Blufferens guide til Alpe d'Huez: Stive fans på Hollænderbjerget

Mangler du lidt grundstof til at kunne gøre dig på et af Tourens mest mytiske steder. Så har Touren på P3 guiden til, hvordan du bluffer dig igennem.

Måske skal Nibali hente den 8. italienske sejr på Alpe d'Huez. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE (Foto: LIONEL BONAVENTURE © Scanpix)

For første gang i Tourens historie er Alpe d'Huez stedet, hvor hele balladen skal afgøres. For det sagnomspundne sted er mål for Tourens næstsidste etape - og derefter bliver der ikke kørt om klassementet (formoder vi).

Er du tvangsindlagt til at se etapen idag, eller kunne du godt tænke dig at hoppe på nu, så guider Touren på P3 den forudsætningsløse cykelfan dig igennem de 21 hårnålesving.

Vincenzo Nibali er i udbrud og ser ud til at vinde:

Du siger: Så kan vi jo snart kalde det Italienerbjerget

Alpe d'Huez bliver kaldt for Hollænderbjerget, fordi etapen 8 gange er blevet vundet af en hollænder i årene 1976 til 1989. Men hvis en italiener vinder i år er Italien også oppe på 8 sejre.

Faktisk var Moreno Moser først på Alpe d'Huez i 2013, da bjerget blev besteget to gange på en etape. Derfor har Italien faktisk været først oppe lige så mange gange som Holland.

Du ser tilskuerne på bjerget og tænker højt:

Det her er jo 10 gange værre end Roskilde Festival

Og det kan du faktisk have ret i. I 2004 var der enkeltstart på bjerget og man har estimater på, at der var et sted mellem 750.000 og 1 mio tilskuere på Alpe d'Huez.

Da man skulle rydde op for øldåser og papir dagen efter fandt man også en død mand, der var faldet 40 meter uden at nogen havde noteret sig det.

Dagen før havde Lance Armstrong, som vandt på bjerget, modtaget dødstrusler og man har ikke siden afholdt enkeltstart på bjerget og gør det næppe igen.

Du ser en tilskuer tage en selfie og siger:

Bare ikke han nu laver en Guerini

Touren bliver set af mange mennesker på vejene og en af dem ville tage et billede af Guiseppe Guerini fra Telekom i 1999, da han var kort fra målstregen i Alpe d'Huez. Han endte med at vælte rytteren, der var stukket fra Virenque og Armstrong.

Heldigvis nåede Guerini først til stregen. Eller var tilskueren nok også blev fundet i en alpesø med cement om benet dagen efter.

Du sætter nedtællingsuret på 37 minutter og 35 sekunder og siger:

Så sætter vi igang. Skal rekorden slås?

De ca 14500 fra bunden til toppen blev besteget første gang i 1952 af Fausto Coppi på tre kvarter og 22 sekunder. I 1997 slog hans landsmand, Marco Pantani rekorden og kørte op på 37.35 min.

Langt de fleste tider i top 10 er sat i årene 1994-97 (epo***host) og Bjarne Riis er den 11. hurtigste rytter igennem tiderne med sin 1995-tid og det er inklusiv de Lance Armstrong-tider, der siden er blevet slettet fra bøgerne.

Quintana er den hurtigste Alpe d'Huez-rytter i feltet. Han kørte bjerget på 39.50 i 2013.

Gad vide om Froome vil køre hånd i hånd med Geraint Thomas

I 1986 skulle Greg Lemond have lov til at køre for sejren med hjælp fra den gamle kaptajn Bernard Hinault, som sjovt nok blev ved med at angribe. Greg Lemond havde dagen før taget den gule trøje fra ex-kaptajnen, hvilket de skændtes om hele natten.

Hinault går solo tidligt på etapen og Lemond må kæmpe for at nå ham, hvilket sker lige før sidste stigning. Så tager Hinault Lemond på hjul hele vejen op. Men tilskuerne var vilde med Hinault og Lemond har siden sagt, at han frygtede at den gamle ville stikke af og at tilskuerne ville slå Lemond.

De kører sammen hånd i hånd over målstregen i et smukt syn.

Men i interviewene bagefter siger Hinault at touren ikke er forbi og at, hvis der er krig mellem de to, ville de være en fair krig.

Er der nogen som Armstrong der kan nidstirre sine modstandere

To gange har Armstong sendt blikket, der kan dræbe.

I 2001 sidder Armstrong forrest i en gruppe med Ulrich på hjul. Han vender lige hovedet og kigger på tyskeren, der koger - og siger Auf Wiedersehen og smutter.

Anden gang var i 2004 hvor man måske husker at Basso blev indhentet af Armstrong på enkeltstarten. Lige inden Armstrong når Basso hilser han lige på Bjarne Riis i bilen. Hej Bjarne - Vi ses.

Hvem der vinder på Alpe d'Huez lørdag kan vi kun gisne om, men vi ved at vinderen for evigt for et stort kapitel skrevet om sig i den store tourkrønike.