HØJDEPUNKTER Franskmand vinder storslået etape og kører sig på podiet

Franske Romain Bardet angreb kort før den sidste stigning og vandt 19. etape. Samtidig kørte han sig op på andenpladsen i klassementet.

AG2R-rytteren Romain Bardet hentede fredag den første franske etapesejr i årets Tour de France.

Det skete på 19. etape, der blev en dramatisk affære i bjergene.

Blandt andre løbets førende rytter, Chris Froome, var i asfalten undervejs på etapen, der blev kørt i vådt og glat føre.

Etapen blev præget af et stort udbrud, hvor Tinkoff-rytteren Rafal Majka ikke overraskende var med.

Polakken skulle have sig point for at sikre den samlede sejr i kampen om den prikkede bjergtrøje, og det lykkedes for Rafal Majka, der således vinder trøjen for anden gang.

Lørdag venter løbets sidste bjergetape, og søndag slutter det hele med den traditionsrige etape til Paris.

/ritzau/

Herunder følger en kronologisk gennemgang af 19. etapes højdepunkter:

Majka igen med i udbrud

Nærmest fra etapens første kilometer etableres et stort udbrud. 20 mand kører fra feltet - heriblandt finder mand Rafal Majka og Pantano - og de får rimelig hurtigt over fire minutter ned til feltet.

Her begynder Fabio Arus folk til gengæld at røre på sig, og fem Astana ryttere starter et angreb. Klassementshåbet Nairo Quintana kører med, og det får så Team Sky i arbejdstøjet, og udbruddet hentes relativt hurtigt.

Udbrud i kort snor

Astana-drengene har dog tydeligvis ikke tænkt sig at lade Team Sky - som de ellers har gjort på mange af bjergetaperne - styrer begivenhedernes gang. Rytterne i lyseblåt fører an i feltet og holder udbruddets forspring over de næste mange kilometer nede på omkring 3 minutter.

Med 60 kilometer tilbage opstår der et styrt i feltet. Løbets nummer tre, Adam Yates, sidder langt tilbage i feltet, da styrtet sker, og han kæmper derfor nogle kilometer sammen med en masse andre ryttere om at komme tilbage til feltet. Det lykkes dog.

Dumoulin udgår

I det føromtalte styrt ryger den dobbelte etapevinder Tom Dumoulin også i vejen. Og han slår sig så meget - angiveligt brækkes hånden - at han efterfølgende udgår af Tour de France.

Det tager Astana-mandskabet sig dog ikke af i fronten af feltet, hvor det fortsat sætter et malende, højt tempo. Stille og roligt køres udbrydernes forspring ned, og flere af udbryderne opgiver endda ævred undervejs og lader sig falde tilbage.

I udbruddet kører Majka først over Montée de Bisanne - dagens eneste stigning uden for kategori - og sikrer sig dermed bjergtrøjen i årets Tour de France.

Costa angriber

Pierre Roland, der ingenting har vist i dette års Tour de France, angriber i feltet. Men på nedkørslen fra Montée de Bisanne styrter han og alle håb om en etapesejr ødelægges.

Samtidig begynder det at regne på etapen. Det gør rytterne usikre på nedkørslen, men den tidligere verdensmester Rui Costa er frygtløs og angriber nedad.

Han kører sig til et forspring på mere end et minut. Bag portugiseren bliver gruppen af udbrydere hentet, og herfra er det altså Costa mod resten af feltet. Det virker som en umulig opgave med 21 kilometer tilbage.

Afslutning

De våde veje gør det meget vanskeligt - flere ryttere vælter på en lille nedkørsel. Froome i den gule trøje vælter også, Nibali det samme få meter bag ham. De slår sig dog ved første øjekast ikke helt vildt, men det er ikke sådan uden videre, han kører tilbage til feltet - Froome er svækket, en smule i hvert fald.

Midt i al uroen kører Romain Bardet fra feltet og kører ret hurtigt op til Rui Costa i front.

Hollandske Bauke Mollema - nummer to i klassementet - har tilsyneladende også været i asfalten. I hvert fald kæmper han alene bag feltet.

I front er der dog ingen, der kan hente Romain Bardet. Franskmanden har timet sit angreb perfekt og vinder efter en flot, flot afslutning etapen.

Få sekunder efter Bardet har krydset stregen kommer resten af favorit-feltet i mål. Chris Froome taber dog lidt tid til de nærmeste konkurrenter på de sidste meter, men slet ikke nok til, at det kan pille hans gule trøje af ham.

Til gengæld taber Mollema og Yates så meget tid, at Bardet kører sig op på en samlet 2.-plads i klassementet.

Klassementet efter 19. etape.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter