Her er årets Tour-favoritter

Chris Froome og Alberto Contador ser ud til at være de to, der kommer til at dyste om Tour-sejren i år.

Alberto Contador ligner for alvor en rytter, der kan udfordre Chris Froome i år. (Foto: Scanpix © Scanpix)

I morgen indledes verdens største cykelløb i Leeds (af alle steder). Det er Tour nummer 101 i rækken, og den ser særdeles indbydende ud: En varieret rute med kun få enkeltstartskilometer, masser af bjerge og brosten kombineret med et langt mere lige favoritfelt end længe, kan kun give en Tour fuld af fyrværkeri.

Herunder får du overblikket over årets favoritter til den samlede sejr - og Henrik Fallesen, der kommenterer alle etape live på P3, har uddelt stjerner til dem.

Chris Froome, Team Sky

Sidste års vinder er de flestes favorit til dette års titel. For en måned siden ville han have været klar favorit, men siden har han vist svaghedstegn i optaktsløbet Criterium du Dauphine: Den 29-årige rytter startede ellers i fin stil og var så stærk, at kun Alberto Contador kunne følge ham op i bjergene. Froome vandt den første bjergetape og også enkeltstarten. Men så styrtede han og måtte tage til takke med en samlet 12.-plads.

- Jeg kan ikke sidde her og sige, at jeg vinder. Jeg ville gerne. Men jeg kan kun love, at vi prøver på det. Contador ser stærkere ud i år, men det gør alle mine andre konkurrenter også, lød det fra Froome på gårsdagens pressemøde i Leeds.

Tidligere på året vandt han Tour of Oman i februar og Romandiet Rundt i maj. Og han er da også en eksplosiv klatrer og den bedste på enkelstarten af klassementsrytterne. Men spørgsmålet er, hvordan formen er, efter han viste sprækker i Dauphine.

Henrik Fallesens vurdering: 5 stjerner

Chris Froome under holdpræsentationen torsdag aften i Leeds. (Foto: Lionel Bonaventure © Scanpix)

Alberto Contador, Tinkoff-Saxo

Han havde en sløj sæson i 2013, hvor han måtte tage til takke med en fjerdeplads i Touren. Men det kunne godt se ud til, at "El Pistolero" er tilbage og skyder med skarpt. Han startede året med sejr i Baskerlandet Rundt og Tirreno-Adriatico og så stærk ud i Tour-optaktsløbet Dauphine, hvor han dog måtte se førstepladsen fordufte på sidste etape.

Hans løjtnant Roman Kreuziger blev hevet ud af Touren for en uge siden, men til gengæld kan Contador glæde sig over at have Nicolas Roche ved sin side. Roche styrtede under Giro d'Italia og udgik, og derfor sætter han alt ind på Tour de France.

Henrik Fallesens vurdering: 5 stjerner

Chris Froome under holdpræsentationen torsdag aften i Leeds. (Foto: Nicolas Bouvy © Scanpix)

Alejandro Valverde, Movistar

Er ikke en specielt vellidt rytter uden for Spanien hvilket først og fremmest skyldes, at han aldrig har taget et opgør med doping-spøgelset. Men den 34-årige spanier skal nok være klar og vil formentlig allerede vise sig frem på 2. etape i England. Han blev kørt agterud af Contador under Baskerlandet Rundt, men vandt forårklassikeren Fleche Wallonne og tog en andenplads i Liege-Bastogne-Liege. Om han er stærk nok til at gå efter en podieplads eller "blot" vil jagte etapesejre er det store spørgsmål.

Henrik Fallesens vurdering: 4 stjerner

Vincenzo Nibali, Astana

Den 29-årige Astana-kaptajn var ikke med i Touren sidste år, men sluttede på tredjepladsen i 2012 efter Bradley Wiggins og Chris Froome. Han kan klatre som få og er også en af verdens bedste nedkørere. Enkeltstart er til gengæld ikke hans kop te, så derfor vil årets rute glæde ham - den byder nemlig kun på én enkeltstartsetape på 54 kilometer.

Foråret har ikke just set godt ud for Nibali, der blot blev nummer syv i optaktsløbet Dauphine. Men hvis han finder formen, kan han med Jakob Fuglsang som løjtnant udrette store ting i bjergene.

Henrik Fallesens vurdering: 4 stjerner

Bauke Mollema, Belkin

27-årige hollænder, der sluttede på en samlet sjetteplads i sidste års Tour de France. Han kørte med i Schweiz Rundt, hvor det blev til en samlet tredjeplads. Han plejer at sidde med blandt de sidste i bjergene og vil være ekstra motiveret i år, hvor holdet kæmper for sin overlevelse. Belkin har annonceret, at de er på vej til at trække deres sponsorat.

Henrik Fallesens vurdering: 3 stjerner

Tejay van Garderen, USA, BMC

Bliver han den første amerikanske Tour-vinder siden Greg Lemond? Den 25-årige rytter siger selv, at han, "når han har fået noget mere erfaring" tror på, at han kan vinde Tour de France. I år bliver det næppe, men han vil sidde med så længe som muligt.

