Han burde være feltets ulykkesfugl

Cykelrytterne er særdeles overtroiske. Vi har mødt manden med nummer 13, der klarer sig ret godt.

John Gadret kører med nummer 13, men har fået lavet en medaljon med sine børns fodaftryk, som han har om halsen. Den beskytter ham, mener franskmanden. (Foto: Jens Gjesse Hansen © DR Sporten)

Det var ikke sjovt at være John Gadret, da holdene fik tildelt deres numre til årets Tour de France. Movistar-rytteren fik nemlig stukket dét nummer ud, som ingen af rytterne ønsker at køre med.

- Åh nej, tænkte jeg, da jeg så, at jeg skulle køre med nummer 13. Alle ved jo, at 13 bringer uheld, siger franskmanden til DR Sporten.

Overtro trives lystigt blandt cykelryttere, men Gadret har trods 13-tallet klaret sig ret godt i år. Han ligger på en samlet 21.-plads.

- Jeg gør også det, at jeg hver dag før start vender 13-tallet om, så det står på hovedet. Det hjælper lidt. Og så har jeg min egen skytsengel i form af en medaljon med mine børns fodaftryk om halsen, siger han.

Brian Holm har vendt 13-tallet på servicebilen (se til venstre) på hovedet. (Foto: Jens Gjesse Hansen © DR Sporten)

Lotte-Beliosols dansker Lars Bak kender udmærket til overtroiske cykelryttere:

- Det første, jeg lærte som professionel, var, at man aldrig giver saltet videre. Man rækker det ikke videre med hånden, men sætter det på bordet. Det betyder uheld at række det videre, siger Bak, der dog afviser, at han selv er ramt af overtro:

- Jeg har nogle faste ritualer, men jeg vil ikke kalde det overtro. Jeg tjekker altid mine bremser. De skal være helt lige. Hvis der bare er en milimeter forskel fra den ene til den anden, kalder jeg på mekanikeren. Jeg kan ikke ha' det der med, at cyklen ikke bremser helt lige, siger han.

Holm kørte i samme undertrøje

Sportsdirektør Brian Holm fra Omega Pharma-Quick Step havde i sin aktive karriere også nogle ritualer, der tangerer overtro:

- Jeg skulle altid have min favoritundertrøje på, hvis jeg skulle vinde. Den hold i mange år. Og så slog jeg altid 7-9-13 under styret før starten, siger han.

Det er især belgiske og italienske ryttere, der er overtroiske. Og Holm synes, det er rimeligt nok:

- Når de sætter livet på spil hver dag og blæser afsted med op til 117 km/timen, som vi målte dem til den anden dag, så synes jeg det er fair nok, hvis de mener, at lidt overtro kan hjælpe.

Han har da heller ikke selv lagt overtroen på hylden. Hver dag tager han plads i en af servicebilerne, der følger feltet rundt på etapen. Bilerne har numre alt efter, hvilken placering i holdkonkurrencen, cykelholdene har. I går var Omega Pharma-Quick Step nummer 13, og så røg nummeret selvfølgelig på hovedet.

Prinsessens fatale håndtryk

Der går i øvrigt historier om, at en amerikansk rytter engang så stort på dét med saltet og tog det ud af hånden på en anden rytter. Han styrtede selvfølgelig på den efterfølgende etape.

Og så er der også dem, der ser lidt skævt til Kate Middleton, også kendt som Catherine, hertuginde af Cambridge og gift med Prins William. Før starten på årets Tour i England gav hun nemlig hånd til Mark Cavendish, Alberto Contador, Andy Schleck og Chris Froome.

Alle fire ryttere er udgået af årets Tour, så de fleste tilbageværende ryttere vil nok betakke sig, hvis de bliver tilbudt et royalt håndtryk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk