Fra havnen i Hanstholm til tinderne i Touren: 24-årige Jonas nærmer sig podiet i verdens største cykelløb

På en uge er Tour-debutanten Jonas Vingegaard gået fra være hjælperytter til at være kaptajn for et af verdens største cykelhold i Tour de France.

Jonas Vingegaard har imponeret alt og alle i dette års Tour de France. (Foto: Claus Bonnerup © Ritzau Scanpix)

- Det, der driver mig, er at vinde cykelløb.

Ordene er Jonas Vingegaards.

Måske kender du ham ikke endnu, men det kommer du med sikkerhed til.

Efter ni ud af 21. etaper i den 108. udgave af Tour de France, står thyboen (fra Hillerslev) Jonas Vingegaard, der er noget så usædvanligt som en dansk bjergrytter i verdensklasse, over for sit store internationale gennembrud i professionel cykling.

Klassementet i verdens største cykelløb lyver i hvert fald ikke.

Med Alperne overstået ligger Jumbo-Vismas 24-årige Tour-debutant placeret som nummer fire i det samlet klassement, og løbets anden- og tredjeplads er indenfor for rækkevidde, bag den urørlige Tadej Pogacar i den gule trøje.

Danske Jonas Vingegaard beviste på weekendens Alpetaper, at han kan køre lige op med de bedste cykelryttere i verden. På 8. etape styrtede og slog sin venstre skulder, men sad alligevel med løbets favoritgruppe til mål. Kun en rytter mangler: Sloveneren i den gule trøje, Tadej Pogacar, er på et niveau over alle andre i årets Tour de France. (Foto: BENOIT TESSIER © Ritzau Scanpix)

Vurderingen fra DR Sportens cykelekspert, Brian Nygaard, er da også ganske klar.

- Jonas Vingegaard har absolut muligheden for at køre på podiet. Han er en komplet rytter uden umiddelbare svagheder. Han kan det hele og læser løbene godt.

At Jonas Vingegaard nu har muligheden for at køre på podiet i Paris var ellers ikke planen.

Den danske bjergrytter var udset til at skulle hjælpe holdets kaptajn, Primoz Roglic, til den samlede sejr i verdens største cykelløb.

Men da forhåndsfavoritten styrtede på tredje etape og senere udgik af løbet, gik det hollandske storholds planer op i røg.

Verdens bedste etapeløbsrytter, sloveneren Primoz Roglic, udgik af Tour de France inden 9. etape. Kaptajnens farvel til verden største cykelløb har givet danske Jonas Vingegaard mulighed for at køre sin egen chance i årets løb. Her ses Roglic ved målstregen på tredje etape, hvor et voldsomt styrt kostede forhåndsfavoritten chancen for at vinde årets Tour de France. (Foto: BENOIT TESSIER © Ritzau Scanpix)

Den kritiske melding fra Jumbo – Vismas sportsdirektør Merijin Zeeman var da heller ikke til at tage fejl af, da han udlagde holdets situation til cykelmediet Cyclingnews lørdag.

- Vi er døde, men vi er ikke begravet. Vi må opsøge vores chancer, og se hvilke muligheder vi har.

Det er her, Jonas Vingegaard kommer ind i billedet. Thyboen har nemlig grebet muligheden for at rejse det hollandske storhold fra de døde.

På løbets første enkeltstart viste han, at han er i sit livs form, og på weekendens to Alpeetaper har han bekræftet sin imponerende kørsel i Europas højeste bjergkæde.

Jonas Vingegaard overraskede det meste af verden, da han blev nummer tre på femte etape af Tour de France, en enkeltstart på 27,2 kilometer. På 20. etape skal danskeren med de gode enkeltstartsevner så igen i kamp mod uret. Her gælder det enkeltstarten fra Libourne til Saint-Emilion. (Foto: CHRISTOPHE ENA © Ritzau Scanpix)

På mandagens hviledag er han derfor blot 14 sekunder efter colombianeren Rigoberto Uran på tredjepladsen i det samlet klassement, inden 10. etape tirsdag.

