man parkere i yderrabatten væk fra kørebane, cykelsti eller fortov. Vær derudover opmærksom på færdselslovens normale standsnings- og parkeringsregler.

Politiet har myndighed til at fjerne lovligt parkerede biler, hvis det vurderes, at parkeringen er til fare for løbet.

8

Hvor meget beredskab er tilknyttet Touren?

Der bliver betalt nogle lønkroner under sådan et Tour de France.

I årets udgave af cykelløbet er der behov for sammenlagt 28.000 politibetjente, gendarmer og brandmænd, der skal sørge for, at årets Tour de France kører på skinner.

9

Hvor mange biler i karavanen?

Inden feltet indtager landevejene, ruller den berømte karavane forbi, hvor der er rig mulighed for at blive begavet med alt fra drikkedunke til slikposer.

150 biler kommer i år til at udgøre karavanen, hvor 30 virksomheder og organisationer er i gavehumør og spreder god stemning, inden rytterne kommer forbi.

Undersøg her, hvornår karavanen krydser dig på de tre første etaper.

10

Hvem er feltets yngste og ældste rytter?

Tour-feltets 'junior' er i år Quinn Simmons fra Trek-Segafredo. Amerikaneren, der er holdkammerat med danske Mads Pedersen, fyldte 21 år den 8. maj i år og kan derfor prale af at være feltets yngste rytter.

I den anden grøft finder man den tidligere verdensmester Philippe Gilbert fra Lotto Soudal, der på løbets 4. etape fylder 40 år. Gilbert, der vandt VM i landevejscykling i 2012, er holdkammerat med danske Andreas Kron og kører sit sidste Tour de France.