Dansk forsker slår fast: Epo-doping har væsentlig effekt

Et hollandsk forskningsstudie betvivlede i sidste uge effekten af brugen af epo. Forsker Lars Nybo fra Københavns Universitet kalder studiet for amatøragtigt.

Den italienske cykelrytter Ricardo Ricco blev i 2008 testet positiv for brug af epo under Tour de France i 2008. (Foto: THIERRY ROGE © Scanpix)

Et nyt hollandsk forskningsstudie, der i sidste uge blev publiceret i lægetidsskriftet The Lancet Haematology viste, at dopingstoffet epo måske ikke har den store effekt.

Over en periode på otte uger blev 48 veltrænede amatørryttere mellem 18 og 50 år udsat for et forsøg, hvor den ene halvdel en gang om ugen blev dopet med epo. De øvrige ryttere fik en saltvandsopløsning, der ikke ville forbedre deres præstation.

- Påstande i populærlitteraturen om, at det skulle have den store effekt, kan ikke fastholdes. Derfor kan disse resultater måske reducere atleters incitamentet til at dope sig med epo, lød det fra forskerne.

Det hollandske studie bliver nu modtaget med kritik fra en af landets førende forskere i fysiologi. Lars Nybo, der er forsker i integreret fysiologi ved Københavns Universitet, er ikke bange for at kalde studiet for mangelfuldt.

- Studiet er amatøragtigt lavet. Selvom man lavet et studie med amatører, så behøver man som forsker ikke at optræde amatøragtigt. Det er nogle ret åbenlyse mangler ved studiet.

- Ved testen af de maksimale præstationsevner ser de en fremgang hos de dopede testpersoner. Den fremgang ser de ikke så ikke ved de dopede testpersoners submaksimale arbejde. Og det er på trods af, at der egentlig er en fremgang på seks procent på deres målinger, men det drukner fordi det ikke er statistisk sikkert forskelligt fra deres kontrolgruppe, da denne også er gået frem, lyder forklaringen fra Lars Nybo.

Drukner i målestøj

Problemet med studiet findes i selve undersøgelsens design, og konklusionerne kommer derfor til at blive en anelse misvisende.

- De har lavet et studie, hvor det er endt med en statistisk type 2-fejl, hvor det hele er druknet i målestøj. Så studiet er simpelthen ikke designet godt nok.

Så konklusionen om, at epo-doping kan vise sig ikke at have den store effekt, den holder altså ikke?

- Hvis man på baggrund af det her studie fjernede epo fra dopinglisten, så vil man begå en meget stor fejl. Selvfølgelig har epo en effekt, for det giver en større iltleverance. Jeg vil stadigvæk tolke datalitteraturen til at sige, at epo har en stærk præstationsfremmende effekt, slutter Lars Nybo.

Facebook
Twitter