Talentet til at blive en af de bedste

Man deltager ikke i verdens hårdeste cykelløb ved et tilfælde. Det ved man udmærket på det hollandske storhold, Jumbo - Visma.

I en periode, hvor britiske Team Ineos (tidl. Team Sky) har kunne udkonkurrere sine konkurrenter på grund af holdets store budgetter, har Jumbo Visma vist sig konkurrencedygtige ved hjælpe af en stram sportslig struktur og dygtig talentudvikling.

Det er sådan hollænderne har gjort den tidligere skihopper Primoz Roglic til verdens bedste etapeløbsrytter.

Holdets sportsdirektør Grischa Niermann, som selv har været med til at forme Roglic, har da også store planer for danske Jonas Vingegaard.

- Vores mål er at gøre ham til den bedst mulige rytter, der kan opnå de største resultater i sporten. Om det er at vinde Touren, blive verdensmester eller vinde et monument, må tiden vise. I teorien har han talentet til at opnå alle disse ting, men om det vil ske er op til ham selv, siger Niermann.

Jonas Vingegaard er blevet en populær herre blandt journalisterne i startområdet før hver etape, efter han er blevet Jumbo - Vismas holdkaptajn. (Foto: Claus Bonnerup © 2020 Claus Bonnerup)

Jonas Vingegaard ved godt selv, at han er god, og netop derfor vælger thyboen sine ord med omhu.

Allerede inden Tour de France underspillede han afværgende omverdens stigende begejstring for Danmarks nye Grand Tour-håb.

Kan du vinde Tour de France i fremtiden?

- Det synes jeg er svært at svare på. Det handler meget om, hvordan min udvikling går. Det er nemt at sidde at sige, at jeg gerne vil vinde dit og dat, men hvis ikke min udvikling ender der, er det bare ikke realistisk.

Fiskeren fra Glyngøre

Under alle omstændigheder er thyboens udvikling gået i den rigtige retning, og dét med flyvende fart.

For blot tre år siden kunne man handle fisk fileteret af Jonas Vingegaard på Hanstholm Fiskeauktion, mens han kørte for det danske kontinentalhold Coloquick.

Se DR Sportens indslag fra 2018 med en ung Jonas Vingegaard på fiskefabrik og på træningstur.

Hjemme i Glyngøre, hvor Vingegaard stadig er bosiddende, stod cykelrytteren, med de store drømme, op ved femttiden for at skære halen af rødspætter og andre fladfisk, indtil middag, hvor han kunne påbegynde dagens træning.

Når han ikke fileterede fisk, kørte han på cykel, og det var netop med Coloquick i 2018, at han på en træningstur i det østlige Spanien satte den hurtigste tid op ad stigningen Coll de Rates foran den tidligere rekordindehaver, World Tour-rytteren Teejay van Gaarderen.

Fra venstre ses to af verdenselitens store stjerner. Yderst er det en ung Kasper Asgreen, rytteren der i år vandt Flanderen Rundt. Ved siden af ham, i den stribet trøje, sidder en ung Jonas Vingegaard. Sammen med Nicklas Amdi Pedersen og Troels Vinther, studerer de fire ryttere ruten i cykelløbet PostNord Danmark Rundt 2018. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

Tiden vakte opsigt hos det hollandske cykelhold Jumbo - Visma, som hurtigt sikrede sig danskerens underskrift, fortæller Grishca Niemann.

- Han var allerede et stort talent, inden han kom til os. Vi så hans kvaliteter, men han kæmper stadig med presset udefra og særlig det pres, han lægger på sig selv.

Det mentale bliver prøven

Netop presset, som ikke bliver større end i Tour de France, har tidligere kostet Vingegaard sejren i et etapeløb.

I sin debutsæson for Jumbo - Visma vandt en total ubeskrevet Jonas Vingegaard kongeetapen i Polen Rundt og tog løbets førertrøje på næstsidste etape.

