Omkring 5000 mennesker rejser rundt med Tour de France-cirkusset dag efter dag gennem de tre uger, løbet varer. Det er alt lige fra sikkerhedsfolk, podiepiger, reklamefolk, mediefolk til politibetjente. Og så er der selvfølgelig de 22 cykelhold, der foruden ryttere også har en masse folk ansat.
Vi har mødt en af de danskere, der tager sin tørn under Tour de France: Rune Kristensen, der er mekaniker på Tinkoff-Saxo Bank holdet.
Han er 27 år gammel og uddannet cykelmekaniker fra Vendelbo Cykler i Hjørring. Det er dog lang tid siden, han har stået i en almindelig cykelforretning. I syv år har han arbejdet for forskellige store hold.
- Jeg har været på hold som Team CSC og Leopard Trek, og så var jeg så heldig, at Bjarne Riis gerne ville have mig tilbage, så jeg de seneste to år har jeg været hos Tinkoff Sport, siger han.
Hans job handler om meget mere end Tour de France.
- Det er en fuldtidsstilling. I alt er vi otte fuldtidsansatte mekanikere og selvfølgelig en masse løst tilknyttede, når der er store etapeløb. Cykelsæsonen starter tidligt om foråret, og så går det slag i slag med forårsklassikere og alle de store etapeløb. Vi slutter sæsonen af i oktober, og så er der træningslejr i november-december. Så et år går hurtigt, fortæller Rune Kristensen.
Lange arbejdsdage
Han er bosat i Luxembourg og arbejder derfor i holdets service-center dér, når han ikke lige er med ude til løb.
Under Tour de France skiftes mekanikerne til at køre med i servicebilerne under etapen og blive hjemme på hotellet.
- En typisk dag starter ved 7:30-tiden, hvor vi går i gang med at gøre cyklerne klar. Så kører vi til startbyen og sætter cyklerne frem og finjusterer det sidste. Når etapen er gået i gang, følger vi efter i servicebilerne. Hvert hold må have to biler med i de store etapeløb. Når etapen er slut, kører vi hjem på hotellet og vasker og smører cyklerne. Og så spiser vi ved 21-22 tiden, siger Rune Kristensen.
Frygtelig dag da Contador styrtede
Så det er nogle lange dage for mekanikerne. Forrige mandag var en af de meget lange. Det var dér, Alberto Contador styrtede. Rune Kristensen sad med i en af servicebilerne og havde en frygtelige dag.
- Det er de værste dage, når sådan noget sker. Især den dag med Contador, fordi alt bare var kaos. Der var små veje og alt for mange tilskuere og fotografer, så det var alt for svært for os at komme frem til ham. Vi er ellers forberedt på det meste, men sådan noget der kan du ikke forebede dig på.
Hvad er så en god dag for dig?
- Det er en dag, hvor jeg bare kan sidde stille og roligt i bilen under hele etapen, og der ikke sker nogle uheld, smiler Rune Kristensen, der dog især husker én dag som fantastisk:
- Da Andy Schleck vandt på Galibier i 2011. Alt lykkedes bare den dag.
Han mener i øvrigt, at alle motionister også har gode muligheder for at have lige så gode cykler som de profesionelle.
- Der er faktisk ikke stor forskel på de her cykler og så dem, du køber i cykelforretningen. Den største forskel er, at vi vedligeholder dem rigtigt godt og måske smører dem med nogle lidt bedre sager, end privatpersoner gør, siger han.