DAGENS ETAPE Champagnefest og sprinterbrag på den mest berømte boulevard

Den sidste etape i Tour de France byder på fest og et interessant opgør på Champs-Élysées.

Tour de France er afgjort. Den er ikke længere. Geraint Thomas vinder Tour de France, de andre trøjer er afgjort, og klassementet er fastlagt. Men der er stadig en stor ting, som ikke er afgjort – hvem vinder på Champs-Élysées?

Det er stedet, hvor alle sprintere drømmer om at vinde. I mange år var boulevarden nærmest ejet af Mark Cavendish. De senere år har der været mere tyskerfest med to sejre til måde Marcel Kittel og André Greipel, mens det sidste år var hollandske Dylan Groenewegen, som slog til.

Hvad er så fælles for de ovennævnte sidste ni års vindere? Det er faktisk, at alle har været til start i årets Tour de France, men ingen af dem er med på Champs-Élysées, når det store brag går i gang.

Det betyder, at det måske er en af de mest uforudsigelige spurter, der venter, hvor man selv ikke kan afskrive danske Magnus Cort fra at have en mulighed.

Favoritterne må dog alligevel nævnes at være Arnaud Démare og Alexander Kristoff, mens Christophe Laporte og en forslået Peter Sagan ej må glemmes.

Se ruteprofilen for 21. etape i Tour de France med Champs-Élysées.

Rytterne rammer Paris omkring 18-tiden, og derfra kan gætterierne på en etapevinder. Mulighederne har næppe aldrig været så mange.

Behøver det at blive en spurt?

Der vil ikke ske noget før Paris. Det er helt sikkert. I hvert fald ikke sportsligt. Der vil i stedet blive lavet en masse sjov, hvor der også skal tages billeder af alle trøjer og drikkes lidt champagne.

Efter 60 kilometer rammer rytterne dog Champs-Élysées for første gang, og der vil ballet gå i gang. Et godt bud vil være, at det er den franske veteran Sylvain Chavanel, som krydser målstregen den første gang ud af ni. Det er nemlig hans sidste Tour de France, og man hylder gerne ryttere på den måde.

Efter det vil de reelle angreb komme, og måske kommer der flere end andre år? De mange udgåede sprintere gør nemlig, at der er færre hold til at holde det hele samlet.

Det sker dog yderst sjældent, at det ikke ender i en massespurt. Den seneste gang var i 2005, hvor Alexandr Vinokourov tog fusen på sprinterfeltet og tog etapen. Han har formentlig sendt en opfordring til sine ryttere hos Astana inklusive danskerne.

Når målstregen krydses for sidste gang ved 19-tiden, så er Tour de France 2018 endegyldigt slut. Vi samler dog op på hele dagen i AftenTour klokken 21.15 på DR1.

Facebook
Twitter