Fransk fallit, Massif Central og urinkast: Tre ting vi lærte af 14. etape

Endnu en spændende etapeafslutning kunne vi opleve i dag, hvor franskmændene blev snydt til sidst.

Stephen Cummings snød de franske hjemmebanehelte. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG (Foto: Eric Feferberg © Scanpix)

Det er svært at huske en etapeafslutning, der ikke har været medrivende i årets Tour de France. Også dagens etape var spændende til det sidste, hvor britiske Stephen Cummings kom først over målstregen til stor ærgrelse for den franske befolkning.

Også favoritterne rørte også på sig til sidst. Specielt Nairo Quintana viser, at han langt fra er færdig i det her cykelløb, og det åbner i høj grad op for, at han kan presse Chris Froome i Alperne. Samtidig fik vi dog også bekræftet, at det kun er de to, vi kan regne med.

Vi har kigget nærmere på de tre ting, som vi lærte af dagens etape:

Stephen Cummings snød de franske stjerner

Med to kilometer tilbage var de franske fans helt oppe at køre. To af deres absolut største stjerner skulle kæmpe om sejren i deres helt eget etapeløb. Thibaut Pinot (FDJ) og Romain Bardet (AG2R) havde på hver deres egen elegante måde besejret den sidste stigning, og sad nu og kiggede taktisk på hinanden.

Lige en tand for meget åbenbart. Bagfra kom MTN-Qhubekas Stephen Cummings nemlig, og han kørte lige forbi de to franskmænd til stor ærgrelse for hele den franske befolkning, men til stor jubel i Sydafrika, hvor man fejrer Mandela-dag.

Dagens oplevelse sætter en tyk streg under, at det bare ikke har været et løb, som de franske ryttere vil mindes. Alexis Vuillermoz’ etapesejr var selvfølgelig en god oplevelse, men når man sammenligner med løbet sidste år, så har det slet ikke været godt nok.

Lige nu er Tony Gallopin (Lotto-Soudal) den bedst placerede franskmand på 9. pladsen.

Fantastiske rammer

Man taler altid om Pyrenæerne og Alperne. Det er det, man ser helt vildt frem til hvert eneste år. Forståeligt nok. Men Massif Central, som der bliver kørt i nu, er virkelig også fantastisk. Ruten er meget kuperet, og det giver virkelig gode billeder for os seere.

Hvis bare rytterne så deres mulighed til at udnytte terrænet endnu bedre, så ville det være helt optimalt. Hvorfor tester man ikke ruten endnu mere, når man har et så stærkt hold som eksempelvis Team Sky, Movistar Team og Tinkoff-Saxo?

Man ser på dagens og gårsdagens etape, at rytterne drysser af på selv de mindste stigninger, selvom feltet ikke kører i højt tempo. Hvad ville der så ikke ske, hvis der rent faktisk blev trådt igennem? Også bare hold som BMC og LottoNL-Jumbo, der drømmer om en topplacering samlet, må se en mulighed for at udnytte det kuperede terræn.

Froome overdækket med urin

Helt ærligt, hvad er det for noget svineri? Om man kan lide Chris Froome eller ej, så er der ikke noget, som kan forsvare, at han i dag har fået kastet urin på sig under etapen. Det er simpelthen over grænsen. Også Richie Porte er angiveligt blevet spyttet og slået på.

Det er utilgiveligt, at det kan ske til et cykelløb, hvor god stemning og fejring af udøvernes ekstraordinære præstationer står højest. Det er en kedelig tendens, som forhåbentlig snart ændrer sig, fordi hvad kan det ikke udvikle sig til?

Selvom det selvfølgelig ikke på nogen måde er i nærheden af at være så svinagtigt som ovenstående oplevelser, så var det altså heller ikke den største respekt, som briten selv fik vist til sidst i dag. Froome spurtede fra Quintana på de sidste meter for at vinde et sølle sekund. Indtil han vinder Touren i år med et sekund, kan man godt tillade sig at forholde sig lidt kritisk til det.