Fuglsang om kaptajn-rolle: Det var for optimistisk

Jakob Fuglsang giver varmen skylden for sin dårlige præstation på 11. etape.

11. Etape Pau - Cauterets. Jakob Fuglsang på toppen af Tourmalet. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Selv i skyggen var det svært ikke at få sved på panden. Med temperaturer omkring 30 grader og solen bagende fra en skyfri himmel er der ikke noget at sige til, hvis varmen har tøjlet mange rytteres energi på 11. etape. Desværre for Jakob Fuglsang (Astana) var det ikke alle i Tour-feltet, der led. Danskeren krydsede målstregen i Cauterets over 15 minutter efter etapevinderen Rafal Majka (Tinkoff-Saxo.

44 kilometer fra mål måtte Jakob Fuglsang slippe hovedfeltet på vej op af det vanskelige bjerg, Tourmalet. Danskeren var plaget af den stegende varme og tabte 10 minutter til favoritterne i mål.

- Jeg havde drukket cirka en liter i timen, så det er svært at drikke meget mere. Det er sindssygt varmt, og hvis man ser på feltet generelt, er der mange, der betaler for, at det er så varmt. Måske det også rammer mig i dag. Jeg har ikke anden forklaring end det, siger Jakob Fuglsang og fortæller, at han på de sidste fem kilometer af Tourmalet havde brugt sine kræfter.

Kaptajnrolle var for meget

Derfor er han skuffet over sin præstation på 11. etape. I klassementet er han nu nummer 18, 19:14 minutter efter Chris Froome. I går blev han ellers udnævnt til ny kaptajn på Astana-holdet, da Tour-mester Vincenzo Nibali havde en forfærdelig dag på 10. etape. Men Fuglsang mener ikke, at han var klar til den opgave.

- Jeg ved, at jeg har brugt mange kræfter de første 10 dage, og at jeg stadigvæk inden dagens etape var små ni minutter efter i klassementet. Lige pludselig at skulle være kaptajn og have top-5 forventninger... Det er måske lidt for optimistisk, erkender Jakob Fuglsang.

Bedre gik det for Vincenzo Nibali, der var i mål over ni minutter før Jakob Fuglsang. Italieneren måtte dog også slippe favoritfeltet, så den anden Pyrenæ-etape blev også en dårlig dag for holdet. Nibali mistede en enkelt placering i den samlede stilling, hvor han nu er nummer 11.

Afskriver i morgen

Med sin dårlige kørsel i dag regner Jakob Fuglsang ikke med et resultat på torsdagens etape, der byder på flere skrappe bjerge og en stejl afslutning op til Plateau de Beille.

- Som jeg kørte i går burde det være realistisk med en etapesejr, men som jeg kørte i dag, så kan det være lige meget. Jeg håber, at det var en off-day, og at det var varmen, der slog mig ud af kurs. Forhåbentlig er jeg tilbage på mit niveau fra i går allerede fra i morgen af, siger Jakob Fuglsang.

For Astana-holdet var der yderligere dårligt nyt, da Rein Taaramäe udgik af Tour de France.