Dansk Tour-start vil koste dobbelt så meget som VM i cykling

For at få Tour de France hertil skal der investeres over 87 millioner offentlige kroner.

Danmark kan måske blive vært for Tour de France-etaper i 2020 eller 2021. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Scanpix)

Hvis Danmark får tildelt værtskabet for de første tre Tour de France-etaper i 2020 eller 2021, bliver det efter alt at dømme den dyreste sportsbegivenhed for danske skatteborgere nogensinde.

Fem kommuner, tre regioner, Sport Event Denmark samt Erhvervs- og Vækstministeriet har allerede givet tilsagn om at poste 87 millioner offentlige kroner i en fælles Tour de France-kasse.

- Ja, jeg kan ikke erindre større offentlige investeringer i en sportsbegivenhed på dansk grund, siger Lars Lundov, direktør for Sport Event Denmark, til Politiken.

Ifølge de officielle papirer er budgettet for Tour-starten på 79,5 millioner kroner - og så er der en pengereserve til uforudsete udgifter.

Men reelt er det langt dyrere at afvikle tre etaper i Danmark. Budgettet dækker kun fælles udgifter, mens kommunerne må spæde til med flere midler, skriver Politiken.

- Tour-projektet vil medføre yderligere udgifter for kommunen til blandt andet markedsføring, sideevents, afskærmning, vejforhold, beredskab med mere, lyder det i et dokument fra Københavns Kommune.

Det er ikke anslået, hvad de "yderligere udgifter" løber op i.

VM i 2011 kostede 40 millioner

Dertil kommer også flere statslige omkostninger i form af massivt politiopbud, skriver Politiken.

I alt beløber de offentlige udgifter sig altså til langt mere end de godt 30 millioner kroner, der forsvandt ud af kommunale, regionale og statslige kasser, da Giro d'Italia-starten 2012 fandt sted i Herning og Horsens.

Og det er langt mere end de cirka 40 millioner skattekroner, det kostede at afvikle VM i landevejscykling i 2011.

På samme måde vil andre store begivenheder på dansk grund som VM 2018 i ishockey og de fire kampe ved EM 2020 i fodbold kræve en del færre skattekroner.

Den største bidragyder er Københavns Kommune, der har forpligtet sig til at spæde 25 millioner kroner i fælleskassen.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter