Lykkeridt, taktisk sans og mangel på samme: Tre ting vi lærte af 17. etape

Dagens etape kan vist godt kaldes mindeværdig med alle de ting, der skete hele vejen igennem.

Simon Geschke vandt noget overraskende dagens hårde Alpe-etape. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG (Foto: Eric Feferberg © Scanpix)

Det var en ekstremt underholdende etape i dag, hvor den relativt ukendt Simon Geschke snød nogle af verdens bedste bjergryttere for en etapesejr på en af Tour de Frances hårdeste etaper.

Udover det var der som ventet masser af dramatik på nedkørslen fra Col d’Allos, da Alberto Contador styrtede. Det skabte masser af panik hos Tinkoff-Saxo, og samtidig kunne konkurrenterne udnytte det til at sætte spanieren yderligere tilbage i klassementet.

Vi har kigget nærmere på de tre ting, vi lærte af dagens etape:

Når et langt ridt bliver lykkeligt

Det kan godt ske, at man er lidt ærgerlig over, at det ikke er de bedste ryttere, som vinder de største bjergetaper i Touren, men man kan ikke undgå at blive imponeret over den præstation, som Simon Geschke leverede i dag.

At han tør kaste sig ud i et soloridt på 50 kilometer over Tourens højeste bjerg, måske sværeste nedkørsel og stedet der stoppede Eddy Merckx’ Tour-sejre, det er ganske imponerende. Og når han så fuldender det med etapesejren og det efterfølgende vinderinterview, hvor han bryder sammen i gråd på både tysk og engelsk, så kan man ikke andet end at holde af ham.

Det åbner selvfølgelig op for en forhåbning om, at det kan blive en dansker en af de kommende dage. Jakob Fuglsang var meget aktiv i dag og siger til DR Sporten, at han uden at overdrive forsøgte sig 30 gange. Det kan være, at han også gør det i morgen. Måske med mere held. Så kan det blive til et dansk lykkeridt.

Taktisk var mange hold med på legen

Etapen fik den bedste start. Der kom massevis af angreb. Selv fra de helt store. Nairo Quintana var sågar i angreb, og det satte alle på prøve. Tinkoff-Saxo fik sendt et par mand med i udbruddet, og det samme gjorde Movistar Team. Højest sandsynligt med tanken om et angreb senere.

Alberto Contador forsøgte også at køre væk tidligt. Team Sky var på daværende tidspunkt allerede kraftigt reduceret, og det tydede på, at Froome for alvor ville blive presset i dag. Præcis som man kunne have håbet på, når man havde forestillet sig etapen på forhånd.

Både Movistar Team og Team Sky bør også roses for, at det hele bliver timet ret fint. Richie Porte bliver samlet op af favoritgruppen samtidig med, at Froome bliver presset på toppen af Col d’Allos. Og Movistar Team sidder med fire mand blandt favoritterne på Pra Loup.

Manglende taktisk sans

Men det er så også det sidste ros, der bliver sendt af sted herfra, fordi fra et neutralt synspunkt giver det absolut ingen mening, hvad Movistar Team foretager sig, da Contador angriber. Jovist, Alejandro Valverde vil rigtig gerne på podiet, og han frygter, at Contador tager den plads, men vil de ikke gerne vinde løbet?

Hvis de havde ladet Contador køre, var Team Sky blevet tvunget frem, og ret hurtigt havde Froome måske siddet alene. Det havde været en perfekt situation for Quintana, der forhåbentlig stadig går efter sejren og ikke andenpladsen.

Movistar Team neutraliserede dog angrebet, og kort tid efter havde feltet ramt sneglefarten, hvilket gav udbryderne sejren. Og hvorfor angreb det spanske hold ikke på den sidste stigning, hvor Contador alligevel var sat tilbage? Det var en god mulighed for at tage tid på Froome i stedet for blot at angribe med 300 meter tilbage.

Tinkoff-Saxo fejlede i øvrigt også til sidst. Rafal Majka får ifølge Peter Sagan af vide, at han skal vente på Contador. Det gør han ikke. Forhåbentlig har der været tekniske problemer i polakkens øresnegl.