Touren var et crazy cykelcirkus, og den har givet kvindecykling et kæmpe boost

Den første udgave af Tour de France for kvinder kommer til at sætte sit præg på kvindecyklingen, tror eksperten.

Ingen kunne følge med Annemiek van Vleuten, når hun først begyndte at trampe til i pedalerne på de sidste to etaper af Tour de France. (Foto: Jeff Pachoud © Ritzau Scanpix)

Hektiske massespurter, dramatiske styrt og store bjergslag.

Den første udgave af kvindernes Tour de France havde det hele.

Løbet har været én stor spændingsmæssig rutsjebanetur, mener Trine Schmidt, der er cykelkommentator hos Discovery Plus, og set med både danske og udenlandske øjne har det også sat et stort aftryk på kvindecykling.

Netop fordi cykelløbet viste sig at være en yderst seværdig oplevelse, blev det nemlig et fantastisk udstillingsvindue for kvindecykling, lyder det.

- Sportsligt, men også kommercielt, har det været en kæmpe succes. Vi har haft godt cykelløb hver dag, vi har haft enorm interesse fra medierne, og vi har fået en dansk sejr. Så med danske øjne synes jeg, at det er gået fuldstændig fantastisk, siger Trine Schmidt.

- Det er helt vildt, og det kommer til at give et kæmpe boost til kvindecykling verden over.

Hollandske Annemiek van Vleuten vandt de sidste to etaper og endte også som samlet vinder af Tour de France. (Foto: Jean-Christophe Bott © Ritzau Scanpix)

På tredje etape spurtede den danske cykelrytter Cecilie Uttrup Ludwig fra samtlige konkurrenter, kom først over målstregen og rakte derefter armene i vejret. Triumfen krydrede hun endda med en flot samlet syvendeplads, da løbet nåede sin endelige målstreg søndag.

Og mens Cecilie Uttrup Ludwig og de øvrige ryttere trampede til i pedalerne og gav os den ene dramatiske etape efter den anden, steg interessen for løbet markant.

- Alene i den her uge er jeg blevet kimet ned af journalister fra både radio og TV hele ugen. Jeg kan også se, at der har været massiv TV-opbakning i Frankrig, der er rekordmange journalister i Frankrig, og det er generelt bare en dækning af kvindecykling, vi aldrig har set før, siger cykelkommentatoren.

Godt nok gik det ikke, som Cecilie Uttrup Ludwig havde håbet på løbets sidste etape søndag, men også hun glæder sig over den stigende interesse og mediedækning.

- Vi fik så meget opmærksomhed. Der var så mange medier. Det var ret crazy at være en del af det her kæmpe cirkus. Tour de France er bare verdens største cykelløb. Vi nød det, og vi glæder os bare til, at det her løb udvikler sig mere og mere, siger Cecilie Utrup Ludwig.

Du kan se interviewet med den danske cykelrytter i videoen herunder.

Ruteplanlægningen får en del af æren

Den voksende interesse kan dog ikke kun tilskrives angrebsivrige ryttere som Cecilie Uttrup Ludwig.

Også organisationen bag Tour de France skal have en del af æren, mener Trine Schmidt.

- Man har virkelig gjort sig umage fra organisationen i forhold til at skabe en rute, der var så publikumsvenlig som muligt. De har bygget det op, så de store bjergslag kom til sidst, så der var spænding til det sidste, siger hun.

Med 'kun' otte dages cykelløb - hvis man altså skal sammenligne med mændenes 21 etaper - var organisationen derfor nødt til prioritere nogle ting fra.

Men det gav pote, mener Trine Schmidt.

- Det er derfor, vi ikke har set en enkeltstart, fordi man har vurderet, at stemningen omkring en enkeltstart ikke er den samme, som den er i et klassisk landevejsløb. Så de er virkelig lykkedes godt med det, siger cykelkommentatoren.

Kvindecyklingen står godt

Forbedringer er der dog altid plads til, og organisationen bag det franske cykelløb vil helt sikkert blive ved med at videreudvikle Tour de France.

De har dog skabt et godt fundament for fremtiden, mener Trine Schmidt.

- De sidste ti er år det virkelig stukket af i en stejl kurve i forhold til udviklingen af kvindecykling. Der er kommet bedre forhold, og mange flere kan leve af deres sport. Det gør, at der stille og roligt vil komme en bedre bredde og bedre top, og i sidste ende vil det gøre sporten mere seværdig.

Cecilie Uttrup Ludwig vandt tredje etape af Tour de France, og mon ikke hun kommer til at jagte succes igen i næste års udgave af løbet. (Foto: Jeff Pachoud © Ritzau Scanpix)

Og forhåbentlig kan både udenlandske og danske ryttere i fremtiden høste frugterne af det franske cykelløbs succes.

For efter den første udgave af Tour de France står kvindecykling et godt sted, vurderer Trine Schmidt.

- Nu har Tour de France givet det her boost, hvor rigtig mange måske har prøvet at se kvindecykling for første gang i deres liv, og det vil give et yderligere boost fremad, siger cykelkommentatoren.