Vingegaard er i flyvende form: ’Jeg går efter at vinde Touren’

Den danske cykelrytter er tilfreds med sin forårssæson, og nu begynder forberedelserne frem mod Tour de France.

Jonas Vingegaard har døjet med sygdom i foråret, men er sikker på, at han topper under årets Tour de France. (Foto: © Stephane Mahe, Ritzau Scanpix)

Da Jonas Vingegaard for mindre et år siden trådte op på podiet i Paris, tog han hele cykelverdenen med cykelshortsene nede om anklerne.

Den danske cykelrytter blev nummer to i verdens største cykelløb, og det store resultat i Tour de France har været olie på cykelkæden. For i år begynder det franske løb på dansk grund med tre etaper foran hele Danmark, og Vingegaard har med sit hold, Jumbo-Visma, store planer.

- Jeg går efter at vinde.

- Når jeg tænker på, hvordan det gik sidste år, tror jeg på at kunne køre med om sejren, hvis alt lykkes, siger Jonas Vingegaard til DR Sporten.

Lige nu nyder den danske stjerne nogle uger på hjemmebane i Glyngøre, inden der fra på mandag står træningslejr i kalenderen. Inden Tour de France, som bliver skudt i gang i København den 1. juli, skal Vingegaard køre andre løb, men det er alt sammen med Tour-starten som det endelige mål.

- Man skal passe på med at toppe for tidligt. Sidste år var jeg skadet på det her tidspunkt, og alligevel nåede jeg at ramme topform. Jeg vil faktisk sige, at jeg er foran i forhold til sidste år, siger Jonas Vingegaard.

Derfor understreger han også, at folk ikke skal være bekymrede, hvis han står af og ikke gennemfører de løb, der i den tidlige sommer skal fungere som optakt til Tour de France.

Jumbo-Visma-kaptajner Primoz Roglic (til venstre) og Jonas Vingegaard på hver sin side af Tadej Pogacar, som de skal forsøge at køre fra under Tour de France. (Foto: © Sirotti Stefano)

Et godkendt forår

Efter Vingegaards flyvende Tour de France i fjor har alle øjne været fast rettet mod danskeren i forårssæsonen. For store resultater forpligter og trækker opmærksomhed i felt af verdens bedste cykelryttere.

Resultaterne i 2022 har foreløbigt ikke hamlet op med sidste sommer, men ifølge Vingegaard selv er der ingen grund til at tvivle på hans form. Heller ikke selvom flere årets løb har været præget stærkt af styrt og sygdom hos den danske cykelrytter.

- Overordnet er det gået godt, og jeg er godt tilfreds med mit forår, siger han.

I slutningen af februar vandt han løbet Drome Classic, inden det blev til en samlet plads som nummer to i italienske løb Tirreno-Adriatico. Her blev han kan kun slået af sidste års Tour-vinder, Tadej Pogacar fra Slovenien.

- Jeg må bare sande, at der var en rytter, der var bedre end mig der, siger danskeren.

Hvis det skal blive til et skridt op for Vingegaard på årets Tour-podie, er det meget vel netop sloveneren, der skal køres fra. I det italienske løb tilbage i marts blev Vingegaard slået med små to minutter i det samlede klassement.

Under sidste års Tour de France viste Jonas Vingegaard på mytiske Mont Ventoux, at han kunne køre fra Tadej Pogacar. (Foto: © ANNE-CHRISTINE POUJOULAT)

Respekt for den største konkurrent

På Vingegaards belgiske storhold, Jumbo-Visma, er både han og Primoz Roglic udnævnt som kaptajner i årets Tour. Det giver dem flere taktiske muligheder, og på den måde kan de udfordre den forsvarende Tour-vinder Pogacar, som har haft et forrygende forår og synes at være i lige så god form som sidste år.

- Jeg vil ikke sidde og sige, at jeg slår ham. Men vi har en chance for at gøre det.

- Jeg respekterer ham. Han er en fantastisk cykelrytter, og man kan ikke have andet end respekt for, at han nærmest er den bedste i alle slags løb, siger han.

Men det er nærmere netop respekt end frygt, der skinner igennem Vingegaards cykelbrille, når han ser på sit forhold til superstjernen Pogacar.

Ved sidste års Tour de France tabte danskeren meget tid til sin konkurrent i den første uge, mens han ifølge sig selv var "den bedste" sidst i det lange etapeløb.

- Jeg fik røvfuld på de første bjergetaper. Men jeg vidste ikke, at jeg kunne køre med Pogacar, og det ved jeg nu, siger han.

Udover taktik og det dobbelte kaptajnskab har danskeren også et tredje es i lommen bag på cykeltrøjen. For de første tre etaper af årets Tour skal køres i Danmark, og det kan komme til at give vinger.

- Det bliver helt sindssygt. Jeg glæder mig som et lille barn og håber så meget, at der kommer masser af fans, der råber vores navne langs vejkanten, siger han.

Folkefesten rykker fra København via Roskilde, Nyborg og Vejle til Sønderborg, inden verdens største og hårdeste cykelløb fortsætter under sydligere himmelstrøg.

Vingegaard vil ikke love, at han står øverst på podiet i Paris, når alle 21 etaper er kørt til ende. Men der er en mulighed, og den kommer han til at jagte hele vejen til målstregen.

- Jeg er glad, hvis jeg har gjort, hvad jeg kunne. Selvfølgelig bliver jeg skuffet, hvis jeg ikke vinder, men hvis jeg har gjort mit bedste, er det nemmere at komme sig over den skuffelse, siger Jonas Vingegaard.