Fra fiskefabrik til førertrøjen: Sådan endte Jonas fra Glyngøre på cykelsportens top

Jonas Vingegaard kan søndag vinde sit første Tour de France, når feltet rammer Champs-Élysées.

Jonas Vingegaard erobrede den gule førertrøje på cykelløbets 11. etape. (Foto: © GUILLAUME HORCAJUELO, Ritzau Scanpix)

Jonas Vingegaard har taget Tour de France med storm.

I sin debut sidste år blev han nummer to i det samlede klassement, og i år har den 25-årige dansker løftet sit niveau til nye højder.

Med kun en etape tilbage af årets franske rundtur, er det så godt som sikkert, at den gule førertrøje ender på danske skuldre.

Men hvordan er ham Jonas fra Hillerslev nået hertil?

DR Sporten giver her fem nedslag i den danske klatrekonges karriere, som er gået fra deltidsarbejde i fødevareindustrien til toppen af cykelsportens fødekæde.

Fiskepakker på deltid og amatørrytter

Tilbage i 2017 besøgte DR Sporten Jonas Vingegaard, der dengang kørte for det danske kontinentalhold Coloquick.

Ved siden af cyklingen passede han sit job på en fiskefabrik i Hanstholm, hvor han fileterede fisk fra tidlig morgen til middagstid, inden han igen sadlede op på jernhesten.

Drømmen var dengang at lægge fileteringskniven til side for at blive professionel cykelrytter på et World Tour-hold.

Meget vand i åen og et par Tour de France-deltagelser senere står Jonas Vingegaard nu på randen af den ultimative triumf for en bjergrytter - en plads i toppen af det samlede klassement i verdens hårdeste cykelløb.

Fra hjælperytter til kaptajn i Tour-debut

Jonas Vingegaard (tv.) på podiet efter sidste års Tour de France med Tadej Pogacar i gult og ecuadorianske Richard Carapaz. (Foto: © BENOIT TESSIER, Ritzau Scanpix)

I 2021 fik Jonas Vingegaard Tour-debut som hjælperytter for Primoz Roglic.

Men styrt kostede den slovenske holdkammerat klassement og Tour-deltagelse, hvorefter holdets sportsdirektører rettede blikket mod Jonas Vingegaard - holdets nye kaptajn.

Danskeren takkede for tilliden, kørte fra Tadej Pogacar på Mont Ventoux og endte på podiets næsthøjeste trin i Paris.

En samlet andenplads i sin Tour-debut, der ikke kun fik Danmark, men hele cykelverden til at spærre øjnene op.

Stålfast kaptajn: ’Jeg går efter at vinde Touren’

En andenplads i sit første Tour de France. Flot! Men i stedet for at slippe trådet fik Jonas Vingegaard blot endnu mere blod på tanden.

Det var ikke tilfældigt, at han endte på podiet i Paris. Og det skulle bestemt ikke være en engangsforestilling. Sådan lød det fra Jonas Vingegaard et par måneder inden årets Tour de France.

- Jeg går efter at vinde. Når jeg tænker på, hvordan det gik sidste år, tror jeg på at kunne køre med om sejren, hvis alt lykkes, sagde Jonas Vingegaard i maj måned.

Hør Jonas Vingegaard fortælle om sine planer for dette års Tour og sine oplevelser fra sin Tour-debut i 2021 i videoen herover.

Gav Pogacar baghjul på Col de Granon

Jonas Vingegaard erobrede førertrøjen med en magtdemonstration på 11. etape. (Foto: © ANNE-CHRISTINE POUJOULAT, Ritzau Scanpix)

Når man træder ind til Tour de France i en delt kaptajnrolle med målsætningen om at vinde løbet, er der risiko for at blive skuffet.

Men skuffende har Jonas Vingegaards Tour de France ingenlunde været. Særligt vil 11. etape blive husket, hvor danskeren rev den gule trøje af Tadej Pogacar, der tabte knap tre minutter til Jonas Vingegaard på løbets vildeste stigning, Col de Granon.

Gul trøje i Paris

Vingegaards kæreste Trine og datteren Frida stod klar i målområdet efter lørdagens 20. etape. (Foto: © Tim de Waele, Ritzau Scanpix)

Den danske Jumbo-Visma-rytter har været forrygende i varmen, højderne og på enkeltstartscyklen, og det cementerede han, da årets Tour de France nåede Pyrenæerne og siden satte kurs mod Paris.

Ikke alene forsvarede Vingegaard sin gule trøje, men det lykkedes også danskeren at udbygge forspringet, da han vandt bjergetapen til mytiske Hautacam. Det samme gjorde sig gældende på lørdagens enkeltstart, hvor han kørte den næsthurtigste tid.

Derfor kan han med al sandsynlighed trille ind over brostenene på Champs-Élysées søndag aften og lade sig hylde som vinder af Tour de France, verdens største cykelløb.

Du kan følge løbets sidste etape i Touren på P4 fra klokken 16.00 eller i livebloggen på dr.dk.