Lars Bak om knoglebrud: Man kan altid træne få dage efter

Den danske Lotto-Soudal-rytter er mod alle odds klar til Tour de France, og selv giver han hårdt arbejde og en engel æren.

Tour de France 2015 15. Etape Mende - Valence mål Lars Bak (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

For 24 dage siden lå Lars Bak på i Italien med store smerter og adskillige knoglebrud i kroppen. Han var styrtet på sidste etape af Giro d’Italia og fik konstateret en brækket skulder og ribben, inden han blev fløjet til et belgisk hospital.

Drømmen om at stille til start i Tour de France for sjette gang lå smadret tilbage på den italienske asfalt. Den nedslående melding fra en specialist i Belgien var, at han havde én procents chance for at blive klar.

- Så sagde jeg til ham, at så er der jo stadig håb, fortæller en tydeligt opløftet Lars Bak på telefon til DR Sporten.

For på trods af de pessimistiske udsigter mistede den blonde silkeborgenser på intet tidspunkt håbet, og han har brugt de sidste 24 dage på at trodse alle odds og blive klar til sommerens største etapeløb.

- Der må være en engel over mit hoved, der har sagt, at det godt kunne lade sig gøre. Jeg har arbejdet stenhårdt fra første dag, jeg kom hjem fra hospitalet, og det har været med til at holde kroppen i gang og hele den, siger den danske Lotto-Soudal-rytter.

I en sport, hvor den gennemsnitlige smertetærskel skal findes et sted imellem ’meget høj’ og tæt på ’ikke eksisterende’ stikker Lars Bak alligevel ud som en af feltets hårde hunde.

Bak og de mange knoglebrud

Derfor er han heller ikke bekymret for udsigten til at gennemføre Tourens 21 etaper uden at kunne levere den vare, som hans hold forventer af ham.

- Jeg skal ikke umiddelbart køre på en anden måde, end jeg plejer. Mit job har hele tiden været, at jeg skulle ligge op i spidsen af feltet og trække, og det gør risikoen for styrt mindre, så det glæder jeg mig egentlig bare til.

- I går kørte jeg på brosten og nogle af stigningerne fra Flandern Rundt (I endagsløbet Halle-Ingooigem, red.), så det var også et løb, der var farligt, men jeg havde ikke bange anelser og fandt hurtigt ind i løbsrytmen.

- Jeg har ikke ondt i kroppen eller de brud, jeg har pådraget mig, så jeg kan træde igennem og bremse uden at have frygt for at sidde på cyklen, så det er jeg ikke nervøs for, siger han.

Han går i gang med en opremsning af alle de brud, han har oplevet i sin tid som landevejsrytter. En lang liste, der omfatter alt fra begge kraveben, flere ribben og begge hænder.

- Jeg har aldrig prøvet at brække noget, hvor jeg ikke kunne træne dagen efter eller måske to dage efter.

Det samme var tilfældet denne gang, hvor Lars Bak har brugt skadespausen på at holde konditionen ved lige på mountainbike og ved banecykling, og derfor glæder han sig nu bare til at det går løs i Frankrig.

- Jeg er virkelig lykkelig, og jeg glæder mig bare nu. Jeg ved, at jeg kan bygge mere på her de sidste ni dage (Inden Tour de France begynder, red.), så jeg er bare ekstra opsat. Jeg har vendt en nedtur til en optur, så den vil jeg forsøge at køre videre på, siger han.

Facebook
Twitter