DAGENS ETAPE Bliver passivitet vendt til angreb? Favoritter rammer eksplosiv bjergetape

Dagens meget korte bjergetape indbyder til angreb fra start af og derfor gøre op med den passive kørestil, der har været indtil videre.

Hvor blev de af de der angreb fra favoritterne? Det er spørgsmålet, som alle stiller sig selv efter den første bjergetape i årets Tour de France.

Team Sky drænede tirsdag som så mange gange før konkurrenterne fra energi og lyst til at angribe med et hårdt tempo.

Så hvorfor skulle der komme flere angreb onsdag på løbets 11. etape, når feltet rammer den næste bjergetape i Alperne? Muligheden er faktisk markant bedre, og det er der én simpel grund til.

Onsdag rammer Tour de France-feltet nemlig en voldsomt eksplosiv etape på kun 108,5 kilometer. Det er løbets næstkorteste distance, og det er gjort for at indbyde til angreb.

De eksplosive distancer er en ting, som alle tre Grand Tours har brugt mere og mere over de senere år. Resultater viser, at netop de distancer fjerner de fleste klassementsrytteres frygt for at gå kolde, da der simpelthen er færre kilometer, hvor det kan ske.

Det så man eksempelvis i 2011 på en Alpe d’Huez-etape, hvor Alberto Contador angreb næsten lige fra start af. Han smed alt på et bræt, og selvom det ikke resulterede i en etapesejr, så skabte det en masse underholdning.

Se etapeprofilen for onsdagens korte eksplosive bjergetape.

På trods af at etapen er kort, så er den også ekstremt hård. Allerede fra kilometer nul begynder rytterne at køre direkte op mod himlen, når Montée de Bisanne skal bestiges. Den stigning er uden for kategori og stiger med et gennemsnit på 8,2 procent over 12,4 kilometer.

Udover det bjerg skal rytterne også over tre andre kategoriserede stigninger. Etapen slutter på toppen af La Rosière, der ikke vanvittigt stejl, men efter 90 hårde kilometer, kan den godt gøre ondt.

Den hårde ruteprofil lagt sammen med det stadig meget tætte klassement betyder, at der stadig er en risiko for, at toprytterne fortsat vil køre afventende, indtil der kommer større spredning.

La Rosière er etapens afsluttende stigning. Den er hårdest på midten, men er den hård nok til at lave en forskel?

Derfor kan man endnu engang forvente, at et stærkt udbrud kommer afsted tidligt, og så er det spørgsmålet, om Team Sky lader udbryderne køre om etapesejren, eller de selv vil gå efter den.

Hvis man lige skal forsvare de manglende angreb fra klassementsrytterne, så blev der heller ikke lagt skjul på fra mange af dem inden tirsdagens etape, at de ikke havde angreb i planerne. Bjergene skulle lige mærkes an først.

Det er de så blevet nu. Så mon ikke der kommer flere angreb?

Løbets anden eksplosive distance kommer på 17. etape, hvor rytterne kun skal tilbagelægge 65 bjergrige kilometer, før de er i mål.

Du kan følge dagens etape på mange måder. Det kan ske i radioen i Touren på P3, herinde på dr.dk/sporten eller i fjernsynet hos vores kolleger hos TV 2 og Eurosport. Man kan også samle op på hele løbet og få de vigtigste reaktioner i AftenTour på DR1 klokken 21.00.

Facebook
Twitter