Nibali vinder kongeetapen efter vildt angreb

Vincenzo Nibali tog den store alpe-etape til La Toussuire, hvor Nairo Quintana hentede et halvt minut på Chris Froome.

Vincenzo Nibali vandt årets kongeetape i Tour de France. (Foto: STEFANO RELLANDINI © Scanpix)

Den forsvarende Tour-vinder, Vincenzo Nibali (Astana), fik fredag oprejsning for et ellers skuffende Tour de France, da han vandt årets måske hårdeste etape til La Toussuire.

Italieneren forlod favoritfeltet langt udefra, mens Chris Froome (Sky) kortvarigt havde problemer med cyklen, og herefter så Nibali sig ikke tilbage, mens Nairo Quintana (Movistar) hentede lidt tid på Chris Froome.

I mål var Quintana 43 sekunder efter Nibali, mens Froome var yderligere et halvt minut efter.

Valgren sagde farvel

Som på de fleste andre etaper blev der kørt stærkt fra start, og Sky-holdet, som gerne ville have et udbrud af sted og ro på, kunne ikke få samling på feltet.

Til sidst slap et stort udbrud uden trusler for den gule trøje af sted. Men de mange og hårde bjerge gjorde, at udbryderne hurtigt blev splittet, og til sidst kørte Pierre Rolland (Europcar) alene.

I den anden ende var der trist nyt set med danske cykeløjne, da en syg Michael Valgren måtte stå af cyklen. Han var allerede tidligt sat langt tilbage.

Som ventet begyndte den helt store udskilning på modbydelige Col du Glandon, hvor de første stik mod Chris Froome kom fra Vincenzo Nibali og Alejandro Valverde (Movistar).

Og få kilometer fra toppen fik Froome problemer med cyklen.

Det satte ham 50-100 meter tilbage. I det samme angreb Nibali, som fik slået hul, mens Froome i sit monotone tråd fik kørt sig tilbage til favoritgruppen.

Nibali holdt hjem

Der var bund i Nibalis angreb, og på de sidste kilometer mod toppen kørte han næsten et minut væk fra Froome og co. Selv havde han godt et minut op til førende Rolland, men det indhentede italieneren med sine gode nedkørselsevner.

De to havde et forspring på næsten to minutter til favoritfeltet inden den afsluttende 18 kilometer lange stigning op til målet i La Toussuire.

Her stak Nibali tidligt af fra en træt Pierre Rolland, og den forsvarende mester udbyggede føringen til favoritterne til næsten 2:30 minutter, da det var på sit højeste.

I favoritgruppen var der komplet stilstand indtil fem kilometer fra mål, hvor Nairo Quintana (Movistar) endelig trykkede på gaspedalen og fik slået et godt hul.

Froome, Contador og Valverde forsøgte at gå med, men de to spaniere måtte slippe hurtigt, mens den førende brite forsøgte at nå op.

Det kunne Froome ikke, og i mål hentede Quintana omkring et halvt minut på Froome, som dog stadig fører med 2:38 minutter til colombianeren.

/ritzau/