Han fik Tour-debut hos BMC i 2012 - havde dog kørt løbet forinden hos HTC Columbia. Og sikke en debut: Da holdkaptajn Cadel Evans gik kold, slog han til og sikrede sig en samlet femteplads og sejr i ungdomskonkurrencen.

Sidste år blev lidt et flop for van Garderen, der sluttede som nummer 45. Han er god i bjerge og på enkeltstarter, så det rækker næppe til samlet sejr, men måske en plads på podiet for den unge amerikaner.

Henrik Fallesens vurdering: 3 stjerner

Andrew Talansky, USA, Garmin-Sharp

En anden spændende amerikaner. Debuterede i Tour de France i 2013 med en imponerende 10.-plads i det samlede klassement. I år kommer han med en frisk og overraskende sejr fra Dauphiné i bagagen, men med til den sejr hører, at den nok mest kom i hus, fordi Froome og Contador enten fedtspillede eller kiksede taktikken på den afgørende bjergetape.

Allerede i 2010 stak han snuden frem med en andenplads i Tour de l'Avenier, der ofte giver et fingerpeg om, hvilke unge ryttere man senere ser gøre en god figur i Tour de France.

Henrik Fallesens vurdering: 3 stjerner

Mikal Kwiatkowski, Polen, Omega Pharma-Quickstep

Debuterede med samlet 11.-plads i Tour de France i 2013. Den 24-årige polak har i modsætning til mange andre haft et forrygende forår. Han vandt Volta ao Algarve foran Contador tidligere på året og ligner en mand, der kan sidde med i bjergene. Krydret med en fin fornemmelse for enkeltstarter, begynder det at ligne noget for ham. I optaktsløbet Dauphine måtte han dog trække sig efter seks etaper. Han kan også være i spil til 2. etape, da han har set stærk ud på lignende ruter i foråret: Både i Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege blev det til tredjepladser.

Men - det skal understreges, at pilen peger den forkerte vej for Kwiatkowski, der startede året så flot, men ser ud til at være inde i en periode med et voldsomt formdyk.

Henrik Fallesens vurdering: 3 stjerner

Joaquin Rodriguez, Team Katusha

Er et stort spørgsmålstegn i årets løb. Sidste års nummer tre har lagt sin sæson an på Giro d’Italia, men her måtte han udgå tidligt og har derfor haft mulighed for at få formen til at glimte under Tour de France. Har selv afskrevet sin rolle i klassementet for i stedet at jagte etapesejre. Ruten passer ham dog ganske fint i år med kun én tidskørsel.

Henrik Fallesens vurdering: 3 stjerner

Rui Costa, Lampre

Kører i verdensmestertrøjen og med sejren i Schweiz Rundt for nylig skal han regnes med blandt favoritterne. Den 27-årige portugiser plejer dog mest at gå efter de lange udbrud i bjergene.

Henrik Fallesens vurdering: 2 stjerner

Jurgen Van Den Broeck, Lotto-Belisol

31-årig belgier er to gange sluttet på fjerdepladsen i Tour de France (i 2010 og 2012), men så ud til at være langt fra topformen i foråret. I optaktsløbet Dauphine sluttede han dog på en fjerdeplads og viste gode takter i bjergene, så han kan være en outsider til en podieplads. Den evigt uheldige belgier har tidligere vist potentiale til podiet, men det er efterhånden en del somre siden. Den cykelglade belgiere håber på, at han endelig er tilbagte på sit gamle niveau.

Henrik Fallesens vurdering: 2 stjerner

Andy og Fränk Schleck, Trek

De skal nævnes, de to brødre fra Trek, men det ser bare ikke ud til, at de for alvor kan blande sig i toppen i år.

Begge ryttere er skygger af fordums styrke. Brødrene bliver meldt i bedre form end længe, men det siger snarere noget om, hvor langt væk de har været fra verdenseliten. De har stadig alderen til at lave et stort resultat i Tour de France, men de seneste års nedture har kostet alvorlige skrammer i selvtilliden.

Frank Schleck er udset til at være holdkaptajn og Andy Schleck hans hjælper i årets Tour. Men holdet vil være klar til at ofre en top 10 placering i klassementet for en etapesejr eller to.

Henrik Fallesens vurdering: 1 stjerne

Jakob Fuglsang, Astana

Han skal også nævnes som en outsider. Han får kun én stjerne, fordi han er udset til at være løjtnant og ikke kaptajn. Men han har egenskaberne til at gøre sig i en Grand Tour. Det beviste han sidste år, hvor han som Astana-kaptajn kørte sig til en syvendeplads. I år må han se Nibali tage rollen som kaptajn, men hvis han kikser, kan Fuglsang formentlig få lov til at overtage pladsen i rampelyset.

Henrik Fallesens vurdering: 1 stjerne.

DR Sporten følger Touren tæt i år med live-opdatering på net og på P3, lige som du hver aften kan se Aftentour på DR1.

 

 

 

 

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter