DAGENS ETAPE Op, op, op: 65 kilometers ren ondskab åbner for favoritangreb fra start

Det er etapen, som de fleste fans har set frem til hele Tour de France, samt etapen som de fleste ryttere har frygtet.

Det kan siges meget nemt her – har du dårlige ben, så er du færdig. Længere er den egentlig ikke.

Så vanvittig tyder det på, at onsdagens 17. etape i Tour de France bliver. Den er kort, den er eksplosiv, og så er den helt vild hård.

Rytterne skal faktisk kun ud på 65 kilometer, hvilket er den korteste etape, som ikke er en enkeltstart, i 30 år. Men etapen er måske den største udfordring for de deltagende ryttere i hele løbet.

- På papiret er det den etape, alle har frygtet. Klassementsrytterne vil ikke kunne skjule, hvis de har dårlige ben. Det er 65 kilometers ren ondskab, siger Brian Holm.

Ruteprofilen for den frygtede 17. etape af Tour de France.

De skal over intet mindre end tre barske stigninger på de få kilometer, hvoraf den sidste blandt mange betragtes som den hårdeste af dem alle i hele Tour de France. Med 2215 meter over havets overflade er det den højeste stigning.

Navnet er Col du Portet. Et ubeskrevet blad i Tour de France, men man skal ikke kigge længe på informationen, før man ved, at den er modbydelig. 16 kilometer lang med en gennemsnitlig stigningsprocent på 8,7 procent.

Col du Portet går direkte op i himlen.

Inden de rammer den stigning skal rytterne først over en noget mere kendt stigning historisk. Nemlig Montée de Peyragudes. Sammen med sin siamesiske tvilling Col de Peyresourde er de jævnligt benyttet i Touren. Faktisk er det ottende gang siden 2010.

Det bliver den benhårde åbning på etapen. Kilometer nul begynder nemlig ved foden af den hårde stigning.

Montée de Peyragudes er den første af tre stigninger på 17. etape.

Lige efter Peyragudes er det næste hårde bjerg på ruten. Col de Val Louron-Azet er med sine 7,4 kilometer kort, men med sine 8,3 i stigningsprocent er den også stejl.

Alternativ start

Hvis man ønsker, at Tour de France tænker ud af boksen, når de planlægger løbet, så opnår man fuld tilfredsstillelse onsdag, fordi der er tænkt så langt ud af den boks, at man har hentet inspiration i en anden sportsgren.

Starten på etapen bliver nemlig meget mærkværdig. Geraint Thomas vil, fordi han er i den gule trøje, starte forrest i en slags pole position med de 19 andre ryttere i top 20 bag sig. Resten af feltet vil ligeledes starte i grupper af 20, men bag den forreste gruppe.

Profilen for dagens anden stigning.

Umiddelbart kan den alternative startmåde falde ud på to måder. Hvis der ikke bliver rykket fra start, så vil det hele blive samlet som et normalt felt, som man normalt kender det, men hvis der tværtimod bliver rykket med det samme fra favoritterne, så vil de store navne sidde isoleret.

Eksempelvis Team Sky har to ryttere i top 20. Geraint Thomas og Chris Froome. Deres løjtnant Egan Bernal sidder allerede i den næste gruppe og vil formentlig ikke have noget problem med at komme op. Men det er straks værre for de andre stærke hjælperyttere, hvis der bliver angrebet med det samme.

Luke Rowe, Michal Kwiatkowski og Wout Poels sidder eksempelvis markant længere tilbage, og hvis Movistar Team udnytter, at de har Nairo Quintana, Mikel Landa og Alejandro Valverde i den forreste gruppe til et angreb fra kilometer nul på Peyragudes, så vil Froomes og Thomas’ hjælpere få svært ved at nå.

Men det kræver som nævnt et helhjertet angreb fra start af.

- Det bliver første og fremmest spændende at se, hvordan de forskellige hold vil gribe den an, når starten er sådan der. Om det bliver hu hej vilde dyr med hver mand for sig, eller om der er noget samling på det, siger Jakob Fuglsang.

Etapen kan følges i din radio i Touren på P3 eller med liveopdatering på dr.dk/sporten. Den er selvfølgelig også i dit fjernsyn på både TV 2 og Eurosport. Du kan følge op på alt, hvad der skete på etapen i AftenTour på DR1 klokken 21.00.

FacebookTwitter