Højdepunkter i 2016: Her bliver Tour'en afgjort

Bjergenkeltstarten på 18. etape kan blive afgørende i næste års Tour de France.

Chris Froome er stærk på bjergrige enkeltstarter. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

I dag blev næste års rute til Tour de France præsenteret i Paris, og der er nok bjergelsker eller to, der slikker sig om munden efter at have set etaperne.

Ruten byder nemlig på hele ni bjergetaper, og også på løbets to enkelstarter venter der rytterne nogle procenter. Det giver sidste års vinder en fordel, mener DR Sportens journalist Søren Reedtz, der årligt dækker løbet.

- Det afgørende er igen stigninger. Inklusiv de stigninger, som er i begge enkeltstarter. Ingen af dem ligger til Tony Martin, Cancellara eller Dumoulin, de alminde temporyttere. Den første enkeltstart er den fladeste, men starter og slutter med en med en mindre stigning, siger Søren Reedtz.

- Den anden er en decideret bjergenkeltstart, så det bliver heller ikke for tempospecialisterne. Det gør klart Chris Froome til min favorit, at enkeltstarterne er sådan. Jeg tror, han kommer til at tage tid på de andre klassementsfolk der.

Bjerge kan betyde forsigtighed

Selvom bjergetaper historisk set betyder masser af angreb og spænding i løbet, kan de mange stigninger næste års Tour også have en anden effekt.

- Når der er mange bjerge, er folk bange for at brænde krudtet af og gå kold for tidligt, så nogle gange er mange bjerge ikke ensbetydende med, at der kommer til at ske meget. Men jeg håber, at nogle af dem, som ikke kan køre op med Froome på enkeltstarten, vil gøre løbet spændende fra starten.

Trods håbet om flere udfordrere til podiepladserne tror Søren Reedtz dog, at det er det sædvanlige felt af favoritter, man skal kigge imod for at finde næste års vinder.

- Jeg vil tro, det er Froome, Contador og Quintana, vi skal kigge mod. Nu ved vi jo ikke, hvem der ender med at køre Tour’en. Men de tre, vil jeg klart tro, kommer for at køre Tour de France og ikke har brugt kræfter på Giro d’Italia, siger Søren Reedtz.

Tour de France 2016 starter 2. juli ved det smukke Mont Saint-Michel og ender vanen tro i på Champs-Elysees i Paris 24. juli. Det mytiske bjerg Mont Ventoux skal bestiges på Bastille-dagen 14. juli.