Froomes chef angriber cyklingens øverste boss: ’Har mentalitet som en fransk borgmester’

Den nyvalgte præsident for UCI, franske David Lappartient, har tidligere kritiseret Team Sky. Nu svarer Skys holdleder tilbage.

Dave Brailsford til venstre har set sig sur på David Lappartient, manden til højre. Chris Froome er i midten.

En krig på ord er brudt ud mellem den nyvalgte præsident for den internationale cykelunion, UCI, David Lappartient og holdleder for Team Sky Dave Brailsford.

I et hårdt angreb på den franske præsident for cyklingens øverste instans udtalte Brailsford kort før 2. etape i Tour de France, at Lappartient har mentalitet som en borgmester i en fransk by - en slet skjult hån og ikke mindst reference til franskmandens fortid som netop borgmester i den franske by Sarzeau. I øvrigt en by, som Tour de France-ruten besøger på 4. etape.

- Jeg lod tvivlen komme ham til gode til at starte med. Jeg tænkte, ’okay, han er ny, så han forstår tydeligvis ikke, hvilken betydning det har at være præsident for UCI’, siger Brailsford ifølge den engelske avis The Guardian.

De hårde ord fra Brailsford, der er Tour de France-favoritten Chris Froomes chef, kommer i kølvandet på en kommentar fra Lappartient, der til BBC i sidste uge udtalte, at Froome var blevet frikendt for overforbrug af astmapræparatet Salbutamol, fordi han med Team Skys økonomiske muskler i ryggen havde kunnet købe sig dygtige advokater og eksperter.

Frifindelsen af Froome er faldet dele af cykelverdenen for brystet, fordi ryttere som Alessandro Petacchi og Diego Ulissi tidligere er blevet idømt karantæner for at være blevet taget med mindre mængder af Salbutamol i kroppen, end Froome blev under Vuelta a España sidste år, hvor dopingsagen mod briten begyndte at rulle.

- Hvis jeg var præsident for UCI, ville jeg forsøge at tiltrække større sponsorer. Jeg ville ikke kritisere holdene for at være ressourcestærke, siger Brailsford.

Skal lære sit ansvar at kende

Chris Froomes Salbutamol-sag blev lækket til pressen, efter at briten var blevet testet med for store mængder af stoffet i kroppen under det spanske etapeløb Vuelta a España september sidste år. Aviser som franske Le Monde og britiske The Guardian skrev om Froomes dopingsag, mens UCI stadig var i gang med at undersøge, hvad der var op og ned i sagen.

I cykelmiljøet spekuleres der i, at UCI selv lækkede historien til pressen, og der er tydeligvis stadig ondt blod mellem Froomes chef og den internationale cykelunionen.

Få et overblik over Froomes dopingsag her. (Foto: Johan Haarløv DR Sporten)

- Hvis man vil være præsident for UCI, skal man beskytte alle i det internationale cykelmiljø. Man skal lade være med at have en fransk eller nationalistisk vinkel, men i stedet være helt neutrale, siger Brailsford og tilføjer:

- Og det tror jeg, at Lappartient stadig er i gang med at lære. Jo hurtigere han kan lære, hvilket ansvar man har som præsident for UCI, desto bedre vil det være for alle. Men han har stadig et stykke vej, før han er der.

Chris Froome er – til trods for frifindelsen i Salbutamol-sagen kort før Tour de France – blevet modtaget med buhråb af det franske publikum under sommerens største etapeløb.

Facebook
Twitter