HØJDEPUNKTER Froome må løbe op ad Mont Ventoux på skandaløs afslutning

Chris Froome måtte af sin cykel og løb op af det afsluttende bjerg efter en fuldstændig kaotisk afslutning. Belgieren Thomas de Gendt vandt etapen.

(Foto: pool © Scanpix)

Det blev en dobbelttriumf for belgisk cykelsport, da Tour de France-feltet nåede det mytiske bjerg Mont Ventoux på 12. etape.

Thomas De Gendt (Lotto Soudal) kørte først over målstregen efter at have afvist landsmanden Serge Pauwels (Dimension Data) på de sidste meter. Spanieren Daniel Navarro (Cofidis) blev nummer tre.

Men det store samtaleemne var den episode, der opstod længere nede ad bjerget, hvor en gruppe favoritter med Chris Froome (Sky) i spidsen stødte sammen med en motorcykel.

Froomes cykel blev nemlig så molesteret af sammenstødet, at han måtte sætte den fra sig og løbe op ad bjerget, inden han fik en reservecykel.

Adam Yates (Orica-Bikeexchange) er nu i spidsen for løbet foran Bauke Mollema (Trek) og Nairo Quintana (Movistar).

Chris Anker Sørensen (Fortuneo-Vital) var del af et 13-mands-udbrud, der sad i front det meste af dagen, men danskeren faldt fra, da gruppen nåede foden af Mont Ventoux. Han sluttede som nummer ni.

Se og læs en kronologisk gennemgang af etapen i højdepunkter herunder:

Anker i udbrud

Danske Chris Anker Sørensen stikker af i et tidligt udbrud sammen med 12 andre ryttere. I udbruddet finder man også Sylvian Chavanel, Andre Greipel og Thomas de Gendt. Altså en broget skare.

Gruppen får rimelig hurtigt et forspring på over 15 minutter ned til feltet, og med 85 kilometer tilbage er det sandsynligt, at dagens etapevinder også skal findes blandt udbryderne.

Feltet er dog ikke indstillet på at lade udbryderne få så meget tid, at de kommer i spil til klassementet, og derfor begynder de at køre mere til.

Med 55 kilometer tilbage af etapen er forspringet kørt ned til 11 minutter.

Styrt

Med lidt over 25 kilometer igen er der styrt i feltet. Simon Gerrans vælter pludselig og tager en Team Sky-rytter med sig i faldet.

Feltet neutraliserer sin jagt på udbryderne, og det betyder, at hullet til Chris Anker og co. ryger op på lidt under 10 minutter.

Mont Ventoux

De danske forhåbninger om en etapesejr bliver dog ødelagt bare få meter inde på etapens afslutning. Chris Anker Sørensen bliver sat nærmest i det øjeblik, udbryderne rammer Mont Ventoux.

Men han er ikke den eneste, der ikke er venner med det høje bjerg. Hurtigt er det kun Navarro og Pauwels i front.

I feltet styrer Team Sky begivenhederne, men Quintanas hjælper, Valverde, får lov at køre. Han bliver dog hurtigt kørt ind igen.

Det får Quintana til selv at prøve. Igen og igen - men han bliver hver gang hurtigt hentet af det hårdtarbejdende Team Sky-mandskab.

Efter at have lurepasset sætter Froome et angreb ind. Quintana hænger kort på, men må ved Froomes andet hug give slip.

Thomas de Gendt vinder etapen i spurten med Pauwels.

Men bag de Gendt tog afslutningen en skandaløs afslutning.

Richie Porte - som ligger sammen med Froome - kører ind i en motorcykel, som stopper. Froome kører så ind i motorcyklen, og Froomes cykel går i stykker.

Derfor vælger Froome at løbe op ad bjerget, inden han får en cykel af en hjælperytter. Men den passer ikke Froome, og han kan ikke kører på den.

Derfor bliver han undervejs overhalet af Nairo Quintana og flere andre af sine konkurrenter. Froome ender altså med at tabe tid til flere af sine konkurrenter.

Men Tour de France-ledelsen har givet Froome samme tid som Mollema, som Sky-rytteren lå sammen med, da motorcykeluheldet skete. Derfor er Froome fortsat i gult.