Dagen efter bukkede han dog under for presset og tabte det samlede klassement med 12 minutter.

- Han har stadig gode dage og dårlige dage. Når man er hjælperytter i en Grand Tour, er det ikke et problem at have en dårlig dag, men hvis han vil køre klassement i fremtiden, kan han ikke have en eneste dag, hvor han ikke er 100%. Det er der ikke råd til, siger sportsdirektøren Niermann.

Det ved Vingegaard udemærket selv, og på Jumbo - Visma har danskeren fra nærmeste hold kunne tage ved lære af, hvordan man holder hovedet koldt fra Grand Tour-vindere som Tom Dumoulin og Primoz Roglic.

For tiden kører Jonas Vingegaard rundt i den hvide ungdomstrøje, fordi han er nummer to i ungdomskonkurrencen for ryttere under 25 år. Trøjens egentlige indehaver er Tadej Pogacar. Han fører hele løbet og bærer derfor den gule fører trøje. (Foto: CHRISTOPHE ENA © Associated Press)

Men anerkendelsen er ikke kun gået den ene vej.

Kaptajnen Primoz Roglic var fuld af roser til den danske cykelrytter, allerede inden Tour de France startede.

-Touren er bestemt et skridt i den rigtige retning for ham. Der vil han vise sin styrke, og hvor god en rytter han egentlig er.

- I den nære fremtid kommer han til at konkurrere om de højeste positioner i klassementet.

Profetien er gået i opfyldelse, men fremtiden er ankommet tidligere end ventet.

På en uge er Jonas Vingegaard gået fra at debutere som vandbærer for sin kaptajn til at køre med i kampen om podiepladserne i Tour de France.

Thyboen befinder sig nu i et karrieredefinerende øjeblik som professionel cykelrytter, med muligheden for at skabe det største danske klassementresultat i 25 år.

Bjergene frygter han ikke

Hvor størstedelen af feltet frygter de store bjerge, der venter forude på Tourens resterende tolv etaper, glæder Jonas Vingegaard sig til at prøve sig selv af på historiens mest ikoniske stigninger.

Det fortalte han til DR Sporten, inden årets Tour de France startede.

- Jeg har altid drømt om at køre Tour de France som barn. Motivationen bag alt, jeg gør, har været drømmen om at blive professionel, og om at køre mod de bedste ryttere på de legendariske bjerge i Tour de France.

- Jeg ved, jeg kan være med på de korte stigninger, men de lange stigninger er noget andet. Der er jeg stadig uprøvet.

I Alperne klarede Vingegaard den første prøve på de lange stigninger til perfektion, mens ryttere som Jakob Fuglsang, Tour-vinderen Geraint Thomas og Julian Alaphilippe måtte slippe favoritfeltet.

Forude venter blandt andet mytiske Mont Ventoux på onsdag og Tourens ældste bjerg, Tourmalet, på 18. etape.

Og hvad skal vi så forvente af danskeren?

Det lader vi DR Sportens cykelekspert, Brian Nygaard, om at svare på.

- Jeg tror, han kan køre på podiet, men ikke uden hjælp fra holdet. Den har de, af uransagelig årsager, ikke givet ham de sidste to dage. Jeg håber, de får talt det igennem på hviledagen.

- Top fem ville være kæmpestort, men tager man hans enkeltstart med i betragtningen, kører han efter podiet, hvis han altså ikke går ned i den tredje uge.

- Sidste år, hvor han hjalp Roglic til sejr i Vuelta a Espana, var han rigtig god i den sidste uge.

Du kan følge Jonas Vingegaard og de ti øvrige danskere i Tour de France på DR Sporten. Vi sender live på P3 fra etapernes afslutning, og dækker alle etaper fra start til slut direkte på vores Tourblog, hvor cykelekspert, Brian Nygaard, og cykeljournalist, Niclas Sten, hver dag udlægger løbet og svarer på dine spørgsmål hele vejen til Paris.

Facebook
Twitter