Er årets Tour-felt dopingfrit? Holm siger ja, Kyllingen siger nej

Tour de France har i lang tid været plaget af dopingskandaler, men hvordan ser det ud med doping i årets felt?

Brian Holm og Michael Rasmussen har begge gjort brug af doping, da de selv var aktive i Tour de France som ryttere. Men i dag ser de meget forskelligt på, om årets felt gør det samme.

Lance Armstrong snød sig til dominans og syv ture på podiets øverste skammel, Floyd Landis blev frataget sin sejr i 2006, fordi han under løbet dopede sig for at generobre den gule førertrøje og Michael Rasmussen blev i 2007 flået ud af løbet på grund af dopingmistanke, mens han førte klassementet.

Dopingskandaler har i mange år haft tendens til at kaste en tung skygge over både den gule trøje og resten Tour de France-feltets store præstationer.

Men spørger man tidligere tour-rytter, Brian Holm, som i dag er sportsdirektør for belgiske Quick Step, så har dopingen slet ikke det samme greb om sporten nu, som det havde da han selv var aktiv:

- Da jeg selv kørte, gik rygterne på, at der var et par ryttere, som aldrig nogensinde havde prøvet doping. Og det synes vi andre lød helt ufatteligt. I dag er det vendt fuldstændigt på hovedet, og det er maksimalt én dopet rytter, som folk hvisker lidt om i krogene.

Det er dog ikke alle, der deler Brian Holms optimistiske syn på brugen af doping i årets felt. Ekstrabladets Tour de France-ekspert, Michael Rasmussen, har selv en historik med brug af doping, og han tror ikke på et rent felt:

- Jeg vil ikke sætte procenter på, hvor mange i feltet, der doper sig. Men jeg vil sige, at så længe at reglerne giver mulighed for at slippe afsted med det, så er der stensikkert nogen, der udnytter den mulighed.

Har cykelrytterne selv skiftet holdning?

Op igennem de glade 80’ere og 90’ere var tour-feltets holdning til doping præget af, at langt de fleste i feltet havde noget at skjule. Hvis en rytter blev taget i at snyde, så vakte det ikke nødvendigvis harme eller foragt blandt kollegaer og holdkammerater.

Ifølge Quick Steps sportsdirektør, Brian Holm, der selv var aktiv dengang, så tænkte man mest af alt bare ”godt, det ikke var mig”, når nogen gik i dopingfælden.

Men det har ændret sig:

- Jeg går med rytterne hver eneste dag, og mærker den vrede og harme, de i dag udviser, når snakken falder på doping. Tidligere var doping noget, som alle desværre accepterede, men det er slet ikke tilfældet i dag.

Og særligt én episode med sprinterfænomenet, Mark Cavendish, blev et tydeligt eksempel på, hvordan holdningen til doping har ændret sig blandt rytterne, fortæller Brian Holm:

- Jeg husker tydeligt en episode, hvor jeg snakkede med Mark om Lance Armstrongs dopingindrømmelser. De to var bonkammerater, men da jeg spurgte Mark, om han ikke skulle tage at ringe til Armstrong, så sagde han tørt: ”Hvis han har dopet sig i alle de år, så snakker jeg aldrig nogensinde til ham igen”.

Men så lyst ser Ekstrabladets Tour de France- ekspert, Michael Rasmussen, ikke på tingene:

- Det ligger indbygget i elitesports mekanismer, at nogle folk vil afsøge grænserne for, hvad der er fysisk muligt. Der har altid været nogle ryttere, der var villige til at omgå reglerne for at vinde, og sådan er det også i dag.

Og selvom han ikke vil afvise, at der er sket en generel ændring i holdningen til doping, så tror han fuldt og fast på, at der stadigvæk er nogle ryttere, som siger en ting, men gør noget andet:

- Rytterne er også blevet klogere. De kender i langt højere grad de rigtige svar, og selvfølgelig giver det bedst mening for dem at tage kraftigt afstand til doping.

Mange cykelryttere har i de senere år indrømmet brug af især stoffet EPO, men blandt andet opfindelsen af et biologisk blodpas har gjort det meget sværere at dope sig på den måde, mener Brian Holm. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Dopingsnakken kommer aldrig til at stoppe

Selvom Brian Holm er overbevist om, at det går den rigtige vej, når det handler om doping i cykelsport, så erkender han, at snakken om doping nok aldrig forsvinder helt.

Det ligger i os alle sammen at tænke en ekstra gang, når nogen udmærker sig. Men vi kan langt hen ad vejen være mere rolige nu, mener han:

- Der bliver altid kigget på de ryttere og hold, som kører stærkest. Men jeg tror ikke på samme måde, at det er begrundet mistanke, som det var engang. Det er simpelthen blevet både for svært og for upopulært at dope sig i dag.

Men det er en sandhed med modifikationer, mener Ekstrabladets, Michael Rasmussen. For så længe, der findes måder at bøje reglerne på, vil der også være folk, som er villige til at gøre det, siger han:

- Det kan godt ske, at feltet er renere i forhold til brugen af epo eller bloddoping. Men så er jeg til gengæld sikker på, at fokus i stedet er rykket over på andre dopingmetoder. Indstillingen til at gøre det er ikke væk, det er bare noget andet, de snyder med.

Og til spørgsmålet om, hvorvidt det er hans tætte forhold til sporten, der får ham til at stirre sig blind på snyden, siger sportsdirektør Brian Holm:

- Det kan godt være, at jeg er for blåøjet, og at der stadigvæk er nogle, som doper sig. Men jeg tør godt stå på mål for, at det er meget få, der doper sig i dag.

Nedenfor ses fem af Tour de Frances største skandaler

  • Bjarne Riis vandt den gule trøje i 1996 foran Jan Ulrich og Richard Virenque. I 2007 indrømmede Riis, at han undervejs i løbet havde taget EPO, men en forældelsesfrist gjorde, at sejren stadig står i dag. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Jens nøRgaard Larsen)
  • I 1998 blev hele Festina-holdet smidt ud af Tour de France efter afsløringer af systematisk og omfattende dopingmisbrug. Stjerner som blandt andre Richard Virenque (billedet) og Alex Zülle må forlade løbet. (Foto: Eric Gaillard)
  • 'Operation Puerto' havde den spanske dopinglæge Eufemio Fuentes i centrum og fældede store ryttere. Således måtte profiler som Jan Ulrich og Ivan Basso se sig udelukket fra Tour de France i 2008. (Foto: Pool)
  • Amerikaneren Floyd Landis blev efter sin samlede Tour de France-sejr i 2006 testet positiv for brug af testosteron og fratages sin titel. Landis havde på 16 etape tabt mange minutter i klassementet, og det var prøven fra hans noget mistænksomme magtdemonstration på 17 etape, som endte med at fælde ham. (Foto: STEFANO RELLANDINI)
  • Lance Armstrong dominerede Tour de France fra 1999-2005 og vandt 7 gange i streg. Men i 2013 indrømmede han et årelangt dopingforløb, og hans titler er alle sammen taget fra ham. (Foto: Anthony Bolante)
1 / 5
Facebook
Twitter