Lars Bak var på frihjul: De svinede mig til i udbruddet

Med André Greipels tredje etapesejr har Lars Bak indfriet sine forhåbninger til Tour de France.

Tour de France 2015 15. Etape Mende - Valence mål Lars Bak (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Lars Bak (Lotto-Soudal) kom trillende med et stort smil efter 15. etape. Holdkammeraten André Greipel havde netop vundet sin tredje etapesejr i årets Tour de France, og danskeren havnede langt om længe i et udbrud.

Udbruddet fik dog aldrig lang snor af hovedfeltet, hvor Katusha og Europcar satte et højt tempo, der gjorde, at Lars Bak og de andre ryttere i angrebet blev holdt på et par minutters afstand. Danskeren var dog blot med som passiv gæst, da han konstant holdt sig bagerst i gruppen.

- Alle de andre førte, hvad de kunne, men jeg skulle bare sidde på hjul. Jeg blev svinet til derude, men det er fordi, at nogle ryttere ikke forstår denne professionelle showbiz. Når man får ordrer fra sin sportsdirektør, er man nødt til at sidde på hjul, forklarer Lars Bak.

Hård kamp

Måske var det meget belejligt, at Lars Bak havde en undskyldning for at spare på kræfterne i udbruddet. Indsatsen for en adgangsbillet kostede meget energi, fortæller han.

- Det var det hårdeste, som jeg har prøvet i hele Touren indtil nu. Er du sindssyg, mand! Det var med syre i arme, ben og hoved. Jeg måtte virkelig gå dybt for at komme i udbruddet, siger Lars Bak.

I stedet for selv at dyste om etapesejren kunne han igen se André Greipel distancere konkurrenterne i en massespurt. Det var bemærkelsesværdigt, at den store tysker var med hovedfeltet til mål, da etapen blandt andet bød på en kategori-2 stigning i Massif Centrals kuperede terræn. Det har han tidligere i løbet haft store problemer med at klare. Men Lars Bak har en god forklaring på, hvorfor det lykkedes i dag.

- Der er en del modvind på stigningen, og det gør, at den ikke virker så stejl. Når sprinterne kan lugte en sejr, kridter de skoene, og det så vi også i dag, lyder det fra Lars Bak.

Grøn duel

Tre etapesejre er André Greipel nu oppe på i løbet, og det er hans bedste resultat i et Tour de France. Vinder han yderligere en etape vil han kopiere sin landsmand Marcel Kittel (Giant-Alpecin), som vandt fire i 2014 og 2013. Den ydmyge tysker vil dog ikke kalde sig for Tourens hurtigste mand, selvom det virker sådan.

- Lad os sige, at jeg er én af de hurtigste. Jeg er god til at time min spurt, og der var modvind i dag, så de andre ryttere kom farende, men jeg havde kræfterne i mine ben til at holde dem på afstand, siger André Greipel diplomatisk.

Med etapesejren halede André Greipel ind på Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) i pointkonkurrencen. Forskellen er 44 point i Peter Sagans favør med seks etaper tilbage. Lars Bak var i går på vej til at afskrive André Greipel i kampen om den grønne trøje, men med dagens resultat er den fortsat inden for rækkevidde. Lars Bak mener dog, at holdet godt kan leve uden den, hvis…

- Hvis Greipel vinder på Champs-Elysées, har han vundet fire etapesejre. Så op i r**** med den grønne trøje. Det tror jeg hellere, at han vil. Nu har vi nået min personlige målsætning. Jeg sagde tre etapesejre, inden vi gik i gang, og det har vi nået, så det er fedt, siger Lars Bak.

Peter Sagan har 360 point i pointkonkurrencen, André Greipel har 316 point.