De her etaper afgør årets Tour

Brosten og smalle belgiske veje sørger for spænding allerede i den første Tour-uge.

Rytterne bliver banket godt igennem på 5. etape, der køres i Paris-Roubaix terræn (Foto: Scanpix © Scanpix)

Det er lige som om, vi har manglet noget til at fylde ventetiden ud med, når vi har siddet og venter på VM-kampe fra Brasilien, ikke?

Fortvivl ej, for hjælpen er nær: I morgen starter årets Tour de France - nummer 101 i rækken - så nu er der også sport om eftermiddagen og hvilken sport! 

198 ryttere er klar til at give dig drama på bjerge, brosten og belgiske biveje. Styrkeforholdet mellem favoritterne er mere lige end længe, og ruten ser også særdeles spændende ud.

I alt skal rytterne igennem 3664 kilometer over 21 etaper og besøger fire lande undervejs (England, Frankrig, Belgien og Spanien).

Herunder får du et hurtigt overblik over årets nøgleetaper og et hurtigt drøn igennem årets etaper. Nøgleetaperne er fremhævet med fed skrift.

Starten går i Leeds og herefter følger to andre etaper i England, hvor der især vil være fokus på Mark Cavendish og hans forhåbninger om at køre sig til både etapesejr og gul trøje på hjemmebane - måske endda ind til London på mandagens etape, der formentlig slutter i en royal spurt foran Buckingham Palace.

2. etape fra York til Sheffield kan godt skabe lidt uro blandt de store profiler. Tour-chefen Christian Prudhomme mener, at den minder om Liege-Bastogne-Liege, og der kan være noget om snakken. Eller måske i virkeligheden mere om Fleche Wallonne, der slutter på stigningen Mur de Huy. I Sheffield har de Jenkins Road, der også skulle være en hamper tur op ad.

Men ellers er det sprinternes Tour på de første etaper.

Først på 5. etape kan det blive rigtigt interessant for rytterne i klassementet.

5. etape - brosten og kaos venter

Allerede ved Tour-præsentationen fortalte 2013-vinderen Chris Froome, at det her er en etape, han ikke glæder sig til. Der er nemlig brosten på programmet.

Det var der også i 2010, hvor Frank Schleck så sine titeldrømme forsvinde i et styrt på en af pavéerne.

Så for klassementsryttere som Froome, Alberto Contador, Vicenzo Nibali, Alejandro Valverde og co. gælder det bare om at finde et sikkert hjul og klare sig igennem uden alt for mange problemer.

Der er 15 kilometer med brosten på denne etape, og det er nogle af de brosten, rytterne kun kender alt for godt fra forårsklassikeren Paris-Roubaix - et løb, der er så vildt, at det har to øgenavne; Dronningen af Klassikerne eller Helvede i Nord.

Mens brostene i en anden klassiker, Flandern Rundt, er dårlige, så er de frygtelige i Paris Roubaix. Der er slet ingen ensartethed i den måde, de er lagt på. Det er som at være i slåskamp med en boremaskine at køre over dem.

Og da rytterne samtidig bliver ledt af smalle markveje, vil der være kamp om at få sig placeret bedst muligt, hvilket igen medfører risiko for styrt.

Fabian Cancellara skal nok få lov til at gå efter etapesejren på onsdag, når der er brosten på menuen. (Foto: Lionel Bonaventure © Scanpix)

Det bliver en af de dage, hvor hele feltet vil dirre af nervøsitet. Måske lige bortset fra en type som Fabian Cancellara fra Trek, der er ekspert i det her terræn.

- Det bliver fuld gas, og det første stykke med brosten bliver kaos. Der er store muligheder for mig, og det vil jeg gå efter, lød det fra Cancellara på torsdagens Tour-pressemøde i Team Trek-lejren.

Vi krydser fingre for, at alle favoritterne klarer sig helskindet i mål og uden tidstab. På 6. og 7. etape er vi tilbage på det normale manuskript med lykkeriddere, der drager på togt og formentlig bliver ædt af feltet til sidst, så det hele kan ende i en spurt.

På 8. og 9. etape begynder det at blive rigtigt interessant igen - især for ryttere, der har ambitioner om at gå efter bjergtrøjen. Feltet skal ind i Vogeserne, der er et bjergområde, der ikke helt byder på bjerge i Pyrenæ- eller Alpe-størrelsen. Men så kommer:

10. etape - gode minder for Froome

Det bliver en rutsjebanetur igennem Vogeserne med syv større stigninger i løbet af de blot 161 kilometer. Med smalle, grusede veje er det her oplagt territorium for et bagholdsangreb

Det er Bastilledag, og fokus vil være på, om en fransk rytter kan triumfere. Men også på om de første brikker af klassementet falder på plads? Der er i hvert fald mulighed for det på denne etape, der er den hårdeste af de tre i Vogeserne.

