Froome til DR om dopingfrikendelse: 'Mit navn er blevet renset'

Chris Froome er blevet frikendt for at have en for høj værdi af salbutamol. Andre ryttere har tidligere fået karantæne for brug af samme stof.

Chris Froome stiller til start i Tour de France lørdag.

»Den internationale cykleunion (UCI) bekræfter, at sagen, der involverer Christopher Froome, er afsluttet,« skrev UCI mandag.

Med den kommentar blev et knap ni måneder langt forløb afsluttet for den firedobbelte Tour de France-vinder, der siden december har kæmpet for at bevise sin uskyld.

Hele sagen drejer sig om de høje salbutamol-værdier, som Chris Froome havde i kroppen, da han i september 2017 vandt Vuelta a España.

Salbutamol er astamedicin, og mængden i Chris Froomes krop blev målt til at overskride Wada's grænseværdier med det dobbelte af de tilladte 1000 nanoliter.

Senere er de tal dog blevet korriget fra 2000 nanoliter til 1400.

Tidligere er ryttere som italienske Alessandro Petacchi og Diego Ulissi begge blevet dømt for lavere salbumatol-værdier end Froome, og derfor vækker sagen skepsis i forhold til baggrunden for UCI's beslutning.

DR Sporten mødte Chris Froome onsdag, hvor han svarede således på spørgsmålet.

Ryttere som Alessandro Petacchi og Diego Ulissi er også blevet testet positive for salbutamol, og har samtidig fået lange karantæner. Kan du forstå, hvorfor fans af cykelsporten måske finder det svært at forstå, at du ikke modtager en lignende straf?

- Jeg kan forstå, hvis man simplificerer sagen på den måde, at folk vil stille spørgsmålstegn, ja. Men vi kender ikke alle detaljerne omkring deres (Petacchi og Ulissi, red.) sager. Der er sager, hvor folk bevidst har taget for meget salbutamol, og derfor er det naturligvis helt på sin plads at modtage en karantæne.

- Jeg kender ikke grundlaget for deres sag, men hvis de har indrømmet, at de med vilje har taget for meget, så synes jeg det er korrekt, at de har fået karantæner. Jeg kan dog kun tale for mit eget tilfælde, og jeg kan med sikkerhed sige, at jeg ikke har taget for meget, siger Chris Froome.

Alle fakta lagt ud

Med frifindelsen fra UCI har ASO (Amaury Sport Organization), som arrangerer Tour de France, også budt Chris Froome velkommen tilbage til løbet.

Føler du, at dette kapitel i din karriere nu er blevet lukket?

- Det er en stor lettelse, at jeg nu kan fokusere på at køre på cykel igen. De seneste ni måneder har naturligvis været en svær periode for mig, men jeg er glad for, at alle fakta er kommet på bordet og mit navn er blevet renset, siger Chris Froome, der aldrig har været en yndet favorit blandt publikum på de franske landeveje.

Tidligere er der blev kastet urin efter Team Sky's kaptajn, og det er normalt med hidsige tilråb, når feltet rammer bjergene.

Er du nervøs for måden, som tilskuerne vil modtage dig på?

- Ikke nødvendigvis. Jeg har altid mødt modgang under Tour de France, men jeg håber, at efter sagen er lukket og spørgsmålene er blevet besvaret, så vil det ændre folks tro og gøre det nemmere at fokusere på cykelløbet, siger Chris Froome.

Tour de France starter på lørdag, og du kan følge med på P3 eller hver aften, hvor DR1 sender Aftentouren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk