Danskernes bånd i Touren: Lars Bak inviterer de unge løver på cola i gruppettoen

Lars Bak ved godt, at han ikke kommer til at sidde forrest på stigningerne, og han håber på dansk hygge i gruppettoen.

Kører man Tour de France, så er selv en etape i gruppettoen en dag, hvor det meste af tiden bliver brugt på overlevelse. Der er ingen nem vej gennem det store franske løb.

Men måske kan selv de hårdeste bjergetaper virke nemmere i godt selskab. Måske endda med nogle flinke danske landsmænd.

Det er i hvert fald det, som veteranen Lars Bak håber på, nu de helt store bjergkæder sniger sig tættere på.

- Det kommer an på, om de kommer ned til mig. Jeg får svært ved at følge med dem oppe foran. De unge løver kører jo stærkt, forklarer Lars Bak.

De ni danskere ryttere til start i årets løb har lagt fra land med mange forskellige opgaver, og derfor er der ikke megen tid til at finde sine landsmænd i feltet.

- Det bliver nok først i gruppettoen, at vi finder sammen, så der går lige et stykke tid, før vi får snakket sammen, siger Michael Valgren.

Mads Würtz Schmidt har været en af de mest synlige danskere på de første etaper. Han har været med i udbrud på både 1. og 5. etape af løbet.

Han har derfor heller ikke haft så megen mulighed for at snakke med danskerne, men det virker som om, at han er klar på at se mere til Lars Bak nede i gruppettoen, når bjergene kommer.

Michael Valgren (Foto: Claus Bonnerup © Scanpix)

Michael Valgren er en af de danske ryttere, som er klar på lidt gruppetto-hygge.

- Det gælder om at komme igennem bjergene på nemmest mulige vis, og det kan sagtens være, at vi finder os selv i en gruppetto, hvor vi sidder og får fortalt et par røverhistorier. Så vi kan komme godt igennem sammen og hjælpe hinanden, siger Katusha-danskeren.

- Det er hyggeligt med danskere og gamle kammerater. Vi kommer også til at kunne bruge og støtte hinanden derude, når det er, lokummet brænder på, og vi har det rigtig træls op ad Galibier eller noget, forklarer Mads Würtz Schmidt.

Gentagelsen af Giroen

Lars Bak har tidligere haft fornøjelsen af Mads Würtz Schmidts selskab i en stor Grand Tour, og det efterlod et godt indtryk hos den 39-årige Dimension Data-rytter.

- Jeg kan huske i Giro d’Italia sidste år med Mads Pedersen og Mads Würtz. Vi havde nogle gode snakke, og så er det klart, at man deler vand og cola og snakker lidt om vind og vejr for at få tiden til at gå. Det kommer også til at ske i Touren, siger han.

På tredje etape blev der allerede skabt en gruppetto med mulighed for at tale lidt bag om ryggen på de andre ryttere i løbet.

- Det er hyggeligt nok, når vi har de dage, man lige kan køre de sidste 20-30 minutter med ro på og snakke om løst og fast, siger Magnus Cort.

Der er dog lige en enkelt rytter, som skiller sig en anelse ud fra de andre otte danskere. Det er selvfølgelig podiekandidaten Jakob Fuglsang.

Hvis han en dag sidder og deler cola med Lars Bak i gruppettoen, så kan man godt begynde at ringe med alarmklokken. Og selvom Astana-kaptajnen nyder det danske selskab, så skænker han det ikke mange tanker lige nu.

- Det giver vist mere til de danske seere end os på holdet. Det er selvfølgelig rart og sjovt med mange danskere, men jeg er vant til ikke have så mange danskere omkring mig, så jeg synes ikke, at det giver noget helt fantastisk. Men det er fedt at have Magnus (Cort, red.) med, siger Jakob Fuglsang.

Hvis der er en intern kamp mellem danskerne om ikke at blive sidst i det ”danske klassement”, så er Michael Mørkøv kommet dårligst fra land.

Han er nemlig lige nu nummer 169 i løbet ud af 176. I skrivende stund er Lars Bak på en flot femteplads i ”danskerklassementet”, så det kan han måske drille nogle af de unge løver med.

Facebook
Twitter