Det er den første alvorlige bjergtest og etapen slutter ligesom 8. etape opad. Det er anden gang, at Touren besøger skistationen La Planche des Belles Filles.

Feltet var her også i 2012, hvor Team Sky udnyttede en smuk dag til at sætte tingene på plads. Anført af Chris Froome gik det britiske mandskab til angreb på de sidste 6 kilometer og rystede flere rivaler af. Froome tog etapesejren, mens hans holdkaptajn Bradley Wiggins kørte sig i gult.   Opstigningen starter hårdt og bliver gradvist bare hårdere og hårdere de første 1,25 kilometer, før det går lidt glattere frem mod to kilometer mærket. Men herefter er der igen stigninger på mellem 10-14 procent og undervejs to helt stejle sektioner på 22 og 28 procent tæt på målet.

To vigtige Alpe-etaper

Efter nogle transport-etaper når feltet Alperne, hvor der venter to hårde etaper for folkene, der har drømme om at slutte øverst i klassementet.

Både 13. etape til Chamrousse og 14. etape til Risoul slutter med en opstigning, og dermed bliver det her, hvor der for alvor bliver fyret op under duellen mellem Froome og Contador.

På 14. etape besøger feltet Col d'Izoard, der er Tourens højeste bjerg i år med sine 2360 meter. Etapen starter i Grenoble og går forbi Alpe d’Huez, men i stedet for at køre op af det legendariske bjerg, ruller rytterne til Col du Lautaret på en lang opstigning. Der er ti tunneller på vej op - lange og mørke.

Herefter undgår rytterne endnu en opstigning, da man kører forbi Col du Galibier, og i stedet suser ned til Briançon mod syd. Den næste opstigning er så til Col d'Izoard før afslutningen øverst oppe i skistatonen Risoul, der normalt kun plejer at være målby for etaper i optaktsløbet Dauphiné.

Besøger Tourmalet og Hautecam

15. etape er en flad omgang, og 16. etape fungerer som optakt til Pyrenæerne og byder på masser af bjerge, men da det hele slutter med en nedkørsel, bliver det nok ikke en dag for folkene i klassementet, men for rytterne med prikkede ambitioner.

17. etape og 18. etape er årets hårde dyster i Pyrenæerne. 17. etape er en kort etape, men med fire pænt skarpe bjerge. Fire kategoriserede stigningen er klemt ind på de sidste 70 kilometer - en nervøs dag for manden i førertrøjen.

Etapen slutteraf på Pla d’Adet, der senest var med på programmet i 2005, da George Hincapie vandt (og her skal man vist ikke helt kunne afvise, at det ikke kun skete på brød og vand.).

I 2013 lykkedes det rivalerne at få Chris Froome isoleret på en etape som denne, men problemet var bare, at han godt kunne bide fra sig på egen hånd.

18. etape byder på minder om en anden rytter, nok heller ikke kun kørte på brød og vand, da han vandt på Hautecam i 1996. Bjarne Riis var manden, der satte Indurain og alle andre udfordrere på plads på dette bjerg i 1996.

Der er kun to stigninger på 18. etape, men de er uden for kategori og er legendariske.

Fra den faste startby i Pau kører rytterne op af La Mongie-siden af det legendariske Col du Tourmalet, det højeste bjerg i kæden.

Tourmalet er det bjerg, der oftest er blevet besteget i Tour-historien, og det var med på programmet i bjerg-debuten i 1910, hvor løbsarrangører Henri Desgrange seriøst var bange for, at rytterne ville blive angrebet af bjørne på vej op.

Efter Tourmalet venter så den 13,6 kilometer lange opstigning til målet på Hautecam.

Enkeltstarten kan blive afgørende

Hvis Froome stadig er med, skal konkurrenterne sørge for at banke ham så meget på disse etaper, at de har et par minutter at give af.

For efter en flad 19. etape venter den sidste rigtigt vigtige etape i dette års Tour: Den 54 kilometer lange enkeltstart på 20. etape, hvor Froome har rig mulighed for at sætte tingene på plads.

Og på 21. etape går det som vanligt ind til Champs-Elysees i Paris, hvor sprinterne vil dyste i årets mest prestigefyldte spurt.

Og så er det hele slut, og vi vil vide, denne søndag den 27. juli, hvem der står øverst på podiet i Paris.

 

Facebook
Twitter