NYGAARDS TOUR Nu venter der en giftig fase af løbet

De næste etaper i Touren kan blive afgørende for det samlede klassement i Touren, mener DR's Tour-ekspert, Brian Nygaard.

Med sprinternes måske sidste chance i dag inden spurtgaloppen i Paris, venter der nu en meget svær mellemfase inden Jura-bjergene, Alperne og enkelstarten i Vogeserne op til La Planche des Belles Filles. Dem, der undervurderer de næste dage, kan begå nogle meget dyre fejl og dem, der forstår at udnytte det, kan måske sætte løbet i brand.

Ruten i år er med sin uensartede struktur virkelig interessant på den måde. Vi fik kun et kort intermezzo i Pyrenæerne, men det var nok til at sætte et foreløbigt hierarki. Tidsforskellene er stadigvæk små, og lige nu vil Jumbo-Visma forsøge temmelig kirurgisk at skære kagen meget stramt til deres fordel. De kan køre defensivt, kontrollerende og vente på udspil, som Roglic selv kan markere eller bruge som et afsæt, som han har gjort tidligere.

Men de kommende etaper er også en åben invitation til at forpurre det manuskript og gøre løbet endnu hårdere før den store finale i Alperne og måske sågar også flytte rundt på klassementet for nogle af podiebejlerne. De to tilgange vil definere slagets gang, indtil vi rammer den hårde etape i Jura på søndag med mål på Grand Colombier.

Pokerspil mellem favoritterne

Et hold som Team Ineos skal stole meget på Bernals muligheder i den sidste uge i de høje bjerge og vil næppe forsøge alt for meget, men mange andre i det andet og tredje lag i den samlede stilling vil prøve at komme afsted i et udbrud og lige pludselig snige sig faretruende tæt på den interessante del af klassementet.

Favoritterne kommer til at spille et interessant pokerspil, for hvem skal arbejde, hvis et stort udbrud lige pludselig får for lang snor? Vil Roglic sågar ofre trøjen et par dage, hvis det kommer så vidt? De offensivt anlagte kan meget vel satse nu, hvor løbet rammer det franske centralmassiv, som er alt andet end blot transport til de høje bjerge. De to store favorithold har begge to andenvioliner, der lige nu ikke ligner en reel plan b til den samlede sejr, men de skal bruge kræfterne klogt.

Massif Central er en ufremkommelig og temmelig barsk del af den franske geografi, der ofte har voldt mange ryttere uforholdsmæssigt store problemer. Smalle veje, dårlig asfalt og konstante, udmattende opkørsler.

De næste lange dage bevæger sig i den retning og specielt etapen i overmorgen til Puy Marie Cantal bliver vanskelig. Den rummer over 4000 højdemeter, og der er stort set ikke en flad kilometer den dag. Den byder på stigninger fra starten og en virkelig svær afslutning. Det kan blive en gyser, hvis nogen lige pludselig viser svaghedstegn.

Den akkumulerede træthed begynder at vise sig nu, og der kan komme sprækker i rustningen hist og her. ASO har haft et specifikt ønske om at lægge de her etaper ind, som taktisk set kan fortolkes på flere måder. Hvis de ikke ændrer noget i forhold til magtbalancen omkring podiet, vil de uvægerligt svække mange af rytterne før den sidste uge, og det er et mål i sig selv med ruten i år. Ingen kommer nemt igennem næste dage.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter