12. etape: Løvernes Konge bliver testet på Pyrenæernes kongeetape

De spidse bjerge i Pyrenæerne bliver i dag afsluttet med en hård etape til Plateau de Beille.

Team Sky kaptajnen Chris Froome er i centrum for sidste etape i Pyrenæerne. (Foto: STEFANO RELLANDINI © Scanpix)

Chris Froome har de seneste dage set ud til at være mindst to gear stærkere end de værste af sine konkurrenter, men selv Løvernes Konge, som han bliver kaldt, bliver for alvor testet på en etape som i dag, hvor alt kan gå galt, men alt kan selvfølgelig også gå godt.

Der venter nemlig rytterne rytterne små 200 kilometer med fire meget spidse stigninger. Alene de to kategori-et-stigninger skræmmer de fleste, men den afsluttende Plateau de Beille, der er uden for kategori blive ren overlevelse for 99 procent af feltet.

Det er derfor også en etape, hvor Froome kan slå de sidste søm i kisten, men måske kan han også blive presset af en rytter som Nairo Quintana (Movistar Team), som man må formode bare bliver bedre og bedre for hver etape.

Quintana er bedst i sidste halvdel

Man skal nemlig ikke kigge langt ned i colombianerens karriereliste for at se, at han plejer at slå til i de sidste uger. Tilbage i Tour de France 2013 var han faktisk stærkere end Froome i den sidste uge, hvor Quintana på 18. etape hentede et minut på Froome, og to etaper senere tog han et halvt minut mere.

Og sidste år, da Movistar Team-rytteren vandt Giro d'Italia, kom han ud af det blå og smadrede alt modstand til side i den sidste uge med to etapesejre. Det burde give Quintana blod på tanden til at angribe på Plateau de Beille i dag.

Man skal dog grave dybt for at finde andre ryttere, som kan true Froome. Vincenzo Nibali (Astana) er som bekendt helt ved siden af sig selv, og selv hvis Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) får styr på sin allergi, er det svært at regne ud, hvor han står. Han kan dog tænke tilbage på 2007, hvor han vandt netop på Plateau de Beille foran Michael Rasmussen, så minder er der helt sikkert.

Prikker kan skabe et stærkt udbrud

Siden ændringen af reglerne for den prikkede bjergtrøje forud for Tour de France 2011 har det været nogle store ryttere, som har vundet trøjen. Lige nu er det faktisk Chris Froome, som lægger lunt i svinget til at vinde den i år. Specielt hvis han sætter alle på plads i dag, som han gjorde i forgårs.

Hvor der kun er 10 point på toppen af Col de la Core og Port de Lers (de to kategori-et-stigninger), så er der hele 50 point på toppen af Plateau de Beille. Dermed kan man hurtigt regne ud, at det kræver en etapesejr i dag for at have en chance for at vinde bjergtrøjen samlet.

Dermed er der nok nogle meget stærke ryttere, som ser sin mulighed for at gå i udbrud. En rytter som Joaquim Rodriguez (Katusha) er det oplagte valg til det, men også de fortabte franskmænd kunne finde på at stikke afsted. Froome ser dem ikke længere som en trussel, og derfor får de sikkert et godt hul.

Angrebet på Froome

Der er ikke de oplagte muligheder for at angribe Froome i dag udover på Plateau de Beille, hvor man som nævnt må regne med, at der er meget få, som kan presse ham. Man har ofte set nedkørslen før den afgørende stigning blive brugt, men det kan være svært i dag.

Der er nemlig over 30 kilometer fra toppen af Port de Lers til starten af Plateau de Beille, hvilket nok afskrækker et par ryttere. Man kan dog håbe på, at der i går aftes har siddet et par kreative sportsdirektører og lagt en plan.

Man har før set nogle af de helt store navne forsøge sig langt udefra. De skal forsøge at isolere Froome, selvom både Richie Porte og ikke mindst Geraint Thomas ser stærke ud. Et angreb på Port de Lers kan dog måske fange dem på bagbenene, og hvis de ikke lige har dagen, så skal Froome selv klare nedkørslen derfra. Det er ikke hans specialitet.

Uanset hvad så bliver det endnu en vanvittig dag, hvor man vil se rigtig mange store navne falde helt sammen på grund af det høje tempo og ikke mindst de høje stigningsprocenter.