Fænomenet Bernal skriver sig ind i historien: Den yngste Tour-vinder i 110 år

Egan Bernal kan i morgen lade sig hylde som den yngste vinder af Tour de France siden 1909.

Egan Bernal er den tredjeyngste til at vinde Tour de France nogensinde. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)

Tour de France 2019 vil ikke bare blive husket for at have været et af de mest underholdende løb i mange år, men det vil også blive husket for den mulige vinder Egan Bernal.

Han er ikke blot den første colombianer nogensinde til formentlig at vinde Tour de France, men han er med sine 22 år og 196 dage også den yngste til at vinde løbet siden 1909.

Se et kort referat af den 20. etape af Tour de France herunder:

Faktisk bliver han den tredjeyngste til at vinde Tour de France nogensinde.

Vi har samlet de yngste vindere nogensinde af det store franske etapeløb.

1. Henri Cornet, Frankrig – 19 år og 352 dage i 1904

Det var kun den anden udgave af Tour de France nogensinde, og han vandt faktisk ikke engang løbet som udgangspunkt. Men på grund af stor dramatik omkring at andre ryttere havde snydt, så blev de første fire i klassementet smidt ud.

Dermed var Cornet vinder af løbet, selvom han var tre timer efter Maurice Garin, der førte, inden han blev smidt ud.

2. Francois Faber, Luxembourg – 22 år og 187 dage i 1909

Modsat Cornet, så var Faber faktisk ganske suveræn. Han formåede at vinde fem etaper i træk og kæmpede sig igennem dårligt vejr, der både bød på regn, sne og frost.

Han formåede aldrig at genvinde løbet, men det blev til 19 etapesejre i Touren i løbet af karrieren.

3. Egan Bernal, Colombia – 22 år og 196 dage i 2019

Egan Bernal og Geraint Thomas. (Foto: Yoan Valat © Scanpix)

Historien står ret tydeligt i hukommelsen. Efter nogle kaotiske afsluttende dage i Alperne med forkortede etaper viste Egan Bernal, at han var den stærkeste i årets løb i bjergene.

Hans store angreb på den tredjesidste og næstsidste Alpe-etape var med til at besejre holdkammeraten Geraint Thomas, der sluttede på andenpladsen.

4. Octave Lapize, Frankrig – 22 år og 280 dage i 1910

Førnævnte Francois Faber var Lapizes største konkurrent i 1910, men flere punkteringer til konkurrenten gjorde, at Lapize kunne kåres som vinder af løbet.

Han er meget kendt historisk for et citat, da man for første gang i Tour de France-historien kom over Col d’Aubisque. ’I er mordere! Ja, mordere!’

5. Felice Gimondi, Italien – 22 år og 289 dage i 1965

Han er nok mest af alt kendt for at bryde den imponerende sejrsstime på fire Tour de France-sejre af legenden Jacques Anquetil. Fordi efter franskmanden havde vundet fra 1961 til 1964, så blev det Gimondis tur.

Han var ellers som udgangspunkt ikke udtaget til løbet, men han kom med i sidste sekund, og det viste sig at være en klog beslutning. Han vandt foran den evige toer Raymond Poulidor.